Per al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, és millor aconseguir el sí del líder de Ciutadans, Albert Rivera, i l'abstenció de Pedro Sánchez, líder socilista, calgui el temps que calgui, que celebrar dues votacions per a la seva investidura el 3 i el 5 d'agost iniciant així el calendari per a unes hipotètiques terceres eleccions el 27 de novembre.
Fonts pròximes al president, consideren que "la determinació de tots els partits de no obligar els espanyols a passar per tercera vegada per les urnes, no fa determinant, doncs, que es materialitzi una investidura fracassada si no s'aconsegueixen els suports necessaris", segons ABC.
Les mateixes fonts confirmen que marcar aquest dia forma part de l'estratègia de pressió que els populars consideren vital perquè l'actual abstenció anunciada per Ciutadans es converteixi en un sí, i el no dels socialistes derivi en una abstenció que permeti posar en marxa un nou Govern presidit per Rajoy. De fet, el líder del PP ja tenia dissenyat un primer escenari que marcava el dilluns 25 de juliol per al seu discurs d'investidura, però finalment, els terminis per a la ronda de consultes del Rei van fer inviable avançar tant la cita parlamentària.
La decisió de Rajoy és presentar-se la primera setmana d'agost, però només si Sánchez garanteix al Rei que renuncia a tornar a intentar una investidura amb les forces d'extrema esquerra i amb els nacionalistes; i que permetrà amb la seva abstenció que Espanya tingui un Govern presidit pel partit més votat el 26 de juny. El que sí que descarten fonts populars és que Rajoy se sotmeti a les dues votacions d'agost sense la seguretat que sortirà president del Govern a tots els efectes.
DISCRECIÓ EN LES NEGOCIACIONS
El líder dels populars es mostra optimista i vol portar "amb discreció les negociacions". Segons ha sabut ABC, abans de la trobada pública que va mantenir amb Rivera dimarts passat, ja havia mantingut dues converses amb el líder de Ciutadans "que van rebaixar la fredor entre els dos i van possibilitar que la cita pública discorregués amb més cordialitat" i fins "amb els deures fets".
Tant és així, que els interlocutors d'aquest diari situen en aquestes converses privades que el partit taronja canviés la seva posició de bloqueig al Govern del PP per una abstenció sense que intervingués abans "ni un sol paper ni cap tipus de negociació sobre mesures concretes". Per aquest motiu a Moncloa es confia en un nou gir de Ciutadans cap al suport explícit a la investidura sempre que el PSOE, que exigeix que abans cedeixi Rivera, es comprometi a desbloquejar el Govern, asseguren des d’ABC.
A més, Rajoy també va intentar algun contacte personal amb Sánchez abans de la trobada de dimecres passat. Així, tot i que les gestions van ser "a través del gabinet de tots dos", els populars asseguren que la conversa entre Rajoy i Sánchez al Congrés "va ser molt positiva i tot i que el president no ho ha explicat tot, allí es van avançar moltes coses".
L'actual president en funcions no esperava que la seva xerrada amb Sánchez es prolongués una hora i quart i va ser el primer sorprès "de la bona disposició" del líder socialista, sempre tenint en compte l'escassa empatia que existeix entre l'actual president i el cap de l'oposició. Tan pessimista era l'entorn de Rajoy que mai va pensar que la durada de l'entrevista els fes anul·lar els seus plans per a la resta del matí i els "obligués" a improvisar un dinar al restaurant "La Ancha".
NOUS CONTACTES AMB RIVERA I SÁNCHEZ
Des del PP no es descarta que durant les properes setmanes, i de forma discreta, el president en funcions intenti algun contacte privat tant amb Rivera com Sánchez. Rajoy vol portar "personalment" l'acostament a PSOE i Ciutadans. No hi ha límits per a la negociació sempre que no suposi cessions clau, el que convertiria el pacte en una mena de revocació del programa electoral del PP. Cospedal ja va anunciar que el seu partit estava disposat a parlar de millorar la reforma laboral, mantenint el nucli central. No es descarta, doncs, que com a moneda de canvi dels populars estiguessin disposats a recuperar la figura de la negociació col·lectiva, afeblida en la llei de 2012, informa ABC.
La primera oportunitat per prendre la temperatura a la capacitat de negociació de PP, PSOE i Ciutadans vindrà de la mà del repartiment de llocs, la setmana que ve, a la Mesa del Congrés i en la pròpia elecció del president de la Cambra Baixa. Els populars estan decidits a cedir una de les dues vicepresidències que li corresponen al partit de Rivera i defensaran que un dels seus diputats assumeixi la presidència de les Corts.
Segons les citades fonts, "la presidència del Congrés és fonamental en aquest període de negociacions, sobretot tenint en compte que Patxi López, l'anterior president, va manejar els terminis institucionals afavorint la dilació de temps per a la investidura de Sánchez". No obstant això, Rajoy no posaria mai en perill la seva investidura per mantenir la presidència de la tercera magistratura de l'Estat.