- La rentabilidad del bono alemán a 10 años se ha situado en mínimos históricos
- Los bancos europeos han vuelto a desplomarse y complican su situación técnica
- Schäuble ha advertido de que la zona euro se está preparando para un posible Brexit
- El Ibex pierde soportes y puede buscar mínimos anuales por debajo de 8.000 puntos
- El selectivo ha cerrado con un desplome del 3,18%, hasta 8.490,50 puntos
Pànic als mercats financers europeus, en una jornada molt a la baixa per a l'IBEX, que ha tancat amb un desplom del 3,18%, fins a 8.490,50 punts; i una caiguda setmanal del 3,53%. Els inversors han decidit vendre renda variable de manera agressiva i refugiar-se en actius considerats assegurances, la qual cosa ha fet que la rendibilitat del bo alemany a 10 anys (bund) hi hagi marcat mínims històrics. Una vegada més, els bancs europeus s'han desplomat i han estat el principal llast per a les borses.
- 11.589,50
- 0,01%
L'índex sectorial europeu (Euro Stoxx Banks) ha baixat més del 4%. A Espanya, Banco Santander i BBVA han acabat amb descensos propers al 5%. A Alemanya, Commerzbank i Deutsche Bank s'han desplomat un 4%, en la mateixa línia que Credit Agricole i BNP Paribas, a França, i Barclays i Royal Bank of Scotland, al Regne Unit.
"A cop d'enquesta, els mercats passen de l'alegria continguda a la profunda depressió, segons s'albira la permanència o sortida del Regne Unit de la Unió Europea. I aquest divendres ha tocat pessimisme extrem amb dades que apunten a una clara victòria del Brexit. Però les enquestes només són això, enquestes", assenyalen els analistes de Renta 4, fent referència a sondejos que donen la victòria a la sortida del Regne Unit de la UE.
Tampoc no han ajudat al mercat els comentaris de Wolfgang Schäuble, el ministre de Finances alemany, qui ha advertit que la zona euro ja s'està preparant per a un possible Brexit. Però no només això, sinó que a més ha assegurat que el Regne Unit no tindrà cap accés al mercat europeu si vota a favor de la sortida de la UE.
En una entrevista amb el diari alemany Der Spiegel, Schäuble ha tancat la porta i ha descartat la possibilitat que Gran Bretanya pugui gaudir dels beneficis del bloc europeu. Així, ha rebutjat la possibilitat que al Regne Unit se li pugui aplicar un model suís o noruec en el qual pugui gaudir dels beneficis del mercat únic sense ser membre comunitari.
BANCO POPULAR I CONSTRUCTORES, TAMBÉ PROTAGONISTES
A aquesta tònica ha escapat Banco Popular, que ha pujat un 2% a l'IBEX, en l'últim dia en el qual han cotitzat lliurement els drets de l'ampliació de capital, anunciada el passat 26 de maig per valor de 2.505 milions. Des de llavors, el valor es desploma un 30%. Aquest divendres, l'entitat que presideix Ángel Ron ha explicat que un grup d'accionistes mexicans, entre els quals es troba el conseller Antonio del Valle Ruiz, subscriurà la totalitat de les accions corresponents als drets que se'ls atribueixen amb la seva participació actual, que supera el 4%.
Els valors més a la baixa de l'IBEX han estat les constructores Sacyr i OHL. Sacyr ha encapçalat les caigudes en desplomar-se més d'un 11%, i OHL s'ha deixat més d'un 8%, un dia després en tots dos casos que el Comitè Tècnic Assessor de l'IBEX decidís treure-les de l'índex espanyol per introduir-hi Viscofan i Cellnex. Els canvis s'executaran el proper 20 de juny.
ECONOMIA: IPC D'ALEMANYA, CONFIANÇA DEL CONSUM ALS EUA I BANC DE RÚSSIA
En l’àmbit macro, l'IPC alemany s'ha situat en el 0,1% al mes de maig, en línia amb l'esperat i mantenint la taxa d'abril. I la confiança de la Universitat de Michigan als Estats Units, que ha baixat fins a 94,3 des de 94,7, encara que s'ha situat per sobre del 94,0 esperat.
A més, el Banc de Rússia ha retallat els tipus d'interès fins al 10,50% des de l’11%. Es tracta del primer moviment de l'entitat des de juliol de 2015. L'organisme destaca en un comunicat al qual ha tingut accés Bolsamanía "les tendències positives d'una inflació més estable, les menors expectatives d'inflació i la imminent recuperació de l'economia".
El Banc de Rússia afegeix que "considerarà una nova retallada dels tipus d'interès" si els riscos per a la inflació segueixen baixant en línia amb les seves previsions actuals. L'economia russa s'ha contret un 1,1% en els quatre primers mesos d'aquest any en comparació del mateix quadrimestre de 2015. L'executiu rus diu, durant la predicció oficial, que la seva economia perdrà aquest any un 0,2%, una dada discutida pels organismes internacionals, que estimen la contracció de Rússia prop d'un 2% per a aquest 2016.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: PÈRDUA DE SUPORTS
"L'IBEX-35, igual que el conjunt d'índexs europeus, tanca la setmana perforant amb claredat importants zones de suport. En l'anàlisi del passat dissabte dèiem que el violent gir a la baixa des de la directriu a la baixa de l'últim any era un senyal de fortalesa menor. I el culpable només podia ser el conjunt dels bancs europeus, que aquest divendres ha polvoritzat sens dubte la zona de suport que presentava en els 99,50-100 punts, la base del triangle al que hem estat fent referència els últims temps", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Rebots apart, ja que les borses pugen i baixen en forma de "dents de serra", hem d'estar preparats fins i tot per a una tornada als mínims anuals en els 7.750 punts. I és que el primer senyal de fortalesa al nostre selectiu passa per ser capaç de saltar per sobre dels màxims de la setmana passada, en els 9.155 punts, nivells de preu molt llunyans als actuals. Banco Santander, el vaixell almirall del nostre mercat, presenta una zona de suport important en el buit alcista dels 3,73 euros. Confiem que des d'aquí, després d'emplenar el buit, intenti reestructurar-se a l'alça, ja que en cas contrari haurem de pensar en els mínims anuals en els 3,27 euros", afegeix aquest expert.