- Aquest divendres l'IBEX aconsegueix tancar la seva segona sessió d'agost en positiual rebotar un 1,84% fins als 8.539 punts
- OHL ha tornat a ser el protagonista després de caura un 18%, tot i que ha tancat en positiu
L'IBEX-35, que ha viscut un inici d'agost bastant mogut, ha acabat la setmana amb una pèrdua del 0,56% malgrat l'impuls del Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès). L'entitat que presideix el governador Mark Carney va confirmar aquest dijous una notícia que el mercat ja descomptava, la baixada de tipus d'interès des del 0,5% fins al mínim històric del 0,25%, la qual cosa va donar aire a les borses i sobretot al selectiu espanyol, que aquest divendres ha estès els seus guanys.
- 11.828,10
- 0,17%
- 0,45€
- 3,73%
En concret, l'índex ha tancat l'última jornada de la setmana amb un avenç de l'1,84% fins als 8,539 punts, encara que en l'acumulat setmanal han pesat més les pèrdues que va registrar en les tres primeres sessions del mes d'agost. La resta de borses europees han tancat aquest divendres amb avenços de l'1,5% de mitjana, recolzant-se també en la decisió del BoE, que a més d'impulsar la primera baixada de tipus des de 2009 també va anunciar un important programa d'estímuls per tractar de pal·liar els efectes que tindrà la sortida de Regne Unit de la Unió Europea (UE), el conegut com Brexit.
Els avenços de les borses europees d'aquest divendres s'han accelerat més després de que s'hagi conegut la referència més important del dia: l'Informe d'Ocupació dels EUA. Segons ha desvetllat el Departament de Treball, durant el mes de juliol l'economia nord-americana va crear 255.000 noves ocupacions, enfront de les 180.000 previstes pels analistes, i la taxa d'atur es va mantenir en el 4,9%.
Unes dades que han fet que els experts comencin a parlar ja d'una més que possible pujada de tipus d'interès a EUA per al mes de setembre. Connor Campbell, analista de Spreadex, ha comentat que si l'economia nord-americana té xifres similars de creació d'ocupació en el mes d'agost, “estarem camí a una pujada de tipus el 21 de setembre, quan es reunirà la Reserva Federal (Fed)” que dirigeix Janet Yellen. “Sembla que en l'actualitat els inversors són més partidaris que la Fed dugui a terme una política de transparència que d'evitar un augment de tipus”, ha remarcat
D'altra banda, Jameel Ahmed, analista de mercats de FXTM, ha dit: “Sembla que la muntanya russa que es viu als EUA pel que fa als tipus d'interès continuarà després de les dades d'ocupació d'aquest divendres”. Sobretot, diu l'expert, perquè “es tracta d'una xifra molt més fort del que s'esperava i ha de fer que la Fed fixi nous tipus d'interès”. A més, creu que també “hauria de propiciar un impuls positiu per al dòlar si a l'agost es segueix aquesta estela”. Cal recordar que la Reserva Federal ha dit públicament que pretén seguir elevant els tipus d'interès el 2016 si la marxa de l'economia ho permet, i malgrat els dubtes que poden suscitar elements externs com el Brexit.
OHL, DE NOU PROTAGONISTA
I en el plànol empresarial aquest divendres ha destacat de nou OHL. L'empresa ha estat la protagonista per la forta volatilitat a la qual s'ha vist sotmesa durant tota la setmana, encara que les anades i vingudes d'aquesta sessió han estat molt importants. Tant que després d'arribar a caure un 18% la constructora ha tancat al Mercat Continu amb una pujada del 8,01% fins als 2,79 euros. Aquest divendres s'han negociat gairebé 20 milions de títols d'OHL, i en la setmana aquesta xifra ascendeix fins als 70 milions, quan la seva mitjana diària el 2016 es limita a 3,1 milions. En l'acumulat setmanal el valor es deixa un 31,58%.
A més, també cal destacar a Royal Bank of Scotland (RBS), que ha presentat els seus resultats i encara que ha incrementat les seves pèrdues el més cridaner no ha estat això. El banc ha reconegut la seva intenció de vendre la filial Williams & Glyn, en la qual precisament està interessada el Banc Santander. “RBS donarà prioritat a l'exploració de mitjans alternatius per a una desinversió”, ha dit el banc en una nota, en la qual reconeix que “han continuat els treballs per explorar alternatives per a la separació i desinversió i RBS ha mantingut discussions positives amb diversos interessats sobre una transacció alternativa relacionada amb la part substancial del negoci anteriorment descrit com Williams & Glyn”. Banc Santander segueix sense confirmar si està o no interessat en la filial del banc amb seu a Edimburg, malgrat que els rumors sobre aquest tema són cada vegada majors. RBS ha acabat a la borsa de Londres amb una caiguda del 7,19% fins als 178 penics, mentre que Santander ha tancat a l'IBEX amb una pujada del 3,12% fins als 3,70 euros.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que “les importants pujades d'aquest divendres juntament amb les d'aquest dijous neutralitzen les importants caigudes que presentàvem en l'equador de la setmana”. No obstant això, apunta que “amb tot i amb això estem més o menys en els mateixos nivells de preu de les últimes tres setmanes”.
Ara bé, cal dir les coses com són, i “el fet de tancar molt lluny dels mínims setmanals deixen la porta oberta al fet que per a la setmana vinent ens atrevim amb la important zona de resistència dels 8.700-8.720 punts, coincidint amb la directriu a la baixa de l'últim any així com amb els màxims de la setmana passada”. I és que per sota, pel costat dels suports “estarem atents als mínims d'aquest dimecres en els 8.229 punts”, diu l'expert.
“No cal dir que superar els màxims de la setmana passada seria un primer avís per a navegants però al meu entendre la clau per poder afirmar que, potser, hem assistit al final de les caigudes passaria per ser capaços de saltar i confirmar per sobre dels màxims de la sessió del 23 de juny (dia del referèndum en el Regne Unit) en els 8.912 punts”. Al seu judici, “mentre no desfem tot el que ens deixem pel camí després del tsunami de vendes pel Brexit no ens refiarem de les alces al nostre selectiu”.
Llegiu també:
Consultorio de análisis técnico: Tesla Motors, Talgo, Ferrovial, Dia y seis valores más bajo la lupa
La banca es prepara per a conviure amb uns tipus al 0% 'almenys fins al 2020'
La producción industrial modera su avance en junio hasta el 1%
La constitución de nuevas empresas aumenta un 12,7% en junio y suma tres meses de ascensos