• Pero ha recortado sus ganancias en el tramo final del día
  • Tanto el BCE como la OPEP han mantenido sin cambios sus políticas, en línea con lo esperado
  • Los inversores, a la espera del Informe de Empleo en EEUU que se publica este viernes
  • El dato de la consultora ADP se ha situado ligeramente por debajo de lo esperado, casi en línea
Ibex_Inversores

L'IBEX fracassa en el seu intent de recuperar els 9.000 punts. El selectiu espanyol ha arribat a marcar un màxim intradia en 9.056,60 punts, però ha frenat els guanys per tancar amb alces del 0,46%, fins a 8.957,90 punts, segons s'han anat coneixent les importants referències de què estaven pendents els inversors. I és que tant el Banc Central Europeu (BCE) com l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) han mantingut sense canvis les seves polítiques, en línia amb l'esperat pel consens.

  • 11.659,20
  • 0,35%

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir els tipus d'interès en el 0% (es va rebaixar a aquest nivell el passat 10 de març des del 0,05%).

Draghi ha confirmat una millora de les previsions d'inflació i de creixement del BCE per a la zona euro, afectades això sí, per tres riscos principals: l’alentiment del creixement global, la possibilitat del Brexit i els successos geopolítics.


Perills mitigats, al seu judici, per la política monetària expansiva del BCE. En aquest sentit, encara que sense especificar si és una resposta a les critiques que arriben des d'Alemanya i també des d'importants bancs del vell continent, assegura que els tipus baixos o negatius són conseqüència d'una economia feble i la política adequada.


Per evitar aquesta fragilitat en l'expansió econòmica, Draghi creu que es necessiten "més reformes estructurals", i també una altra política fiscal compatible amb els objectius de la zona euro i les recomanacions de la Comissió Europea específiques per a cada país però que "millorin l'estoc d'infraestructures per incentivar la inversió i l'ocupació". En aquest sentit, descarta responsabilitat del BCE per si els seus estímuls poguessin desincentivar reformes estructurals.


Encara que Draghi ha complert amb el pronòstic, el mercat ha respost a la baixa. L'IBEX-35, que pujava més d'un 1% i recuperava els 9.000 punts, ha retallat els seus guanys i ha tornat a perdre aquest nivell. Per exemple, Santander i BBVA han passat de pujades de més del 3% a tancar amb pujades del 0,7% en el cas del banc càntabre i totalment pla en el cas de l'entitat basca.


Per la seva banda, Banco Popular segueix recuperant terreny després del desplom de la setmana passada i aquest dijous ha tancat amb guanys del 5%, fins a 1,671 euros.

Un altre valor que ha estat protagonista a la borsa espanyola ha estat Coca-Cola European Partners, l’embotelladora europea del famós refresc, que s'ha estrenat en el parquet amb pujades del 0,34% fins als 35,70 euros.


LA REUNIÓ DE L'OPEP SE SALDA SENSE CANVIS RELLEVANTS


L'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) no ha canviat la seva política sobre el petroli i no ha fixat un sostre de producció, tal com havien sol·licitat alguns dels seus membres els últims mesos. El consens de mercat ja havia anticipat que no es produirien canvis dins de l'OPEP.


Els tretze països productors que formen l'organització s'han reunit a Viena, en una reunió en la qual ha transcendit que Mohammed Sanusi Barkindo, de Nigèria, ha estat triat com a nou secretari general, a partir de l'1 d'agost, per a un període de tres anys. El preu del petroli Brent ha baixat més de l'1,5%, però en aquests moments puja un 0,4%, fins a 49,93 dòlars.


L'OPEP ha explicat que la producció de cru va tocar sostre durant el 2015 i des d'aquí va començar a baixar. La previsió és que "l'oferta segueixi baixant en 740.000 barrils diaris el 2016, mentre la demanda global s'expandirà 1,2 milions de barrils diaris durant el present exercici".


L'organització també ha destacat "la pujada del 80%" en el preu del cru des de desembre de 2015, mentre s'ha produït una major convergència d'oferta i demanda. Sense esmentar-ho directament, els països de l'OPEP han aconseguit el seu objectiu d'expulsar de mercat a molts productors de cru no convencionals, sobretot els sorgits als Estats Units els últims anys, la producció dels quals no és viable amb preus per sota de 50 dòlars. La propera reunió de l'OPEP se celebrarà a Viena el 30 de novembre.


DADES D'OCUPACIÓ ALS ESTATS UNITS, GAIREBÉ EN LÍNIA AMB L'ESPERAT


L'informe d'ocupació de la consultora privada ADP ha mostrat la creació de 173.000 ocupacions el mes de maig als Estats Units, una xifra que s'ha situat lleugerament per sota de la previsió de 175.000 ocupacions. Recordem que aquesta dada està considerada un indicador avançat de l'Informe d'Ocupació mensual del Govern, que es publicarà aquest divendres i pel qual els experts esperen la creació de 162.000 ocupacions.


També s'han publicat les dades d'atur setmanal. Les peticions inicials de desocupació han baixat fins a 267.000 des de 270.000, gairebé en línia amb la previsió del consens de 270.000. I les peticions contínues han pujat fins a 2,17 milions des de 2,16 milions, quan el mercat esperava una caiguda fins a 2,15 milions. En qualsevol cas, sembla que les dades laborals de maig no es desviaran massa de les previsions dels experts, per la qual cosa serà interessant veure que anàlisi fa la Reserva Federal durant la seva reunió de la setmana vinent.


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: PENDENTS DELS BANCS EUROPEUS


"L'IBEX-35 tanca la penúltima sessió de la setmana en positiu, però clarament lluny dels màxims del dia. Es podria dir que el sentiment no és tant positiu com ens agradaria després de veure-li pujar entorn de l'1,5% i amb un índex de bancs europeus pujant també per sobre del 2%. Finalment, les borses europees tanquen amb tímides caigudes, insignificants. Seguim, per tant, esperant al fet que s'acabi de solucionar el triangle en el qual segueix encaixat el sector financer europeu, ja que aquí està la clau del futur dels mercats per a les properes setmanes", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


"Les referència a vigilar en aquest índex es troben en els 108,68 punts per dalt (resistència) i els 97,21 punts per baix (suport). Just en aquest moment el tenim en zona de ningú, a mig camí entre les dues referències de control. Quant a l'IBEX-35, hem tornat a perdre una gran oportunitat per començar a "apuntar el cap" per sobre de la resistència que li confereix la impecable directriu a la baixa des de l'estiu passat. Són ja quatre els intents, sense èxit, de superar aquesta resistència", conclou aquest expert.

contador