L'IBEX-35 tanca amb pèrdues per vuitena sessió consecutiva, cosa que no passava des del març del 2012. El retrocés es produeix en una jornada en verd per a les borses europees, però el selectiu espanyol es veu castigat per Inditex, que ha presentat els seus resultats per al període comprès entre el febrer i l’octubre.
En concret, en tancar la sessió l'IBEX baixa un 0,58%, fins a 9.778,7 punts, en una jornada en què s'ha mogut entre els nivells de 9.714,40 i 9.872,50 punts. Per la seva banda, les borses europees pugen un 0,2% de mitjana, un petit rebot que es produeix després que hagin flirtejat amb mínims de dos mesos. «Creiem que els inversors estan entrant al 2016 amb molt poca fe en el futur», assenyalen els estrategs de Barclays, segons se’n fa ressò Reuters. «L'apetit pel risc està deprimit», afegeixen.
Wall Street també cotitza amb pujades. A l’hora del tancament dels parquets del Vell Continent, el Dow Jones es revalora un 0,62%, el Nasdaq avança un 0,46% i l’S&P 500 puja un 0,5%.
MALA RATXA
Tornant al selectiu espanyol, ja acumula el seu vuitè tancament consecutiu de retrocessos, amb la qual cosa iguala la pitjor ratxa registrada el març del 2012, en plena crisi de deute de la zona euro. En aquestes vuit sessions, l'IBEX ha baixat un 5,86% i ha perdut el nivell de 9.800 punts.
La ratxa va començar abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), quan els inversors van decidir recollir beneficis després de l'impuls de la renda variable europea al novembre. Dijous passat, Mario Draghi, president del BCE, va decebre en no satisfer les expectatives amb els nous estímuls monetaris, i des de llavors l'IBEX no ha aconseguit aixecar cap, encara que aquest dimecres va tancar pla, amb un retrocés de només dues centèsimes.
La incertesa política comença a pesar en els inversors en una setmana marcada pels debats polítics i les enquestes, que no anticipen un guanyador clar per al dia 20 de desembre però sí un Parlament molt fragmentat.
INDITEX I TELEFÓNICA CASTIGUEN L'IBEX
Dos pesos pesants de l'IBEX com són Inditex i Telefónica castiguen el selectiu. La tèxtil ha presentat aquest dijous els seus resultats, amb un benefici net de 2.020 milions d'euros per als nou primers mesos del seu exercici fiscal (període comprès entre el febrer i l’octubre). El resultat s'incrementa un 20% respecte a l'any passat; no obstant això, les accions d'Inditex cauen un 1,35%.
Telefónica s'ha vist castigada per l'advertiment de Moody's sobre el Brasil: l’agència ha assegurat que podria prendre-li el grau d'inversió per la seva inestabilitat política. Aquest any l’operadora ha patit a borsa per l'exposició al gegant llatinoamericà, i el valor cau un 1,38% durant la sessió. El Brasil també ha pesat per a Banco Santander, encara que en aquest cas d'una manera molt més modesta, ja que el valor ha retrocedit un 0,65% a borsa.
Malgrat això, els dos pitjors títols de l'índex han estat Acciona i Sacyr, que perden un 3,19% i un 2,65% respectivament.
Al costat positiu, destaca OHL, que puja un 1,38%. La companyia s'ha adjudicat contractes per valor de 80 milions d'euros distribuïts entre Madrid, Barcelona, Màlaga, Sevilla i Alacant a través de la seva divisió especialitzada en gestió d’instal·lacions. No obstant això, ArcelorMittal és qui finalment lidera l'índex, amb una pujada de l'1,83%.
Fora de l'IBEX, cal continuar parlant d'Abengoa. Els títols de la companyia cauen aquest dijous un 9,16% l’endemà que els bancs creditors es reunissin per concloure que exigiran la venda de la seva participació en la filial nord-americana Yield a canvi d'atorgar més liquiditat a la companyia. A més, Ferrovial, que cau un 0,84%, ha dit que no ha rebut cap proposta per entrar a Abengoa. Abans del tancament, s'ha sabut que la multinacional sevillana ha dut a terme el seu primer impagament després de no complir pel que fa a sis emissions de bons a Irlanda, i que apel·larà a fons d'inversió per aconseguir liquiditat immediata.
Després de la sessió, el Comitè Tècnic Assessor de l'IBEX-35 ha decidit incloure la socimi (societat anònima cotitzada d'inversió immobiliària) Merlin Porperties en el selectiu en substitució d’Abengoa.
ECONOMIA
El Banc d'Anglaterra (BOE) ha mantingut sense canvis els tipus d'interès en el nivell mínim rècord del 0,5%, i també ha mantingut sense canvis el seu programa de compra d'actius, actualment establert en 375.000 milions de lliures. Dins de l'organisme, 8 membres han votat a favor de mantenir els tipus i 1 hi ha votat en contra, mentre que la decisió de mantenir l'abast dels estímuls ha estat unànime. La decisió ha estat conforme al que s'esperava.
Els economistes de Capital Economics van anticipar aquesta setmana que l'autoritat monetària podria ser la primera a seguir la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès) si acaba apujant els tipus el dia 16 de desembre tal com preveu el mercat.
Als Estats Units, les sol·licituds setmanals d'atur i les sol·licituds contínues s'han situat per sobre del que s’esperava.
A Espanya, l'índex de preus d'habitatge reflecteix un encariment del 4,5% anual durant el tercer trimestre i del 0,7% respecte al trimestre anterior.
ANÀLISI TÈCNICA
«Malgrat els descensos de la penúltima sessió de la setmana, tot continua més o menys igual. Continuem deixant la porta oberta a la possibilitat que la caiguda de les últimes setmanes hagi servit per emplenar, almenys parcialment, l'ampli buit alcista de la sessió del 5 d'octubre», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «Aquest buit es correspon amb la zona de 9.650-9.700 punts, i els mínims d'aquest dimecres, de 9.713 punts», afegeix.
Així doncs, continua l'expert, «el suport de 10.000 punts ha actuat com a tal en diverses ocasions aquests últims dos mesos, per la qual cosa no podem descartar, com a mínim, un rebot cap a la zona de 10.000-10.020 punts dins del típic moviment de “pull back”. En tot cas, el que és evident, encara que no és nou, és que l'IBEX-35 continua clarament més feble que qualsevol dels principals índexs europeus».
«Dit això, continuo veient més clar el moviment a les borses europees que no pas a l’IBEX-35.» Per exemple, afegeix, «tenim l'índex de la “locomotora europea” just a la zona de suport de 10.490-10.510 punts. Aquest nivell es correspon amb un “throw back” (retrocés temporal) potencial a la “línia clavicular” de la formació de “doble vall” que es va confirmar en superar els màxims del mes de setembre. Amb això vull dir que en teoria tenim les condicions perquè les borses europees comencin a rebotar; una altra cosa és el que faci després l’IBEX-35».