L'IBEX-35 acumula la seva quarta sessió consecutiva de pèrdues i baixa un 2,9% en una setmana atípica pel festiu d'aquest divendres, en el qual el mercat estarà tancat, i pels atemptats de Brussel·les d'aquest dimarts. El selectiu espanyol, doncs, viu la pitjor ratxa des del gener enmig d'una correcció de les borses europees.

Aquest dijous, l'últim dia hàbil de la setmana per al parquet, el principal índex de la borsa de Madrid baixa un 1,54%, fins a 8.789,8 punts, després d'haver-se mogut entre els 8.890 punts marcats a l'inici de la cotització i els 8.781 que ha tocat poc abans del tancament, en un dia d’alts i baixos continus.

La resta de borses europees també acaba la sessió amb pèrdues, que són de l'1,5% de mitjana. A Wall Street, on aquest divendres també tancarà la borsa de Nova York, els tres principals índexs cotitzen amb retrocessos de prop del 0,5%.

ECONOMIA

En ple festiu de Dijous Sant a la major part d'Espanya, el dia no ha tingut grans referències econòmiques. La por que ha suscitat l'atac terrorista de Brussel·les i les noves preocupacions per una pujada de tipus als Estats Units han estat clau. El president de la Fed de Saint Louis, James Bullard, ha estat l'últim d’unir-se a un «cor» creixent de membres de la Fed que consideren que ja és hora que es moguin els tipus.

D'altra banda, aquest dijous s'ha produït una nova caiguda del preu del petroli, que ha arribat a enfonsar-se fins a un 3%, però posteriorment les pèrdues han minvat, i en tancar la sessió als mercats europeus el barril de tipus Brent, de referència a Europa, baixa un 1,3%, fins a 39,25 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als Estats Units, cau un 0,6%, fins a 40,85 dòlars.

EMPRESES

En un dia de correcció de les matèries primeres, ArcelorMittal és el més malparat de l'IBEX i cau un 3,08%. També destaca la caiguda dels bancs, que van perdent part del rebot que van experimentar després de les mesures anunciades pel Banc Central Europeu (BCE) aquest mes. L'índex d'entitats financeres del selectiu espanyol, l’IBEX-35 Bancs, baixa un 1,86%, amb descensos destacats per a Popular (-2,66%) i dos blue chips com Santander (-2,23%) o BBVA (-2,21%).

Iberdrola cau un 0,53% el dia en què tanca la seva central més gran del món, situada a Longannet (Escòcia).

Al costat positiu, només Gas Natural i FCC s’escapen dels números vermells, amb tímides pujades del 0,06% i del 0,03%, respectivament.

Fora de l'IBEX, ens hem de fixar en Itàlia, on Banco Popolare i Banca Popolare di Milano han acordat la seva fusió, la qual cosa donarà lloc a la tercera entitat financera més gran del país després de Sanpaolo i UniCredit. El moviment és conforme al desig de les autoritats que hi hagi fusions en el sector financer, sobre la solvència del qual han sorgit dubtes aquest any. No obstant això, les accions de totes dues companyies cauen amb força: un 4,81% les de Banco Popolare i un 5,35% les de Banca Popolare di Milano.

ANÀLISI TÈCNICA

«Descensos de l'1,54% aquest dijous a l'IBEX-35. El selectiu espanyol acaba la setmana amb caigudes del 2,9%, encara que sense perdre els mínims del dia 17, que presenta en el nivell de 8.782 punts, i mantenint la directriu alcista projectada des dels mínims anuals del mes de febrer», resumeix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Continua la consolidació de curt termini, si bé creiem que per aquests preus podríem veure la tornada de les compres. La resistència clau la continuem tenint en el nivell de 9.217 punts», afegeix.

Amb vista a les properes sessions, continua l'expert, «aquest és el nivell que hauria de superar per veure la continuació de les pujades fins al nivell de 9.500 punts. La correcció actual es podria estendre fins al nivell de 9.650 punts sense que veiéssim cap complicació tècnica».

contador