- No obstant això, el sector bancari segueix liderant les compres entre els inversors
- Standard & Poor's ha confirmat aquest dijous la qualificació dels EUA en 'AA+'
- Malgrat ha advertit sobret la falta d'experiència política de Donald Trump
Jornada volàtil a Wall Street. Després de tancar el dimecres amb guanys superiors a l'1%, el Dow Jones ha estat capaç de marcar un nou màxim històric en l'obertura per sobre de 18.700 punts. No obstant això, l'índex americà ha perdut impuls, llastrat també pel negatiu comportament de les grans empreses tecnològiques, ja que el Nasdaq cau més de l'1% i ha arribat a caure breument un 2%.
- 42.840,26
- -
- 21.289,15
- 0,85%
- 6.638,25
- -
Encara que el triomf del polèmic Trump va provar de meravella a Wall Street, que va tancar amb guanys superiors al 1%, sembla que la volatilitat torna a campar als mercats. Un dels responsables per al canvi de rumb en la borsa americana és el sector tecnològic. Per exemple, Facebook i Amazon, grans companyies d'Internet, cauen prop del 5% en aquests moments. Un altre dels sectors més a la baixa de la jornada, per segona jornada consecutiva, és el d'elèctriques o utilities, que cau prop del 4%.
En el costat positiu, vam seguir trobant al sector bancari. Valors com JP Morgan i Goldman Sachs lideren els avanços en el Dow Jones i expliquen el millor comportament d'aquest índex respecte al S&P 500 o el Nasdaq. L'índex KBW Bank puja un 2%, fins a 152 punts, encara que cotitza lluny del seu màxim anual de 156 punts, que ha marcat en els primers minuts de la sessió.
BONS I DÒLAR CENTREN L'INTERÈS
La rendibilitat del bo americà (Treasury) a 10 anys va repuntar fins al 2,07%, màxims des de gener de 2016
El mercat també centra la seva atenció en el comportament del dòlar. Després d'una reacció inicial molt a la baixa enfront de l'euro, el 'bitllet verd' va aconseguir donar-se la volta i cotitza ara de nou en nivells d'1,09 enfront de la divisa europea. Els experts de Julius Baer afirmen que “una major inflació i un major creixement” seran el resultat de la presidència de Trump. “La reacció inicial negativa del dòlar serà limitada”, afirmen, ja que el seu mandat “està reforçant el cas per a majors tipus d'interès per part de la Fed”.
Un altre dels focus d'atenció del mercat és la pujada en la rendibilitat del deute públic americà. Per exemple, la rendibilitat del bo americà (Treasury) a 10 anys va repuntar epuntó fins al 2,07%, màxims des de gener de 2016. Per la seva banda, el preu del petroli West Texas (WTI), de referència a Estats Units, cotitza amb caigudes moderades del 0,1%, fins a nivells de 45,23 dòlars.
LA FED APUJARÀ TIPUS
El consens descompta que la Fed pujarà tipus al desembre i que haurà d'elevar-los més ràpid de l'esperat
En l'actualitat econòmica de la jornada, els inversors es troben a l'espera de les peticions setmanals de desocupació. Encara que l'atenció se centra en les expectatives sobre els tipus d'interès. Després de la victòria de Trump, la probabilitat que la Fed elevés el preu del diner el proper 14 de desembre va caure amb força, però es va recuperar de la mateixa manera que les borses. Una altra de les incògnites serà conèixer el futur de Janet Yellen al capdavant de l'organisme, ja que el seu mandat expira en 2018 i Trump ja ha posat en dubte el seu continuida al capdavant del banc central.
Segons dades de CME Group, la probabilitat actual d'una pujada de tipus és del 71%, lleugerament per sota del 76% del dia anterior però encara en nivells molt elevats. A més, els analistes anticipen que les polítiques de Trump provocaran una major inflació als EUA, la qual cosa obligarà a la Fed a normalitzar la seva política monetària (pujar tipus) més ràpid de l'inicialment esperat si Clinton hagués guanyat les eleccions.
A més, l'agència Standard & Poor`s ha confirmat aquest dijous la valoració dels EUA en 'AA+' amb "perspectiva estable", encara que al mateix temps ha advertit sobre la "falta d'experiència en càrrecs públics" de Donald Trump i de la "incertesa sobre les seves propostes polítiques" que s'obren amb el seu mandat.