L'IBEX tanca la sessió amb fortíssims guanys del 3,69% i una cotització de 9.090,60 punts després de l'estranya jornada d’ahir dijous, en què les borses europees es van girar a la baixa malgrat les importants mesures anunciades pel Banc Central Europeu per impulsar el creixement econòmic. En tot cas, com diu el refrany, «tot va bé si acaba bé», i l'IBEX-35 puja un 3,17% en l'acumulat setmanal i rebota un 17,35% des dels mínims anuals.
Els grans protagonistes de la jornada han estat els bancs, que han experimentat un rebot increïble. En el selectiu espanyol, Banco Popular ha pujat un 12%; CaixaBank, un 6%; Bankia, un 11%; Banc Sabadell, un 9%; Santander, un 7%, i BBVA, un 6%. I és que el mercat descompta que les mesures del BCE els beneficiaran especialment.
Un altre valor que ha estat protagonista ha estat OHL, a causa de les notícies que es continuen publicant sobre Javier López Madrid, gendre de Juan Miguel Villar Mir i membre del Consell d'Administració. Les accions de la companyia han pujat un 1,57%, fins a 5,702 euros.
D'altra banda, l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha assegurat que els preus del petroli podrien haver tocat fons i que les retallades de la producció a un cost més elevat poden ser superiors al que es preveia inicialment. El cru Brent puja un 0,8%, fins a 40,37 dòlars.
ELS BANCS CONTINUEN SENT ELS PRINCIPALS BENEFICIARIS DE LES MESURES DEL BCE
Els bancs continuen sent els principals beneficiaris de les mesures anunciades per Draghi, malgrat que el seu efecte en l'economia real encara s’ha de comprovar. Segons Jean-Sylvain Perrig, director d'Inversions d’UBP, les dues mesures del BCE que més han superat les previsions del consens són les següents:
Els bons denominats en euros amb grau d'inversió emesos per societats no financeres establertes a la zona euro s'inclouran en la llista d'actius susceptibles de compres regulars, i al juny es llançarà una nova sèrie de quatre TLTRO, amb una maduresa de quatre anys.
«Aquests dos últims punts són clarament els que han superat les expectatives que hi havia posades en el BCE. La TLTRO hauria d'alleujar les preocupacions sobre el sector bancari i la seva rendibilitat reduïda a causa del context actual de taxes d'interès. Les noves TLTRO estan subjectes a la quantitat de préstecs en els balanços d'un banc: com més presti, més barats seran els diners que obté. Aquestes mesures s'acceleraran a partir del juny», conclou aquest expert. El mercat ha descomptat aquestes mesures i el sectorial bancari ha tancat la sessió amb pujades del 5%.
ÉS PROBABLE QUE LES MESURES REDUEIXIN EL RISC PER A LA BANCA ESPANYOLA
«Considerem que les mesures anunciades pel BCE tindran, amb tota seguretat, un impacte significatiu en el sector bancari. A curt termini, creiem que mitiguen la possibilitat que l'EURIBOR baixi fins a nivells negatius i que, d'aquesta manera, augmentarà la confiança als mercats respecte al marge net d'interessos de la banca», assenyala Fabio Mostacci, analista de Mirabaud Securities España.
«Per resumir, és probable que aquestes mesures redueixin de manera substancial el risc per a la banca espanyola en un context d’alentiment econòmic. A llarg termini, considerem que hi ha un cert risc que es rebaixin els estàndards i els criteris per a l'anàlisi de riscos i que augmenti la dependència del finançament del BCE. No obstant això, confiem que els inversors se centraran abans de res en les oportunitats a curt termini», assenyalen aquests experts.
I QUIN ÉS L'ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX EN TANCAR LA SETMANA?
«El tancament del selectiu espanyol d’aquest divendres, en què ha recuperat els nivells màxims aconseguits ahir dijous en una sessió de màxima volatilitat després de les mesures implementades pel BCE, ha estat molt interessant. De fet aquest dijous teníem una sessió clara d’“anada i tornada” (d'implicacions baixistes) a l'IBEX-35 i al conjunt d'Europa, i just quan tot feia apostar per la continuïtat de les caigudes, les borses del Vell Continent, contra tot pronòstic, es giren a l'alça», explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
«I això m'agrada perquè en general els moviments de debò, els que provoquen punts d'inflexió als mercats, són els que es produeixen quan ningú no se’ls espera (com el que s’ha produït aquest divendres). Al costat negatiu, podem dir que tanquem just a les portes de la zona de resistència de 9.100-9.200 punts, abans zona de suport.
»Qui sap, potser l'IBEX-35 es va situar aquí per superar-la dilluns amb buit alcista en l'obertura. En tot cas, caldrà fixar-se en el buit baixista setmanal que l'IBEX-35 presenta en el nivell de 9.545 punts, on va començar la gran caiguda que el va portar en poques setmanes fins al nivell de 7.746 punts», afegeix aquest expert.
La setmana vinent, el mercat centrarà el seu interès en la Reserva Federal dels Estats Units, que publicarà el seu comunicat sobre política monetària. Els comentaris del banc central americà seran crucials per comprovar si les borses mundials continuen tenint recorregut alcista i, per extensió, si l'IBEX aconsegueix superar aquests 9.100-9.200 punts, que són clau a curt termini.