El selectiu espanyol, malgrat la forta volatilitat, ha aconseguit tancar la seva primera setmana alcista de l'any: fins ara, tot havien estat caigudes.
L'IBEX-35 ha tancat la setmana amb pujades del 2,10%, cosa impensable fa uns dies tenint en compte la forta volatilitat que afectava els mercats. No obstant això, les paraules de Mario Draghi després de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d’ahir dijous van impulsar les borses.
I és que el selectiu espanyol ha rebotat aquest divendres un 3,30%, fins a 8.722 punts, la qual cosa, sumada a la pujada d'ahir dijous (+1,97%), suposa les dues millors jornades de l'IBEX des del mes d'octubre passat, en què va aconseguir tancar dues jornades consecutives amb repunts del 3,83% i de l'1,32%. Malgrat això, el saldo anual és negatiu, ja que l'IBEX perd un 8,61% des que va començar el 2016. Per la seva banda, les borses europees han pujat un 3% de mitjana.
«Les borses europees mostren un to molt diferent del de fa uns dies, i sembla que s'han oblidat del petroli, de la Xina i de la resta d'assumptes que els feien anar de corcoll», ha remarcat Victoria Torre, responsable de desenvolupament de continguts, productes i serveis de Self Bank.
La treva que s'ha viscut a les borses en la recta final de la setmana s'ha produït gràcies a l’«efecte Draghi». El daltabaix del 3,2% de dimecres passat va enfonsar l'IBEX fins a les seves cotes més baixes des del 2013, i res no feia pensar que acabaria la setmana com ho ha fet, gràcies als nous estímuls promesos pel BCE.
El banquer italià va prometre aquest dijous que el Banc Central Europeu no tindria «límits» a l'hora d'aplicar noves mesures d'estímul, la qual cosa va insuflar confiança. I la ressaca ha continuat aquest divendres a les borses, que també s'han ajudat en el fort rebot d'Àsia.
Les principals borses de la regió Àsia-Pacífic han tancat la sessió amb guanys generalitzats, molt importants en el cas del Nikkei japonès, que ha rebotat gairebé un 6% i ha pujat prop de 1.000 punts en una sola jornada.
«Al final, torna la calma als mercats. Encara que sigui temporal», ha destacat José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya, que ha afegit que, malgrat els rebots d'aquest divendres, el mercat, sota el seu punt de vista, està «massa castigat» i continua havent-hi «massa desconfiança».
Per la seva banda, Jasper Lawler, analista de CMC Markets, ha dit que «els mercats han viscut un canvi espectacular en l'espai de pocs dies», encara que ha vaticinat que la volatilitat del preu del petroli mantindrà els inversors nerviosos, sobretot perquè, en la seva opinió, les alces d'aquest divendres tenen més a veure «amb el petroli que no pas amb l'esperança d'estímuls per part del BCE», i «això fa que el terreny sigui inestable», recull Reuters.
REBOT DEL PETROLI
Així mateix, aquest divendres s'ha produït un important rebot del petroli. En tancar la sessió, el barril de tipus Brent, el de referència a Europa, pujava un 7,60%, mentre que el West Texas, de referència als EUA, es revalorava un 7%.
Tot això, malgrat que Moody's ha revisat a la baixa les seves previsions per al preu del petroli, una decisió que ha adoptat enmig de l'excés d'oferta continuat als mercats, a la qual cosa cal afegir el «risc de subministrament addicional de l'Iran». Això, diu l'agència qualificadora, fa que les previsions no siguin bones per als països exportadors.
En una nota enviada als clients publicada pel mitjà anglès Digital Look, Moody's rebaixa la seva estimació del preu dels barrils Brent i West Texas per al 2016 fins a 33 dòlars per barril. Això suposa una reducció de 10 dòlars per barril per al Brent respecte a l'estimació anterior i de 7 dòlars per barril per al WTI.
EMPRESES
En l’àmbit empresarial, aquest divendres FCC ha estat en el punt de mira. El valor ha pujat un 5,72% a borsa després que el multimilionari mexicà Carlos Slim hagi augmentat fins al 27,429% la seva participació en la companyia, de la qual és el primer accionista. I és que en els últims dies ha comprat un nou paquet d'accions.
No obstant això, la pujada més destacada ha estat la d’OHL, del 15,69%. Segons es fa ressò Cinco Días, el principal comprador és un broker anònim que ha adquirit accions per valor de més d'1,3 milions d'euros. A més, l'agència de valors Fidentiis Equities ha millorat la seva recomanació fins a comprar. No obstant això, malgrat la pujada d'aquest divendres, el valor cau un 12% des que va començar l'any.
Aquest divendres els pitjors de l'IBEX han estat ArcelorMittal, que ha caigut un 1,08%, i Endesa, que ha baixat un 0,40%.
D'altra banda, als EUA continua la temporada de resultats, i avui ha estat el torn de General Electric. La companyia, un dels conglomerats industrials més grans dels Estats Units, ha experimentat un augment del benefici net fins a 6.280 milions de dòlars, des dels 5.150 milions del quart trimestre del 2014. Això equival a un benefici per acció (BPA) de 64 centaus.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que aquesta setmana ha estat «molt interessant», ja que, «després d'un començament clarament baixista, l'IBEX-35, després de marcar un mínim de 8.206 punts, aconseguia redreçar el rumb aquest dijous, cosa que ha tingut continuïtat en la sessió d'avui».
«Tant és així que, des dels mínims de dimecres, ha arribat a revalorar-se més d’un 7% en només dues sessions», assenyala l'expert. Ara «tothom es preguntarà si ja hem vist el pitjor o es tracta d'un rebot per continuar corregint, i la veritat és que això és impossible de determinar a dia d'avui. No ho sap ningú».
Ara bé, diu Rodríguez, «el que sabem és que, tal com comentàvem sessions enrere, existia i existeix una zona de suport molt clara en el nivell de 8.200 punts (retrocés del 61,8% de tota la pujada des dels 5.900 fins als 11.800 punts). I just des d'aquí ha començat el rebot».
Per tant creu que, «mentre no es perfori la zona que va dels 8.200 (61,8% de retrocés) als 8.000 punts (66%) hi ha la possibilitat que hàgim vist la vall de la correcció actual. Ara haurem de deixar que l'índex continuï el seu rebot fins a veure on s'esgota per poder tenir més informació, però la resistència més clara, en aquest moment, la tenim en el nivell de 9.200 punts».