S’estenen les pèrdues a les borses, que tornen a protagonitzar una nova onada de vendes. Els inversors opten per sortir de la renda variable, i aquest dimarts ni tan sols volen apostar per actius refugi davant els temors d’una frenada de l'economia global. L'IBEX torna a ser un dels índexs més perjudicats d’Europa, i perd els 8.000 punts per primera vegada des del 22 de juliol del 2013 en una sessió en què les constructores i els bancs són els sectors més malparats.
En concret, el selectiu de la borsa de Madrid baixa un 2,39%, fins a 7.927,6 punts, en una jornada en què ha marcat un mínim de 7.862 punts. Les borses europees, per la seva banda, cedeixen un 1,5% de mitjana, fins a acabar en nivells que no es veien des del setembre del 2013. Les perifèriques són les més castigades. Atenes cau un 2,89%; Lisboa, un 2,39%, i Milà, un 3,21%.
El pànic venedor d’Europa no es trasllada a Wall Street, on els principals índexs cotitzen plans a l’hora del tancament dels parquets del Vell Continent, ni provoca compres dels considerats actius refugi. De fet, l'or cau un 0,4%, fins a 1.192 dòlars per unça, i les vendes del bo alemany fan que la seva rendibilitat s’elevi fins al 0,242%, després de tocar aquest dilluns el seu rendiment més baix des de l'abril. Això fa que la prima de risc pugi un 0,13%, fins a 153,7 punts.
Per la seva banda, el petroli cotitza amb fortes caigudes, de gairebé el 4% per al Brent, que retrocedeix fins a 31,7 dòlars. L'Agència Internacional d'Energia (AIE) adverteix que el cru no ha tocat fons, mentre que Goldman Sachs torna a parlar del nivell de 20 dòlars. Més optimista és Bank of America, que espera un increment de la demanda que impulsi la matèria primera fins a preus d’entre 55 i 75 dòlars.
QUÈ ESTÀ PASSANT A LES BORSES?
Els dubtes sobre el creixement global continuen empenyent els inversors a tenir un sentiment baixista a la renda variable. «L'estat d'ànim és clarament negatiu. El que cal és un missatge fort i clar dels bancs centrals», opina l'analista Carlo Albeto De Casa, d’ActivTrades, a Reuters. El mateix president del Bundesbank alemany, Jens Weidmann, ha reconegut que «les perspectives econòmiques són “més fosques” que fa unes setmanes».
Els analistes de Bankinter expliquen que aquestes caigudes tan severes podrien afectar la confiança d'empreses i famílies, «la qual cosa redueix la inversió empresarial, disminueix el creixement i la creació d'ocupació i obliga a revisar a la baixa tot el context». Un «cercle viciós que es retroalimenta», adverteixen.
A més, afirmen que podríem passar d’«un cicle expansiu a una situació d’estancament i amb els bancs centrals incapaços de reconduir la situació a causa de l'esgotament, per ús abusiu, de la política monetària».
Enmig d'aquesta incertesa econòmica, i davant el que els bancs centrals poden fer o no, el mercat estarà molt pendent aquest dimecres del discurs de Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal (Fed), que parlarà davant el Congrés. Luke Bartholomew, gestor d'Aberdeen AM, afirma que «l'economia progressa en gran mesura com la Fed esperava», però afegeix que «els mercats tenen el costum de crear profecies autoacomplertes. Les grans onades de vendes poden ferir l'economia, la qual cosa, al seu torn, crea les condicions que justifiquen aquestes onades de vendes».
A tot aquest còctel de dubtes amb l'economia, a Espanya s’hi suma la política. L'últim que han sabut els inversors és que Mariano Rajoy, líder del PP, i Pedro Sánchez, líder del PSOE i candidat a intentar la investidura, es reuniran aquest divendres al Congrés, encara que no s'espera cap tipus d'acord. Així mateix, ha transcendit una escalada de tensió entre el PP i la Casa Reial i han sorgit especulacions que és possible que Rajoy volgués convocar noves eleccions.
LA BANCA LIDERA LES CAIGUDES
La banca torna a ser el sector més perjudicat en aquesta onada de vendes. A escala europea, l'índex sectorial Euro Stoxx Banks baixa un 4,1% durant la sessió i un 29% en l'acumulat de l'any. A Espanya, l'IBEX-35 Bancs, que inclou les entitats financeres que formen part del selectiu, cau un 3,94%, amb pèrdues destacades per a Sabadell (-5,88%), BBVA (-4,67%), Popular (-4,48%) i Santander (-3,87%).
Els dubtes sobre la solvència dels bancs italians és un altre front obert per als inversors. El Govern italià i Brussel·les van pactar el mes passat crear un mecanisme que ajudi a reduir els crèdits morosos que acumula la banca, que, segons l'agència de qualificació Fitch pugen a 200.000 milions d'euros. Però això no ha dissipat la pressió sobre les entitats financeres a escala europea. N’és un exemple Deutsche Bank, que retrocedeix un 4,27% l’endemà de baixar un 9,5%.
A més, a Grècia tornen els pitjors presagis en relació amb el programa de rescat i la possibilitat que se n'incompleixin les condicions. Això contribueix a fer augmentar la por dels creditors que empreses, les entitats públiques i els països no compleixin el pagament dels seus deutes, fins al punt que les assegurances de risc davant l'impagament, les anomenades CDS (credit defalult swaps) han augmentat fins als seus nivells més alts dels últims tres anys.
Més enllà del sector financer, ArcelorMittal lidera les caigudes en enfonsar-se un 10,39%. El fabricant d'acer cotitza en «caiguda lliure» en termes de l'anàlisi tècnica i marca un nou mínim històric. Tampoc no hem d’obviar les pèrdues en el sector de les constructores, l'índex de les quals retrocedeix un 2,31%. Sacyr cau un 5,88%.
Al costat positiu, destaca Gamesa, que es dispara un 5,55% després que el seu competidor danès Vestas hagi sorprès positivament amb els seus resultats de l’any passat i hagi arribat a disparar-se un 10% a Copenhaguen. Gamesa es troba en converses per a una possible compra per part de Siemens.
Així mateix, FCC es revalora un 4,57%, impulsada per l'anunci d'ampliació de capital de 700 milions d'euros, amb la qual cosa Carlos Slim, principal accionista actualment, podria llançar una OPA per controlar el grup.
ANÀLISI TÈCNICA
«L'IBEX-35 s'allunya definitivament de la zona de suport de 8.200 punts. Tècnicament, podem dir que el selectiu espanyol ja no presenta cap suport fins a la zona de 7.500 punts, els mínims del novembre del 2012, que també coincideixen amb els mínims del juny del 2013», adverteix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
I, per sota del nivell de 7.500 punts, «ja no tenim res cap a la zona de 7.200 punts. És cert que a la zona de 7.000-7.200 punts no tenim suports, però al cap i a la fi es tracta de la projecció mínima “teòrica” de caiguda de la gran formació de cap-i-espatlles setmanal que es va confirmar a l'inici de l'any i a la qual tantes vegades hem fet referència», afegeix l'expert.
Per sobre, continua, «pel costat de les resistències, la més immediata la trobem ara en els 8.200 punts, abans suport. L'índex sectorial de bancs europeu (SX7E) baixa aquest dimarts més d'un 4% i acumula una caiguda del 29% en l’acumulat de l’any».