bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha començat la jornada amb pujades, encara que no ha aconseguit mantenir la remuntada de la setmana passada i ha acabat la sessió amb fortes pèrdues.

L'IBEX-35 ha tancat la sessió d’aquest dilluns amb caigudes de l'1,78% i una cotització de 8.567 punts, i es desmarca així de la resta de places europees, que, encara que també han acabat la sessió en números vermells, la veritat és que ho han fet amb un retrocés menor, del 0,7% de mitjana.

L'índex espanyol no ha aconseguit mantenir el rebot de les dues últimes sessions, que va experimentar gràcies a les paraules de Mario Draghi després de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i que el va portar a tancar la seva primera setmana de pujades des que va començar l'any. Aquest dilluns l'advertiment llançat per Brussel·les, sumat a l’augment de la incertesa política, ha acabat afectant l'IBEX.

I és que, malgrat que la Comissió Europea s'ha mostrat pacient davant les dificultats per formar govern a Espanya després de les passades eleccions generals, ha fet un toc d'atenció al país en avançar que l'informe «Espanya 2016» que es publicarà al febrer deixarà clar que el nou executiu haurà d'enfrontar-se a un dolorós ajust fiscal per complir l'objectiu de dèficit exigit del 2,8%.

Aquest estudi, que analitza els greus desequilibris que encara arrossega l'economia i al qual ha tingut accés El País, adverteix de «riscos polítics» a Espanya. En concret, l'esborrany del text assenyala: «Les dificultats per formar govern podrien desaccelerar l'agenda de reformes i provocar una pèrdua de confiança i un deteriorament del sentiment del mercat». Així mateix, la institució presidida per Jean-Claude Juncker destaca els «enormes desequilibris» que persisteixen, sobretot tant els alts nivells de deute públic, privat i exterior com la taxa d’atur, i manté que Espanya «és vulnerable a la volatilitat dels mercats».

Aquesta notícia ha estat una autèntica garrotada per als inversors de l'IBEX, que tampoc no han vist amb bons ulls la nova volta de rosca que s'ha produït en el panorama polític davant la negativa de Mariano Rajoy a presentar-se com a candidat a la investidura. Ara el rei haurà d'iniciar una nova ronda de contactes amb els partits per proposar un nou candidat a la presidència del Govern, cosa que dilata encara més la formació del nou executiu i que ha sembrat de dubtes el mercat.

Malgrat tot, Connor Campbell, analista de Spreadex, encara creu que hi ha «esperança». Tal com diu, «la setmana passada els mercats es van aixecar gràcies als comentaris d'estímul de Mario Draghi», i «si el president del BCE aconsegueix fer el mateix amb el seu discurs» d'aquest dilluns a Alemanya, després que tanquin els mercats europeus, «aleshores les primeres operacions d'aquest dimarts poden ser una mica més positives» que el «lúgubre desastre» de dilluns.

NOVA CAIGUDA DEL PETROLI

Així mateix, aquest dilluns s'ha produït una nova caiguda dels preus del petroli davant la preocupació constant per l'excés d'oferta. Veneçuela ha sol·licitat una reunió extraordinària de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), una petició que no ha secundat cap altre soci. L'objectiu era debatre una estratègia que serveixi per frenar les fortes caigudes del cru, segons informa el diari veneçolà El Nacional, encara que el governador d'Indonèsia per a l'OPEP, Widhyawan Prawiraatmdja, ha assegurat que ningú de l'organització no ha donat suport a aquesta idea.

En tancar la sessió, el barril de tipus Brent, el de referència a Europa, queia un 4,60%, mentre que el West Texas, de referència als EUA, baixava un 5,10%.

REBOT D'ABENGOA

D'altra banda, cal destacar el rebot que ha experimentat aquest dilluns Abengoa al mercat continu. Les accions de tipus B han tancat la sessió amb una pujada del 34,81% just el dia en què la companyia presentava al seu Consell d'Administració el pla de viabilitat amb què pretén establir un full de ruta per garantir el seu futur, que passarà per reduir la seva grandària i focalitzar-se en les seves activitats de construcció, enginyeria i innovació, sobre les quals vol fonamentar el seu ressorgiment empresarial.

El pla, elaborat amb el suport de la firma d'assessorament Alvarez & Marsal, haurà d’obtenir el vistiplau de totes les parts implicades en el futur del grup: banca creditora i bonistes. «La solució ha de comptar amb el consens de tots els creditors, ja que Abengoa val més en funcionament que si entra en concurs», han indicat a Europa Press fonts implicades en la negociació.

D'altra banda, també cal remarcar la patacada que ha patit la banca aquest dilluns, poc abans que comenci la temporada de resultats del sector. CaixaBank i Sabadell han estat dels pitjors valors de la sessió, després de registrar unes caigudes del 6,48% i el 5,35%, respectivament.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha parlat dels «maleïts buits», i ha explicat que «el moviment de la sessió d'aquest dilluns era en part previsible tenint en compte que, des dels mínims d'aquest dimecres, l'IBEX-35 havia rebotat, en només dues sessions, més d’un 7%».

I considera que era previsible, «ja que divendres vam començar la sessió amb un important buit alcista en el nivell de 8.444 punts. Com ja sabem per experiència, gairebé sempre que es deixen buits amplis com el del divendres (en aquest cas, alcista), el normal és tard o d'hora s'emplenin parcialment o totalment abans que continuï el rebot (si fos el cas)».

«Amb això vull dir que encara podríem corregir una mica més, fins a la zona de 8.450-8.500 punts, abans d'intentar donar continuïtat al rebot iniciat aquest dijous. El que seria un nou senyal de feblesa seria anul·lar (o, el que és el mateix, tancar) el buit, és a dir, situar-se en preus de tancament per sota del nivell de 8.444 punts.»

Mentrestant, remarca l'expert, «hi ha la possibilitat que les cessions d'aquest dilluns, i potser d’una part de les d'aquest dimarts, serveixin per emplenar el buit alcista a què hem fet referència per continuar rebotant cap a la primera resistència important, la zona de 9.200 punts de l'IBEX-35». En tot cas, considera que «la clau per a l'IBEX-35 la continuem tenint en el nivell de 8.200 punts (61,8% de retrocés), des del qual el selectiu va rebotar aquest dimecres. Perdre'l, tot i que podríem tenir una dilatació cap als 8.000 punts, seria sense cap dubte un nou senyal de feblesa per a l'IBEX-35».

contador