El selectiu espanyol reconquista els 9.000 punts amb la mirada posada en la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous. Què dirà Mario Draghi?

Aquesta és la pregunta que es fan tots els inversors, que esperen amb avidesa conèixer la decisió de tipus d'interès del BCE i saber què dirà el banquer italià en la roda de premsa posterior. Tant és així que a Espanya l'IBEX ha tancat la sessió amb una pujada de l'1,96% i una cotització de 9.147 punts, màxims del dia, amb la qual cosa s’ha convertit en el millor d'Europa, on les borses han acabat la jornada amb pujades del 0,80% de mitjana.

La veritat és que són molts els dubtes que sorgeixen entorn de la reunió del BCE d'aquest dijous. Es parlarà de tipus negatius? Aconseguirà «Supermario» afermar la confiança dels inversors? Els analistes no esperen cap mesura que sorprengui el mercat, encara que sí que pensen que el banc pot deixar la porta oberta als tipus negatius, la qual cosa pot moure les borses.

En la reunió del 10 de març passat, Draghi va tancar les portes als tipus negatius, encara que aquesta vegada podria ser diferent, ja que des de llavors diversos membres del BCE que han aparegut en públic no han descartat aquesta opció davant la feblesa de la inflació, que es va situar en el 0% anual al març. «Els membres del BCE han deixat espai perquè la possibilitat de deixar la porta oberta a una retallada de tipus pugui moure les borses», ha dit Daniel Pingarrón, analista d’IG.

Connor Campbell, analista de Spreadex, ha dit que «s'espera poc» del BCE aquest dijous, tot i que ha reconegut que els inversors encara esperen «una confirmació que Draghi té algunes eines disponibles que no dubtarà a fer servir si les mesures actuals deixen de tenir efecte».

QUÈ PASSA AMB EL PETROLI?

D'altra banda, aquest dimecres el petroli ha tornat a ser notícia. Els futurs de l'or negre han arribat a registrar pèrdues de fins al 3%, que s'han retallat progressivament, i la matèria primera s’ha acabat situant en terreny positiu després de conèixer-se les dades setmanals d'inventaris de petroli als EUA. I és que l'Agència Estatal de l'Energia (EIA, per les sigles en anglès) ha anunciat un augment de 2,1 milions de barrils en els subministraments de cru, una dada molt inferior a l'increment de 2,4 milions que esperaven els analistes, recull Marketwatch.

Els subministraments de gasolina van caure de 100.000 barrils, mentre que les existències de destil·lats, que inclouen combustible per a calefacció i dièsel, van disminuir de 3,6 milions de barrils la setmana passada, segons l’EIA. A l’hora del tancament del mercat a Europa, els futurs del petroli pujaven un 1%.

A més, aquest dimecres el president del Parlament iranià, Ali Lariyani, ha afirmat que els productors de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els que estan fora del càrtel han d'arribar a un acord per estabilitzar el mercat. «Els països de l'OPEP i els que queden fora de l'organització han de prendre les decisions oportunes per calibrar aquesta qüestió», ha dit Lariyani en al·lusió a una possible congelació de la producció. Ho ha fet en declaracions a la premsa en el III Fòrum Nacional de Petroli i Gas de Rússia, segons recull Efe.

DIVERSES EMPRESES EN EL PUNT DE MIRA

Aquest dimecres, a més, l’àmbit empresarial ha estat carregat de notícies. D'una banda, CaixaBank no descarta ampliar capital després de l'OPA llançada sobre el 100% de BPI per mantenir els seus nivells de solvència. L'entitat treballa en diversos escenaris per finançar la compra, i precisament un d’aquests podria ser una ampliació de capital. En tancar la sessió, els títols de CaixaBank pujaven 2,83%, en línia amb la resta de bancs de l'IBEX, que d'aquí a poc presentaran els seus resultats trimestrals.

D'altra banda, Mitsubishi Motors ha caigut un 15,6% a la borsa de Tòquio després d'admetre que va falsificar els resultats de les emissions contaminants dels seus vehicles. No obstant això, durant el transcurs de la jornada les accions del fabricant nipó han arribat a caure un 17%, la qual cosa significa la seva caiguda intradia més important des del mes de juliol del 2004.

A més, Coca-Cola ha presentat els seus resultats dels primers tres mesos de l'any, període en el qual les vendes es van reduir per quart trimestre consecutiu. La companyia atribueix aquesta disminució de les seves xifres a la baixada de la demanda de les seves begudes a Europa i a un dòlar fort, que redueix el valor de les seves vendes als mercats que no són el nord-americà. A l’hora del tancament d’Europa, les accions de la companyia baixaven un 4,53%.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha estat clar: «Un tancament millor de l’IBEX-35 hauria estat impossible. Ens trobem davant la tercera pujada consecutiva de l’índex aquesta setmana: el selectiu tanca la sessió molt a prop de la resistència que presenta en els màxims del mes de març, de 9.217 punts. Per sobre d'aquesta resistència, la propera zona de control la tenim en els 9.545 punts».

L'expert ha remarcat que «les fortes caigudes de l’IBEX-35 i del conjunt de les borses europees van tenir l’origen en la primera setmana de l'any. És a dir, l'IBEX-35 va deixar un important buit baixista diari, setmanal i mensual en el nivell de 9.545 punts». Per això, ha dit, «si és capaç de tancar per damunt d’aquest nivell (si pot ser, en espelmes setmanals i mensuals), estaríem refent el camí que havíem desfet». «O, el que és el mateix, es podria dir que tota la caiguda fins al nivell de 7.750 punts hauria quedat en l'oblit, anul·lada.»

En tot cas, «el més important continua sent el preu del petroli, que és el que realment està donant suport a les borses mundials, i és que des dels mínims d'aquest dilluns la matèria primera acumula una pujada de prop del 12% de mitjana», ha assenyalat Rodríguez. «En l’àmbit empresarial, des del punt de vista tècnic, Repsol ha tancat la sessió en els màxims del dia, per sobre de la important zona de resistència, ara suport, d’11 euros.»

contador