Inversores_Contentos

L'IBEX-35 encadena la seva quarta sessió consecutiva a l'alça, cosa que no passava des de l’octubre, i aconsegueix així recuperar els 8.600 punts en la primera jornada del mes de març, el seu nivell de tancament més alt des de fa un mes, enmig de la investidura de Pedro Sánchez i després de les últimes presentacions de resultats d'empreses de l'índex.

Així doncs, el selectiu espanyol es revalora un 1,77%, fins a 8.611,6 punts, i tanca prop dels màxims del dia (de 8.593,6 punts). Des del tancament de dimarts passat, acumula un rebot superior al 7%, tot i que encara es mou en negatiu pel que fa al conjunt de l'any, amb pèrdues del 10%.

La ratxa a l'alça coincideix amb la incertesa política. De fet, aquest dimarts Pedro Sánchez, líder del PSOE, inicia el seu intent de formar Govern amb un discurs al Congrés per iniciar la investidura més incerta de la democràcia.

Per la seva banda, les borses europees es revaloren aquest dimecres un 2% de mitjana, amb un to positiu que s'estén a Wall Street, on el Dow Jones i l’S&P 500 cotitzen amb alces d’entre l'1,2% i l’1,3%, i el Nasdaq es dispara un 1,6%. La borsa de Nova York rep així el «superdimarts», que és com s'ha batejat aquest dia en què els demòcrates votaran per triar el seu candidat en 11 estats i els republicans ho faran en 13 estats.

Al mercat de les matèries primeres, el petroli es mou amb guanys de l'1,3% per al West Texas, de referència als Estats Units, que cotitza a 34,2 dòlars, i del 0,5% per al Brent, de referència a Europa, que cotitza a 36,8 dòlars. «Sembla que el cru ja ha trobat una zona de confort per sobre de 35 dòlars al marge de les declaracions interessades dels països productors de petroli. En aquests nous nivells, el barril cotitza prop de 9 dòlars per sobre dels mínims anuals», assenyala Daniel Pingarrón, analista d’IG.

Fonts de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) han assegurat, segons Reuters, que en la reunió del mes de juny és improbable una retallada de la producció. Mentrestant els delegats del càrtel analitzen l'impacte de l'augment de les exportacions de l'Iran. Per la seva banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, assegura que el seu país no incrementarà la producció aquest any, i defensa «mesures més radicals» per impulsar els preus.

«Un altre factor que també està contribuint a les pujades és la nova feblesa de l'euro, iniciada també l'11 de febrer, en què l'euro/dòlar es va arribar a apropar a la zona d'1,14», opina Pingarrón. Durant la jornada d’avui la divisa europea cau un 0,3%, fins a 1,0843 dòlars. «Els mercats comencen a descomptar nous anuncis del Banc Central Europeu (BCE), sobretot veient les últimes dades d'inflació publicades, que podrien anar en tres direccions: enfonsament addicional de la taxa de dipòsits bancaris, prolongació de la durada del programa de compra d'actius (QE) sis mesos més, fins al setembre del 2017, i augment de la mida mensual de les compres.»

ECONOMIA: LA MACRO DÓNA UN RESPIR

Enmig del temor d’una frenada del creixement global, aquest dimarts s'han publicat una bateria de dades de PMI manufacturers. La dada se situa en línia amb les previsions a Espanya (54,1 punts al febrer), i supera les expectatives a la zona euro (51,2 punts). Als Estats Units, la dada és de 51,3 punts, una dècima per sobre del previst.

«Supera les expectatives, tot i que encara no és una gran dada, però permet mantenir els guanys a les borses», assenyala Connor Campbell, analista de Spreadex, que afegeix que després d'aquestes estadístiques «serà interessant veure si les xifres del mercat laboral que coneixerem als Estats Units divendres tenen una resposta similar, especialment tenint en compte la proximitat de la reunió de la Reserva Federal (Fed) del mes de març. És possible que els inversors tinguin una posició que no sigui tan amable per al mercat si les dades fan que Yellen i la resta de funcionaris reflexionin sobre una altra pujada de tipus».

EMPRESES: PUJADES A COP DE RESULTATS

L'entitat britànica Barclays ha retallat el dividend i ha presentat unes pèrdues de 394 milions de lliures per al 2015. Les accions del banc cauen un 8%. Malgrat això, el sectorial financer puja un 1,85%, mentre que l'IBEX-35 Bancs puja un 1,19%.

En aquest sentit, tant Santander (+2,08%) com BBVA (+1,20%) com altres blue chips importants acaben la sessió amb guanys. Repsol i Inditex es disparen un 4,02% i un 4,07%, respectivament, i Telefónica es revalora un 2,82%.

No obstant això, la companyia que lidera les pujades és Indra, que es dispara un 15,65%. La tecnològica va presentar aquest dilluns, després del tancament del mercat, els resultats del 2015, amb unes pèrdues de 641 milions d'euros, sis vegades més que el 2014. Així i tot, els experts de Renta 4 parlen d'una «gran evolució de la caixa, a la qual han contribuït molt els sanejaments en gestió de circulant duts a terme». La cotització del valor ha estat suspesa fins a les 9.18 hores per subhasta de preobertura.

Aquest dilluns també va publicar les seves xifres anuals Acerinox. La metal·lúrgica va guanyar 43 milions d'euros el 2015, un 68% menys que el 2014. L'empresa atribueix el descens del benefici a la forta caiguda dels preus de les matèries primeres.

Per la seva banda, a la vora de la mitjanit Abengoa va fer públiques unes pèrdues de 1.213 milions d'euros per al 2015, en comparació del benefici de 125 milions de l'any abans. La multinacional andalusa preveu un impacte negatiu en les xifres de 878 milions per l’«aplicació de determinades estimacions sobre les mesures establertes en el pla de viabilitat».

Fora d'Espanya, Intercontinental Exchange (ICE), la matriu propietària de la borsa de Nova York, ha confirmat que es planteja fer una oferta pel seu rival London Stock Exchange Group (LSE Group), la qual cosa posa en risc les negociacions de fusió amb Deutsche Boerse. Les accions d’LSE Group es disparen un 7,17%, mentre que les de Deutsche Boerse avancen un 0,92%, i les d'ICE cauen un 3,8%.

ANÀLISI TÈCNICA

«Impecable el moviment alcista de l’IBEX-35 en la sessió d'aquest dimarts, que dóna continuïtat al bon tancament amb què vam començar la setmana», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «I és que el moviment de les últimes sessions, tècnicament parlant, estan sent “de manual”. Aquest dilluns quèiem a primera hora per emplenar el buit alcista de dilluns, i des d'aquí estan entrant diners al mercat, cosa que ajuda l’índex», afegeix.

Tant és així, continua l'expert, «que ja tenim un primer màxim creixent per sobre de la resistència de 8.480 punts. Les properes resistències les trobem en els nivells de 8.615, 8.900 i, sobretot, 9.200 punts».

«Del tram final de la sessió m'agradaria quedar-me amb la clara recuperació dels títols dels dos grans bancs del país (Banco Santander i BBVA), que han tancat just superant, encara que per la mínima, les resistències que presenten en els preus de 3,80 i 5,92 euros, respectivament. Hem d’estar molt atents, també, als títols de l’operadora Telefónica, que si és capaç de saltar per sobre de 9,62 euros estaria confirmant una figura de volta», conclou Rodríguez.

contador