• Alcoa da el pistoletazo de salida a la temporada de resultados este lunes en Wall Street
bolsa madrid ibex

Jornada bastant tranquil·la en el selectiu espanyol, que finalment ha tancat en positiu, encara que per sota dels 8.500 punts, i amb la majoria dels valors en verd.

L'IBEX-35 ha acabat aquest dilluns en positiu, amb una pujada del 0,83% fins als 8.497 punts. Una tònica que s'ha repetit a la resta d'Europa, que també ha tancat en verd amb una pujada mitjana del 0,60%. La jornada ha estat bastant tranquil·la a les borses. I és que els inversors esperen amb ganes que comenci la temporada de resultats, començant aquest mateix dilluns amb Alcoa a Wall Street.


La temporada de resultats corporatius és un bon termòmetre per mesurar l'evolució de l'economia, per la qual cosa els inversors estaran molt pendents de les dades que reportin les empreses les properes setmanes, no només a Wall Street sinó també a Europa. Al moment del tancament, les borses nord-americanes pujaven un 0,20% de mitjana.


Segons Connor Campbell, analista d’Spreadex, “no és que hi hagi gaire més per alimentar els guanys aquest dilluns”, per la qual cosa “amb cap obstacle al camí, els mercats dels Estats Units simplement han seguit el sentiment positiu arrossegat des del passat divendres”. En aquest sentit, remarca que “els obstacles començaran a acumular-se ràpidament a partir de dimecres, incloent la temporada de resultats del sector bancari, les vendes detallistes i les xifres confiança del consumidor, així com l'última lectura de la inflació”.


Per la seva banda, Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, ha dit que “la temporada de resultats empresarials pot aportar nous elements de judici a unes borses que semblen consolides després d'haver corregit un 5% a Europa i un 2% als EUA”, encara que també ha dit que comença “amb les expectatives més baixes dels últims set anys”.


EL PETROLI, PROTAGONISTA


Aquest dilluns amb prou feines hi ha hagut referències macroeconòmiques que hagin mogut el mercat, per la qual cosa tota l'atenció se l’ha emportada el petroli. L’'or negre' s'ha apuntat una nova pujada aquesta jornada, després del rebot del 6% que es va anotar divendres passat, davant els rumors que apunten a un possible fre de la producció.


En concret, al tancament els futurs del barril de tipus Brent, de referència a Europa, pujaven un 1,20%, mentre que els del West Texas, de referència als EUA, rebotaven un 1%. Cal recordar que el proper 17 d'abril es reuniran a Doha els productors de petroli, i en l’'ordre del dia' hi ha un objectiu: aconseguir un acord que retorni l'estabilitat als preus del barril.


Pingarrón ha comentat que el passat 5 d'abril “la qualitat Brent cotitzada per sota dels 38 dòlars i des de llavors ha tornat a traçar un impuls alcista, afavorit per unes declaracions de Kuwait, que es tornava a mostrar confiat amb les possibilitats que s'aconseguís un acord aquest diumenge a Doha per combatre la sobreoferta del cru, i per les dades d'inventaris presentats als EUA, en clara disminució”. “El cas és que divendres tornava a superar la zona dels 40 dòlars, i en aquests moments cotitza al voltant dels 42 dòlars”, unes pujades properes al 10% en l'última setmana, que “han exercit una influència positiva les dues últimes sessions borsàries”, ha remarcat.


RCS ES DISPARA


En l’àmbit empresarial destaca RCS, accionista majoritari del grup Unitat Editorial que edita les capçaleres d'El Mundo, Marca i Expansión, que s'ha disparat a la Borsa de Milà després que divendres es conegués una oferta pública d'adquisició (OPA) per part de Cairo Communication, editor de la televisió italiana 'La7'.


En concret, RCS ha tancat amb una pujada del 28,79% després que es conegués l'OPA, la qual va ser comunicada a última hora de divendres i està pendent d'aprovació per part de l'organisme que regula la competència entre companyies a Itàlia i subjecta a una sèrie de condicions amb els bancs.


Per la seva banda, també cal destacar la pujada de CaixaBank aquest dilluns, de l'1,69%, després que l'entitat hagi informat, en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que les negociacions amb Isabel Dos Santos per les seves respectives participacions al banc portuguès BPI han conclòs satisfactòriament. Malgrat tot, el banc no ha concretat els termes de l'acord. “Els òrgans socials competents de les entitats consideraran els propers dies els documents contractuals i s'informarà al mercat quan hagin estat aprovats i formalitzats”, ha dit.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que la d'aquest dilluns ha estat una sessió “especialment volàtil” ja que “després d'una obertura a la baixa (del 0,37%) arribava a caure gairebé un 1% minuts després, per posar-se clarament en positiu a partir de les 10:00 hores”.


“Finalment, i després d'arribar a pujar un 1,61% al millor moment de la sessió, tanca lluny dels màxims amb guanys del 0,83%. D'alguna manera, aquest tancament ens deixa un sabor de boca confús, ja que des del punt de vista de l'anàlisi tècnica es pot dir que en els màxims del dia tant l'IBEX-35 com molts dels seus 'blue xips' emplenaven (i semblava que es podrien tancar) els buits (gaps) baixistes que van deixar tots ells en la sessió del 5 d'abril”.


De fet, ha remarcat l'expert, “si recorden els últims dies parlàvem que per tenir un primer senyal de fortalesa de debò, seriós, necessitaríem veure l'índex tancar per sobre dels 8.600 punts, anul·lant així el buit a la baixa dels 8.597 punts. I el que hem fet en la primera sessió de la setmana ha estat emplenar-lo (que no és el mateix que tancar-lo o anul·lar-lo). Potser durant la sessió d'aquest dimarts, l'IBEX-35 ho intenti amb més d’èxit però de moment segueix sense ser capaç de superar la resistència més immediata”.

contador