Petroleo_Bolsas oilmarkets

Les borses constaten fortes caigudes en una jornada marcada per la davallada del cru i pels retrocessos de les petrolieres després dels resultats de BP, que posen de manifest les pèrdues més importants dels últims 20 anys. A Espanya, les constructores, Repsol i CaixaBank castiguen l'IBEX.

En tancar la sessió, el selectiu espanyol baixa un 2,5%, fins a 8.528,7 punts, en una jornada en què s'ha mogut entre els nivells de 8.478 i els 8.772 punts. Per la seva banda, les borses europees cedeixen un 1,5% de mitjana. Wall Street cotitza amb el mateix signe, amb retrocessos del voltant de l'1,3% al Dow Jones i l’S&P 500 i de l’1% al Nasdaq.

El petroli ha tornat a ser protagonista als mercats. El cru s'enfonsa més d'un 3% aquest dimarts, amb el barril Brent, de referència a Europa, a 33 dòlars. La matèria primera cau amb força mentre s'esvaeix l'esperança que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i altres productors com Rússia acordin de manera immediata una retallada de l'excés d'oferta. Goldman Sachs assegura que és «molt improbable» que hi hagi una cooperació d'aquesta envergadura entre aquests països.

«Un preu baix del petroli suposa controvèrsia», explica l'analista Ángel Pérez, de Renta 4. «D'una banda, beneficia les economies desenvolupades, que són netament importadores. Però cal tenir en compte que pot suposar la crisi i fins i tot el tancament de petrolieres, i provocar una crisi de deute corporatiu», afegeix.

«Crida l'atenció que el fort impuls alcista que va viure el petroli des del matí del dijous 28 de gener fins al migdia d'aquest dilluns no fos replicat per les borses, que va semblar que oblidaven completament la correlació que hi mantenien. I ara, quan el cru baixa, sí que torna la correlació», assenyala Daniel Pingarrón, analista d’IG. «Aquesta arbitrarietat denota una clara feblesa als mercats de renda variable, que no tenen gens de nervi per armar un rebot de gran intensitat, cosa que hauria estat el normal després de registrar la sobrevenda més marcada des de l'agost».

LES PETROLIERES S'ENFONSEN A BORSA

L'escenari de petroli barat està castigant els resultats de les principals companyies del sector. A més, les agències de qualificació Moody's i S&P han amenaçat de retallar la qualificació creditícia d'aquestes empreses.

Aquest dimarts han presentat les seves xifres del 2015 dos gegants com són BP i Exxon Mobil. La britànica ha publicat unes pèrdues de 6.500 milions de dòlars, la pitjor dada en un exercici dels últims 20 anys. A més, ha anunciat 3.000 acomiadaments més. Les seves accions s'enfonsen un 8,76%.

Per la seva banda, Exxon Mobil ha vist com el seu benefici anual es reduïa un 70%, fins a 2.780 milions d'euros. Els títols de la firma nord-americana cedeixen un 2,8%.

La sagnia és general per a les cotitzacions del sector. A Espanya, Repsol es troba entre els pitjors valors de l'IBEX, i cau un 5,79%. El retrocés d'un dels blue chips de l'índex espanyol també pressiona Sacyr i CaixaBank, que tenen participacions del 8,7% i del 9,7%, respectivament, a Repsol. Les accions de la constructora cedeixen un 7,9%, mentre que les del banc retrocedeixen un 6,27%.

Al costat negatiu del selectiu, també destaca la caiguda del 7,24% d’OHL.

Gamesa, mentre continuen les negociacions amb Siemens, ha signat un contracte a Mèxic per subministrar 95 aerogeneradors per un total de 200 MW. Els títols del fabricant eòlic baixen un 1,89%.

GOOGLE SUPERA APPLE

La gran notícia corporativa del dia continua sent Alphabet, la matriu de Google, que va presentar els seus resultats aquest dilluns a la nit, després del tancament de Wall Street. La tecnològica va generar el 2015 un benefici de 21.330 milions de dòlars, un 12% més que el 2014, i va superar les expectatives.

Les accions de classe C d’Alphabet pugen un 2,5%, prou per superar Apple en capitalització borsària i convertir-se en l’empresa més gran del món per valor de mercat, per sobre dels 550.000 milions de dòlars.

Aquest dimarts al vespre serà el torn d'una altra tecnològica, Yahoo, en la publicació de xifres. Segons The Wall Street Journal, l'empresa liderada per Marissa Mayer també anunciarà una retallada de fins al 15% de la seva plantilla.

ECONOMIA

L'IBEX, juntament amb l’FTSE MIB italià (-3,05%), lidera les pèrdues entre els principals índexs europeus en un dia en què acaba la segona ronda de consultes del rei Felip VI amb els partits polítics amb representació al Congrés després de les eleccions del 20 de desembre. Pedro Sánchez, líder del PSOE, ha confirmat, després de reunir-se amb el monarca, que «està disposat a formar govern» si Mariano Rajoy, secretari general del PP i president de l'executiu en funcions, torna a renunciar a intentar la investidura.

No obstant això, la incertesa política a Espanya no està afectant el clima econòmic, segons l'índex que elabora el IESE, que va augmentar 9 punts el mes de gener i se situa en 82 punts, en una escala de 0 a 200.

Més enllà de la política, aquest dimarts s'ha publicat la dada d'atur, que puja de 57.247 persones al gener, la qual cosa suposa l’increment més baix durant el primer mes de l'any des del 2004.

A la zona euro també s'han publicat xifres del mercat laboral. L’atur es va situar en el 10,4% al desembre, una dècima menys que al novembre i també respecte a les previsions.

ANÀLISI TÈCNICA

«La violència de la caiguda d'aquest dimarts a l’IBEX-35 és per preocupar-se, no n’hi ha cap dubte. El problema torna a ser el de sempre: que l’IBEX-35 està molt més tocat que la resta d'índexs europeus, com ara el Cac 40, el Dax o l'Euro Stoxx 50», adverteix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Només l'índex transalpí (FTSE MIB) estaria mostrant més feblesa que el selectiu espanyol. D'entrada, es pot dir que el suport més immediat el tenim en el buit alcista de 8.444 punts i, per sota, en el nivell de 8.200 punts», explica l'expert. «És molt important que el suport de 8.000-8.200 punts no es perfori, ja que coincideix amb una retrocés/ajust del 61,8%-66% de tota la pujada des del juliol del 2012 fins als màxims de l'abril del 2015», afegeix.

De fet, continua l'analista, «per sota dels 8.000 punts començaríem a plantejar-nos com a escenari més probable la tornada als nivells de 7.000-7.200 punts (altura del cap de la pauta vigent en forma de cap-i-espatlles, d'implicacions baixistes). Però, com sempre diem, que sigui el preu el que ens digui el que vol fer: no ens avancem als esdeveniments. Pel costat de les resistències, la més immediata la tenim en el nivell de 8.896 punts i, per damunt, en el nivell de 9.200 punts».

contador