L'índex de referència de la borsa espanyola ha tancat la setmana amb un avanç del 4,22% malgrat que aquest divendres ha caigut un 0,25% en una jornada marcada per l'atac terrorista a Niça. D'aquesta manera, l'Ibex s'ha situat en els 8.531 punts. Les accions de viatges i oci s'han ressentit després dels atacs a la ciutat francesa.

  • 11.592,40
  • -0,22%

De fet, al selectiu espanyol IAG ha caigut un 0,67%, però no ha estat el valor que ha registrat la major caiguda. Mapfre s'ha convertit aquest divendres en el fanalet vermell de l'Ibex amb un -1,85%. Li segueix Acerinox, que ha cedit un -1,49%, i Banco Popular, amb una caiguda del -1,34%. A l'altre costat de la moneda, trobem Ferrovial, que ha avançat un 0,75%, seguit de Bankia, amb una pujada del 0,45%.

A més, aquesta jornada ha estat l'última en la qual FCC ha cotitzat a l'Ibex 35 a causa de la decisió del Comitè Tècnic Assessor del selectiu que la companyia surti temporalment del selectiu. El motiu d'aquesta sortida és l'oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) que Carlos Slim, actual accionista de control del grup, va llançar sobre el 100% del seu capital. FCC ha caigut un -0,08% fins als 7,59 euros.

La resta de borses europees també ha tancat en negatiu aquest divendres, excepte el FTSE 100 de Londres que ha registrat una pujada del 0,16% un dia després que el Banc d'Anglaterra hagi decidit mantenir els tipus en el 0,5% de manera sorprenent. El CAC francès s'ha deixat un -0,43%, encara que ha estat el PSI 20 el que ha registrat el major retrocés: -0,63%. El DAX alemany ha caigut un -0,10%.


Amb aquestes caigudes es demostra que la incertesa es deixa sentir entre els inversors en una jornada marcada per l'atemptat de Niça (França), en el qual han mort 84 persones i més de 200 han resultat ferides, entre elles 50 nens.


Jorge López, analista d’XTB, assenyala que aquesta setmana és positiva per a l'Ibex, "que continua demostrant fortalesa, dins de l'impuls alcista que es va iniciar el divendres posterior al referèndum al Regne Unit". De fet, assegura que la volatilitat s'ha reduït de manera considerable i queda patent amb la feblesa que estan registrant actius refugi. "Aquesta setmana hem assistit a caigudes al ien i a l'or, dos dels principals beneficiats de la volatilitat viscuda les setmanes anteriors, unides a pujades generalitzades en els índexs", apunta.

A l'hora del tancament a les places del Vell Continent, Wall Street cotitzava en negatiu amb lleus caigudes, després que s'hagi publicat l'IPC dels EUA. La inflació subjacent dels EUA, que no té en compte l'impacte de l'energia ni dels aliments, va experimentar al juny un repunt mensual del 0,2%, en línia amb la pujada del mes anterior.


EL DEUTE PÚBLIC ESPANYOL SEGUEIX PUJANT


En l’àmbit macroeconòmic, aquest divendres els inversors han posat les mirades en el deute públic espanyol. El deute del conjunt de les administracions públiques va pujar al maig 9.932 milions d'euros i es va situar en 1,088 bilions d'euros, nou màxim històric, per la qual cosa torna a fregar el 100% del PIB (99,94%), segons les últimes dades del Banc d'Espanya.


No obstant això, també s'ha publicat l'Índex de Preus al Consum de la zona euro. Aquest indicador s'ha situat en el 0,1% al juny, com estava previst. L'indicador passa del -0,1% en el mes de maig fins al 0,1% al juny.

El gegant asiàtic s'ha vist impulsat gràcies a la millora del sector immobiliari i a l'estímul de la demanda per part del govern. Aquesta última xifra trimestral de creixement real és lleugerament superior a l'estimació del 6,6% que esperaven els economistes, segons el sondeig de Reuters.

El govern de la Xina ha declarat que estima un creixement d'entre el 6,5% i el 7% per al 2016. Malgrat que el gegant asiàtic creix aquest nivell segueix confirmant el seu alentiment econòmic.

TELEFÓNICA NOMENA NOU CONSELLER


En l’àmbit empresarial, Telefónica és la protagonista d'aquest divendres. La multinacional espanyola de telecomunicacions Telefònica, que ha caigut en borsa un 0,11%, ha nomenat Mark Evans nou conseller delegat de la seva filial britànica O2 i membre del comitè executiu del grup. Fins ara Evans era director financer de la companyia, un canvi en la direcció que es produeix en un moment en el qual el mercat especula amb una possible sortida a Borsa d'O2.


Evans substituirà a partir de l'1 d'agost de 2016 a Ronan Dunne, conseller delegat d'O2 des de l'1 de gener de 2008, qui ha confirmat la decisió ja anticipada el setembre passat d'abandonar la companyia i cessar com a conseller en Telefónica UK i com a membre del comitè executiu de Telefónica SA.

ANÀLISI TÈCNICA


César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que l'Ibex està en un descans abans d'intentar cobrir el buit a la baixa del dia 24 de juny. Lleus descensos avui divendres a l'Ibex 35 (-0,25%) que porta tres sessions de consolidació de nivells "en el que sembla ser una continuació del rebot que confirmés després del trencament de la resistència dels 8.328 punts", apunta.


De fet, afegeix que creuen que podrien estendre's els guanys fins als màxims del buit a la baixa del passat dia 24 que presenta en els 8.885 punts. "Per sota el primer nivell de suport es troba ara al voltants dels 8.400 punts si ben no tornarem a veure una complicació seriosa del seu aspecte tècnic mentre es mantingui cotitzant per sobre dels 7.857 punts", conclou César Nuez.

contador