Les borses europees tanquen amb signe positiu la sessió d'aquest dimecres, abans de conèixer la decisió de la Reserva Federal (Fed) sobre els tipus d'interès. El banc central nord-americà és el protagonista d’aquest dimecres als mercats mundials, encara que Abengoa ha continuat generant notícies, tant bones com dolentes.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 cau un 0,01%, fins a 9.711 punts. El selectiu espanyol es desmarca, una vegada més, de la resta de borses europees, que tanquen amb pujades del 0,30% de mitjana.

«Les claus per saber si els mercats s'estabilitzaran durant les properes sessions les coneixerem a partir de les 20.30 hores, quan la presidenta de la Fed, Janet Yellen, comparegui en roda de premsa per anunciar per què els tipus d'interès pugen 25 punts bàsics», assenyalen els analistes de Bankinter. «Això no sorprendrà, però el missatge de la Fed sí que pot fer-ho, i és que Yellen insistirà que les properes pujades de tipus seran graduals, però la història recent demostra que no sol ser així… D'aquí, la preocupació dels mercats», afegeixen.

Aquests analistes recorden que «els motius pels quals la Fed apujarà els tipus són coneguts: el mercat laboral es troba en un bon moment, per la qual cosa tard o d’hora augmentaran la pressió salarial i la inflació». Així que la gran pregunta és: «Quin serà el ritme de les futures pujades?». «Això dependrà fonamentalment de les perspectives de creixement i inflació a llarg termini», opinen.

«Només falten unes hores per al comunicat tan esperat del Comitè Federal del Mercat Obert, i els mercats sembla que s’estan preparant per a l'anunci d'una pujada de tipus», assenyala Connor Campbell, analista financer de Spreadex. «Per descomptat, el banc central encara té la capacitat de decebre», adverteix aquest expert, que recorda la decepció dels inversors després de la reunió del mes de setembre, en què comptaven amb una pujada de tipus que no va arribar.

EMPRESES

Abengoa torna a ser protagonista aquest dimecres després de saber-se que la Fiscalia considera que es va cometre un delicte d'administració deslleial i en les indemnitzacions de la cúpula directiva. Tenint en compte aquestes circumstàncies, el Ministeri públic ha demanat a la jutgessa que porta aquest cas, Carmen Lamela, que admeti a tràmit la querella presentada per dos propietaris de bons de la companyia i investigui els fets a fons.

Però la companyia andalusa també ha donat una notícia positiva, ja que els bancs creditors s'estan plantejant injectar-hi 210 milions d'euros perquè pugui continuar operant aquest desembre i al gener. Aquest avanç ha pesat més per als inversors que la decisió de la Fiscalia i Abengoa ha tancat la sessió amb una pujada del 8,1%. En tancar la sessió, s'ha sabut que la banca ha concedit 113 milions a Abengoa i ha alliberat el pagament de les nòmines.

Fitch ha rebaixat la qualificació del Brasil fins a «BB+» (bo porqueria), una decisió que afecta les companyies espanyoles amb presència en aquest país llatinoamericà. El mes de setembre passat, després de la rebaixa en la qualificació brasilera per part de Standard & Poor’s, Telefónica i Santander van patir fortes caigudes a borsa, encara que en la sessió d'aquest dimecres l'entitat càntabra puja un 0,76% i l'operadora cau un 0,33%.

ECONOMIA

Aquest dimecres hem conegut una bateria de dades de PMI. Així doncs, el PMI de serveis de França s'ha situat per sota del que s’esperava al desembre, encara que el PMI manufacturer ha superat les previsions. A Alemanya, tant el PMI de serveis com el manufacturer s'han situat en línia amb les previsions. A la zona euro, el PMI de serveis s'ha situat per sota del que s’esperava, encara que, igual que a França, el PMI manufacturer ha superat les previsions.

Al Regne Unit, la taxa d’atur del mes d'octubre va baixar fins al 5,2%, en comparació del 5,3% que esperaven els analistes.

Als Estats Units, les dades del sector constructor han estat millors del que s’esperava. Els inicis d'habitatges i els permisos de construcció del mes de novembre superen les previsions del consens. Al costat negatiu, el PMI manufacturer de Markit del mes de desembre i la producció industrial del mes de novembre se situen per sota de les previsions.

ANÀLISI TÈCNICA

«La sessió d'aquest dimecres en el selectiu espanyol ha acabat pràcticament plana després que l’índex hagi arribat a caure al voltant d’un 1% i a pujar també la mateixa quantitat», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Aquest expert creu que «es nota que hi ha nervis als mercats, i no és per a menys, tenint en compte les fortes caigudes de les últimes dues setmanes, cosa a la qual, a més, hem d’afegir el que passi a l'altre costat de l'Atlàntic després de la reunió i més que probable pujada de tipus per part de la Reserva Federal».

«No ens enganyem, perquè la pujada de les taxes de 25 punts està més que descomptada pel mercat. Però el que ningú no sap gaire bé és com reaccionaran les borses a la notícia en si», assenyala Rodríguez. «A posteriori tothom sabrà explicar molt bé el tancament d'aquest dimecres a Wall Street, així com el que passi demà dijous a Europa, però hem d'estar preparats per a qualsevol tipus de moviment, tant a l'alça com a la baixa», adverteix.

Quant a l'aspecte gràfic de l'IBEX-35, aquest analista indica que, «just en aquest moment, cotitzem en zona de ningú, a mig camí entre el suport dels mínims d'aquest dilluns (9.428 punts) i la important resistència, abans suport, de 10.000 punts». «A dia d'avui és impossible determinar si ens trobem davant un rebot després de les fortes caigudes de les últimes dues setmanes o ja hem vist els mínims de la fase correctiva actual», explica, però creu que, «gairebé amb tota seguretat, sortirem de dubtes demà dijous amb la interpretació que els mercats facin del que passi a l'altre costat de l'Atlàntic».

contador