bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol, que ha iniciat la setmana amb fortes pèrdues, ha aconseguit capgirar-se i tancar aquest dilluns amb lleus guanys.

En concret, l'IBEX-35 ha acabat amb una pujada del 0,35% fins als 8.881 punts, malgrat haver obert amb pèrdues de l'1,83% que s'han incrementat fins al -1,99%, mínims de la sessió. L'índex espanyol ha aconseguit capgirar-se a mesura que el petroli ha retallat pèrdues, després de la incertesa que havia generat la manca d'acord dels productors, que aquest diumenge es van reunir a Doha (Qatar).


I és que el petroli ha cotitzat amb forts caigudes aquest dilluns després que els productors no aconseguissin cap acord durant l'esmentada trobada. En la reunió, l’Aràbia Saudita va decidir trencar les negociacions en supeditar qualsevol pacte per congelar la producció al fet que també ho fes l’Iran.


D'aquesta forma, a l’hora del tancament del mercat a Espanya els futurs del barril de tipus Brent, el de referència a Europa, queien un 2,11% (ha arribat a perdre fins a un 7%), mentre que els de tipus West Texas, de referència als EUA, es deixaven un 2,75%.


“Els inversors no tenien gaire substància amb què treballar aquest dilluns, per la qual cosa s'han fixat en les conseqüències de la inacció dels productors de petroli”, ha dit Connor Campbell, analista d’Spreadex, que ha destacat que les “espectaculars pèrdues del Brent” han fet que les borses europees es tenyissin de vermell durant gran part del dia.


Però, ha destacat aquest expert, a mesura que els inversors nord-americans s'han despertat i després que es coneguessin les paraules del ministre de Petroli de l'Iran, que ha dit que el país dóna la benvinguda, i de fet encoratja, una congelació de la producció d'altres països però no detindrà la seva producció pròpia fins que no arribi a la quota de mercat que tenia abans de les sancions, el Brent ha retallat pèrdues i les borses s’han pogut capgirar.


L'OPA DE CAIXABANK SOBRE BPI


Així mateix, aquest dilluns el primer ministre de Portugal, António Costa, ha confirmat que el Govern lusità ha aprovat el decret que elimina les restriccions als drets de vot dels accionistes dels bancs, facilitant així el llançament d'una oferta pública d'adquisició sobre BPI per part del seu principal accionista, el banc espanyol Caixabank, propietari del 44,1% del capital social.


En una compareixença davant els mitjans després de reunir-se amb el seu homòleg francès a París, Costa ha confirmat que el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, ha signat aquest dilluns el decret aprovat dijous passat pel Consell de Ministres.


CaixaBank ha llançat una oferta pública d'adquisició (OPA) voluntària sobre el 100% BPI condicionada a l'eliminació de la limitació de vots. L'operació valora l'entitat portuguesa en 1.622 milions d'euros. Els títols de CaixaBank han tancat amb una caiguda del 2,99%.


SEGUEIX LA TEMPORADA DE RESULTATS


I aquest dilluns ha seguit la temporada de resultats als EUA. Li ha tocat el torn a Mogan Stanley, que ha confirmat l'empitjorament de les xifres el 2016 que s'esperava. En concret, ha presentat una caiguda del benefici del 54% respecte del primer trimestre de l'any anterior, fins a situar-se en 1.100 milions de dòlars.


Així, el benefici per acció (BPA) entre gener i març és de 55 centaus, mentre que els ingressos aconsegueixen la xifra de 7.800 milions de dòlars, un 21% menys que durant el primer trimestre de 2015.

No obstant això, els analistes esperaven un empitjorament encara major dels resultats. El consens de FacSet havia anticipat un BPA de 55 centaus, encara que esperaven vendes per valor de 7.900 milions.


Per la seva banda, Pepsi ha presentat un benefici entre gener i març de 931 milions de dòlars, o 64 centaus per acció (BPA), la qual cosa suposa un descens del 24% respecte del mateix període de l'any anterior. Es tracta del sisè trimestre consecutiu que el fabricant i distribuïdor de refrescs redueix beneficis.

La multinacional s'ha vist afectada per la fortalesa del dòlar enfront d'altres divises i la disminució dels ingressos en alguns dels seus mercats claus, com ara l'europeu o el llatinoamericà.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que “l'IBEX-35, igual que els seus veïns europeus, es mou al ritme de la música que toca el petroli. Aquest matí, durant la sessió asiàtica, el petroli es desplomava prop del 7% i el nostre selectiu clarejava amb un important buit (gap) baixista de l'1,83%”. Una hora després, “el petroli s'allunyava amb claredat dels mínims del dia i amb ell totes les borses europees”.


“A poc a poc i sense fer molt soroll l’'or negre' i la renda variable han seguit escalant posicions durant la sessió per tancar en els màxims del dia o molt prop d’aquests”, ha dit l'expert, que diu que li agrada “la vela, d'anada i tornada” del selectiu.


I és que aquest tipus de formacions “sol tenir en general connotacions alcistes, per la qual cosa no és d'estranyar que si el petroli continua recuperant posicions vegem el nostre selectiu dirigir-se a la important zona de resistència que presenta en els 9.220 punts”. Al cap i a la fi, remarca Rodríguez, “el moviment d'aquest dilluns en molts dels títols de pes de l'IBEX-35 encaixa dins del que seria el típic descens a les resistències que es van superar en molts dels títols aquest dimecres i que aquest dilluns haurien funcionat com a suport per reestructurar-se de nou a l'alça”. I com a exemple, Repsol, que ha arribat a caure durant els primers minuts del dia un 6,28% emplenat així el buit alcista que va deixar en els 9,92 euros i ha acabat tancant en positiu (0,48%).

contador