La por s'ha apoderat dels inversors, i aquest dimarts el vermell s'ha instal·lat als mercats de tots dos costats de l'Atlàntic. El selectiu espanyol s'ha convertit en el pitjor d'Europa, i acaba el dia gairebé en els mínims de la sessió després d’experimentar una caiguda del 2,85%, fins a 8.764 punts, la més important des del mes de febrer passat. En total, l'IBEX-35 ha caigut un 5,44% en les tres últimes sessions. Per la seva banda, la resta de borses del Vell Continent també han tancat el dia en números vermells, amb pèrdues de l'1,75% de mitjana.
La situació de l'economia mundial continua preocupant, i molt, els inversors, i així ha quedat palès en la sessió d'aquest dimarts. Les males dades que ha comunicat la Xina, on l'índex de gerents de compres de manufactures Caixin (PMI) corresponent a l’abril va caure dels 49,7 punts del mes de març a 49,4 (es tracta del catorzè mes consecutiu de retrocessos i la dada queda fins i tot per sota dels pronòstics), han omplert de dubtes els mercats, i és que cal recordar que els nivells inferiors a 50 indiquen contracció sectorial.
Però, a més, la decisió que ha pres el Banc d'Austràlia, que ha retallat els tipus d'interès 25 punts bàsics, fins a un mínim històric de l'1,75%, fa que els inversors vegin encara amb por la situació econòmica mundial, encara molt fràgil i amb pocs senyals de recuperar-se. Això ha sembrat dubtes als mercats d’Europa, que tampoc no han trobat suport en els resultats del sector bancari.
I és que aquest dimarts ha publicat els seus comptes trimestrals un dels grans, l'alemany Commerzbank. Parcialment nacionalitzat després de la crisi, va obtenir un benefici de 163 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 51,8% respecte a l'any passat. Els ingressos, per la seva banda, van caure un 17%, fins a la xifra de 2.314 milions. Després de conèixer aquestes dades, el valor s'ha enfonsat a borsa, i la resta d'entitats del Vell Continent han seguit el seu exemple.
Sobretot, perquè tampoc no hi han ajudat els resultats del gegant bancari HSBC, que ha presentat una caiguda del 14% en els seus guanys corresponents al primer trimestre. En concret, el benefici abans d'impostos va ser de 6.100 milions de dòlars durant el primer trimestre de l'any, per sota dels 7.100 milions de dòlars del mateix període de l'any anterior.
A Espanya, el sector bancari ha estat un dels que ha tingut un comportament pitjor durant la jornada. Precisament alguns dels valors que queien més en tancar la sessió eren entitats financeres. En concret, cal destacar la forta davallada de CaixaBank (-5,27%), Bankia (-5,17%), Banco Santander (-4,85%) i Banco Popular (-4,73%). No obstant això, els dubtes no només han afectat els mercats europeus, sinó que també s'han instal·lat a Wall Street. A l’hora del tancament a Europa, tots els selectius experimentaven pèrdues: el Dow Jones, de l’1,08%; l’S&P 500, de l'1,11% i, finalment, el Nasdaq, de l'1,26%.
Segons ha dit Daniel Pingarrón, analista d’IG, el «dràstic empitjorament de l'escenari borsari» ha estat provocat per «la feblesa del dòlar, molt accentuada», i els «resultats empresarials, que han provocat l’enfonsament de valors amb una gran capacitat d'arrossegament», concretament alguns d’alemanys que han fet que el DAX perdés el nivell dels 10.000 punts. «Cal que es freni la feblesa sobtada del dòlar, i que el front corporatiu subministri notícies més positives per tornar a veure pujades.»
CONVOCADES LES ELECCIONS DEL 26-J
A més, a Espanya continua pesant la incertesa política. Aquest dimarts el rei Felip VI i el president del Congrés, Patxi López, s'han reunit al palau de la Zarzuela per signar el decret de dissolució de les Corts i de convocatòria de noves eleccions generals, que se celebraran el dia 26 de juny. Però no només això, ja que també s'ha posat data a la formació de les noves Corts Generals, que finalment es crearan el proper 19 de juliol.
Així mateix, aquest dimarts s'ha conegut el sondeig postelectoral del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), segons el qual un 78,4% d'espanyols hauria votat el mateix encara que hagués conegut els resultats del 20-D. En aquest sondeig, a més, els ciutadans espanyols assenyalen que els polítics «no es preocupen gaire» de l'opinió de la gent, i valoren amb força mala nota els líders dels principals partits. Dels quatre grans, Albert Rivera, de Ciutadans, és el més ben valorat.
Precisament la incertesa política és una de les raons que ha portat la Comissió Europea a rebaixar les seves previsions respecte a l'economia espanyola. En concret, el comissari d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, ha presentat les estimacions de dèficit per a Espanya, que ha situat en el 3,9% per a aquest 2016 i en el 3,1% per al 2017, lluny de les estimacions macroeconòmiques presentades pel Govern en funcions. Brussel·les ha advertit dels riscos per la «necessitat» d’adoptar mesures d'ajust addicionals per corregir el desviament en la reducció del dèficit del 2015, i dels problemes que podria suposar «la incertesa que envolta la formació d'un nou govern».
EL DIVIDEND D'INDITEX
D'altra banda, en l’àmbit empresarial aquest dimarts ha destacat Inditex. La companyia ha tancat amb pèrdues del 2,44% la jornada en què ha repartit dividend, la qual cosa ha permès al fundador i primer accionista d'Inditex, Amancio Ortega, embutxacar-se un total de 554 milions d'euros, cosa que suposa la meitat del que cobrarà aquest 2016 en dividends de la firma gallega.
Així mateix, Mapfre ha tancat la jornada amb una caiguda del 4,96% després de presentar els seus resultats del primer trimestre. En concret, va aconseguir un benefici de 192 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 4,8% respecte a l'any anterior. Aquesta evolució, ha dit la companyia, és deguda a l'impacte negatiu dels tipus de canvi i a l'aportació, l'any anterior, de CatalunyaCaixa als guanys.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha recordat que, «aquest cap de setmana, en l'article sobre l'IBEX-35 dèiem que el tancament de l’espelma setmanal no convidava precisament a l'optimisme», i «ho dèiem perquè al final el selectiu va tancar la sessió de divendres en el mínim setmanal després d'haver intentat, sense èxit, superar la important resistència que presentava en el buit baixista setmanal i mensual de principis d'any, el nivell de 9.545 punts».
I, com se sol dir, «d'aquells fangs vénen aquests llots...». Dit això, i perforat el suport de 8.800 punts, «creiem que el preu podria continuar caient fins a la zona de suport de 8.545-8.550 punts (buit alcista de la sessió del 13 d'abril), i creuem els dits perquè aquest buit alcista no s'acabi tancant».
L'expert ha assenyalat que, «després dels descensos dels últims dies, ha quedat clar que l'important rebot de setmanes enrere en el sector dels bancs ha pogut ser un simple miratge. El sectorial de bancs europeu baixa més d'un 3% i, dins de l'Euro Stoxx 50, els valors que cauen més són tots bancs (Deutsche Bank, Unicredit, Banco Santander i BBVA). A l'altre costat de l'Atlàntic, estarem molt atents a la reacció d'Apple des de la zona de suport de 92 dòlars». I és que, «mentre els títols de la companyia de Cupertino no perforin aquest suport (els mínims del mes d'agost), tenim l'esperança que les caigudes no vagin gaire més enllà dels nivells de preu actuals i, d'alguna manera, intentin construir una vall des de la qual puguin rebotar tant a l'altre costat de l'Atlàntic com als índexs del Vell Continent».