ep archivo   dinero electricidad factura de la luz coste energetico crisis energetica recurso
CLUB EXCELENCIA - Archivo

Comprendre les factures energètiques s'ha complicat als darrers temps. És per això que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha abordat aquest assumpte directament i ha llançat l'eina "Entén la teva factura", dissenyada perquè els consumidors domèstics (menys de 15 kW de potència contractada) puguin comprendre de forma senzilla la factura i prendre decisions que els permetin estalviar en el subministrament elèctric.

"L'eina facilita als consumidors els conceptes bàsics de la factura: qui és la comercialitzadora elèctrica i la distribuïdora, quin tipus de contracte (PVPC, preu únic o per períodes) tenen, les penalitzacions per canviar de companyia, el consum, la potència contractada i demandada, quan es realitza la renovació del contracte i si tenen penalitzacions, entre d'altres”, expliquen des de Competència.

L'accés a l'eina es pot fer de dues maneres. D'una banda, amb la pròpia factura en paper, consultant l'apartat sobre la CNMC, escanejant un QR (mitjançant mòbil o tablet), que dirigeix al Comparador de la CNMC. Un cop a la web, a la part superior, hi ha la pestanya dreta "Entén la teva factura".

De l'altra, mitjançant la factura electrònica. Competència assenyala que els consumidors poden utilitzar tant el QR com l'enllaç al Comparador de la CNMC, que es troben dins de l'apartat relatiu a la CNMC. De nou, un cop a la web, a la part superior, hi ha la pestanya dreta "Entén la teva factura".

Un cop dins de la pàgina, l'eina carrega totes les dades del consumidor: comercialitzadora, tipus de contracte (si tenen PVPC, preu únic o per períodes), la seva penalització en cas de canvi de comercialitzador, la renovació del contracte, etc. Així mateix, apareix també un resum de la factura, amb el càlcul que es realitza per a cadascun dels conceptes de potència, energia, serveis i altres (com ara finançament del bo social, el lloguer de l'equip de mesura o altres càrrecs) i el càlcul impost elèctric i IVA.

D'altra banda, a la secció "Els teus consums" es pot veure la potència contractada i la potència demandada el darrer any. Els valors es mostren de forma gràfica, cosa que "ajudarà a prendre decisions de canvi de potència, indicant l'import que es podria estalviar en cas de reduir la potència". Dins la mateixa secció, també es poden veure els consums d'energia i, en cas de tenir facturació per períodes, els consums en horari punta, pla i vall de forma gràfica.

"L'eina també ofereix informació sobre el percentatge acreditat com a energia verda i indica el contacte de la comercialitzadora i la distribuïdora per a qualsevol reclamació (telèfon, web i correu electrònic)", afegeixen des de Competència.

"Entén la teva factura" se suma a les eines que la CNMC ja tenia a disposició del consumidor: comparador de tarifes, factura llum (per comprovar factures amb tarifa PVPC), mecanisme d'ajust (per comprovar el cost del mecanisme de l'anomenat topall del gas ), preus PVPC (semàfor de preus per a consumidors en PVPC) i guies informatives.

Noticias relacionadas

contador