bolsa madrid ibex

Les borses europees posen fi a la setmana més baixista des del mes de setembre. L'IBEX-35 ha tancat una mala setmana, que ha estat marcada per la incertesa política, aguditzada per la crisi de Catalunya, nous resultats empresarials i una nova onada de dades econòmiques que han preocupat els inversors.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 cau un 0,32%, fins a 10.111 punts, i acaba la setmana amb una caiguda acumulada del 3,27%. Per la seva banda, la resta de borses europees baixen un 1% de mitjana en la sessió i acumulen caigudes mitjanes del voltant del 3%.

Al contrari que en la sessió d’ahir dijous, l'IBEX-35 ha tingut un comportament millor que la resta dels principals índexs europeus. No obstant això, el selectiu espanyol registra pèrdues en el balanç, en comparació dels forts guanys que acumulen les principals places del continent, que s’acosten al 13% en el cas del CAC francès.

L'última sessió d'aquesta setmana ha estat marcada per les males dades econòmiques que s'han conegut a la zona euro. «En aquest entorn, el més assenyat és ser prudent, i el nostre raonament és el següent: els índexs de volatilitat estan tornant a pujar i els resultats empresarials dels EUA deixen un sabor agredolç», assenyalen els analistes de Bankinter. «La bona notícia és que el mercat de bons europeu confia que Draghi introduirà més estímuls monetaris en la propera reunió del BCE», prevista per al dia 3 de desembre.

«La que acaba ha resultat ser la setmana més baixista a les borses occidentals des de la primera setmana del mes de setembre, i la primera clarament correctiva des que va començar el rebot a finals de setembre», assenyala Daniel Pingarrón, estrateg de mercats d’IG. «Els factors tècnics i la forta caiguda del petroli i les matèries primeres han estat els dos elements més negatius», apunta aquest analista, que recorda que «el barril de petroli ha baixat des del 3 de novembre més de sis dòlars, mentre que altres matèries primeres, com el coure, cotitzen en mínims de sis anys».

Els analistes d’XTB destaquen que hem viscut una «setmana baixista a la renda variable que dóna continuïtat al sostre temporal marcat la setmana passada». Així mateix, recorden que «l'única treva alcista la vam tenir durant el rebuig baixista de dimarts i l'inici alcista que vam veure dimecres com a rèplica a les caigudes de més de l’1% de dilluns; no obstant això, el mateix dimecres l'índex espanyol va tancar amb una petita pujada i un clar rebuig que advertia que les caigudes es podien estendre». Per tancar la setmana, «dijous i divendres es va complir el guió i la pèrdua del nivell de 10.250 punts va provocar un increment de les vendes que amenaçaven de fer cedir el nivell de 10.000 punts».

Acaba així una setmana en què s'ha elevat la incertesa política a Espanya. En el terreny polític, els últims cinc dies han estat marcats per l'aprovació de la declaració d'independència al Parlament de Catalunya dilluns, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional l'endemà passat en resposta al recurs presentat pel Govern central. També hem vist els dos primers intents fallits d'investidura d'Artur Mas, que, a més de tenir un front obert amb l'Executiu de Mariano Rajoy, en té un altre dins de Catalunya, ja que ha de convèncer la CUP perquè li doni suport si vol mantenir-se al capdavant de la Generalitat.

ECONOMIA

Eurostat ha publicat aquest divendres la seva estimació de creixement del PIB de la zona euro per al tercer trimestre: l’augment previst és del 0,3% respecte al trimestre anterior, per sota del que s'esperava. Segons els analistes de Citi, és el creixement més baix des de fa un any. En taxa anual, se situa en l'1,6%.

També hem conegut l'IPC d'Espanya del mes d'octubre, que es modera fins al -0,7%, des del -0,9% registrat al setembre.

EMPRESES

En la ronda de resultats d'aquest divendres, Abengoa va registrar unes pèrdues de 194 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, principalment a causa del sanejament del valor de la participació que controla en la seva participada Abengoa Yield.

També ha publicat xifres OHL, que va tancar els nou primers mesos de l'any amb una caiguda del benefici net atribuïble del 19,9%, fins a 70,1 milions d'euros, des dels 87,5 milions anteriors. Per la seva banda, les vendes de la companyia pugen un 22,9%, fins a 3.132,2 milions d'euros, impulsades pel comportament de les tres línies de negoci del grup: concessions, enginyeria i construcció i desenvolupaments. Després de fer públiques aquestes dades, el grup que presideix Juan Miguel Villar Mir tanca amb la pujada més important de l'IBEX-35.

ANÀLISI TÈCNICA

«El més interessant de l'última sessió de la setmana és que ha quedat demostrat que el suport de 10.000 punts al qual hem estat fent referència aquests últims dies ha aconseguit fer reaccionar l'IBEX-35, almenys temporalment», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. De fet, recorda que «hi ha hagut tres recolzaments al suport dels 10.000 punts des de mitjan octubre». Pel costat de les resistències, «la primera la tenim en el nivell de 10.250 punts».

«Dit això, continuo veient més clar el que està passant a les borses europees que no pas el que està passant al selectiu espanyol», indica aquest expert, que apunta que «en la sessió d'aquest divendres el futur de l'Euro Stoxx 50 seria el primer d'entre “els grans” que ha posat a prova la zona de suport que presenta en els màxims del mes de setembre». Per la seva banda, «el futur del Dax hauria emplenat el buit alcista de la sessió del 23 d'octubre, i el Dax (comptat) es trobaria tan sols a un 1% de la zona de suport de 10.500-10.520 punts».

En resum, «les caigudes, del 3,5% de mitjana a les borses europees, han fet apropar molt els índexs, en la sessió d'aquest divendres, als suports que presenten en els màxims del mes de setembre que tantes vegades hem esmentat en les últimes setmanes».

contador