• Mapfre es el valor que ha registrado mayor subida esta jornada con un rebote del 7,10%
  • Técnicas Reunidas es el único valor en negativo, con una leve caída del 0,11%, después de ser el más alcista el jueves
  • El Banco de Italia ha pedido una inyección de dinero público en la banca del país, lo que ha hecho que la bolsa se recupere
bolsa madrid ibex

L'Ibex 35 ha caigut un 1% en l'acumulat setmanal. El sector bancari italià ha estat el principal llast per als selectius europeus aquesta setmana. No obstant això, aquest divendres, l'índex de referència de la borsa espanyola ha pujat un 2,22% pel que la caiguda setmanal ha estat menor. Mapfre és el valor que ha registrat major pujada, un 7,10%.

  • 11.953,20
  • 1,36%
  • 11,81€
  • -0,67%

Arcelormital amb un avanç del 5,31% i Banco Santander amb una pujada del 5,16% han estat les altres dues empreses que han liderat la zona verda de l'Ibex. A l'altra banda, Técnicas Reunidas ha estat l'únic valor que ha tancat en negatiu amb una lleu caiguda del 0,11%, després de ser el més alcista dijous per la recomanació de compra de Citi.


"El sector bancari segueix generant dubtes i ha estat el principal llast en el selectiu. Pilars fonamentals com Santander i BBVA no han pogut superar els màxims aconseguits dilluns posterior al referèndum al Regne Unit, senyal de clara feblesa del sector", apunta Carlos Fernández, analista d’XTB. No obstant això, assenyala que la nota positiva és al sector elèctric i energètic: "Red Eléctrica, Iberdrola o Enagás, ens segueixen semblant bones opcions per tenir en cartera, confiant que marquin nous màxims".


La resta de places europees també han tancat en positiu. Destaca l'avanç del Dax alemany +2,35%; li segueix la pujada que ha registrat el Cac francès amb un 1,77%. Per la seva banda, el PSI portuguès ha avançat un 1,43% i el FTSE 100 ha registrat una pujada de l'1,01%. No obstant això, és el MIB italià l'índex amb major avanç al Vell Continent, un 4,08% gràcies a l'impuls de la banca.


Aquest avanç s'ha produït a causa que el Banc d'Itàlia ha demanat al Govern de Matteo Renzi que actuï i injecti diners al sector financer del país. Tal com ha dit el governador de l'entitat, Ignazio Visco, la banca italiana necessita un "suport públic" que sigui capaç de garantir l'estabilitat financera en un escenari "ple de riscos", sobretot després de la decisió del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea (UE) al referèndum del passat 23 de juny.


A l'hora del tancament del mercat europeu, Wall Street cotitzava amb fortes pujades de més de l’1% gràcies que els EUA han registrat la seva millor dada d'ocupació en vuit mesos. L'Informe d'Ocupació de juny llança una dada de 287.000 nous llocs de treball, molt per sobre dels 175.000 que apuntava el consens d'analistes, i exhibint la millor dada en vuit mesos. "Els dubtes als mercats europeus, contrasten amb el bon comportament dels índexs americans", explica Carlos Fernández.


L’FMI REBAIXA DUES DÈCIMES LA SEVA PREVISIÓ DE CREIXEMENT A EUROPA


Malgrat les pujades a les borses europees, aquesta jornada està marcada també una notícia negativa: el Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat dues dècimes la previsió de creixement per al 2017 a Europa a causa del Brexit, com es coneix a la sortida del Regne Unit de la UE.


L'organisme internacional espera que es rebaixi la pujada del PIB a Europa de l'1,6% a l'1,4% per al 2017 a causa de l’"impacte negatiu" que tindria la victòria del 'Brexit' o sortida de la UE del Regne Unit. Esperen que la baixada del Producte Interior Brut sigui de cinc dècimes entre el 2016 i el 2018.


"El creixement esperat del producte interior brut (PIB) de la zona euro s'espera que es desacceleri de l'1,6 % d'aquest any a l'1,4 % el 2017, principalment a causa de l'impacte negatiu del resultat del referèndum al Regne Unit", ha assenyalat l'organisme en un informe de revisió anual de l'economia d'Europa.


GAMESA SUBMINISTRARÀ 142 AEROGENERADORS


En l’àmbit empresarial, aquest divendres Gamesa ha estat una de les protagonistes, ja que s'ha adjudicat un nou contracte per al subministrament de 142 turbines, amb una potència total de 298 megavats (MW), per al parc del Cap, situat a l'Estat de Nou Mèxic, al Sud dels Estats Units, i desenvolupat per Avangrid Renewables, empresa del grup Iberdrola. Les accions de Gamesa han començat amb lleus descens a l'Ibex 35, però ha tancat amb una pujada de l'1,14%. També Iberdrola ha avançat un 1,35%.


Fora de les nostres fronteres, els inversors fixen la mirada a Twitter. Les accions de la xarxa social han sofert un fort revés i els seus registres comencen a ser històrics. Des de principis de 2015 fins avui, el seu valor s'han desplomat fins gairebé un 70%. Una sèrie de mals resultats financers han causat estralls en accions de l'empresa de mitjans socials. Aquest divendres, però, Twitter puja un 3,22% fins als 17,95 dòlars.


ANÀLISI TÈCNICA


"Finalment l'Ibex 35 aconsegueix salvar els mobles en l'última sessió de la setmana i maquillar les importants pèrdues que acumulava fins a aquest dijous", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. A més, explica que el selectiu ha aconseguit tancar el buit a la baixa de la sessió d'aquest dimecres en els 8.067 punts. Ara la següent zona de resistència està en els 8.256 punts (buit a la baixa del dimarts) i sobretot i més important els màxims setmanals en els 8.328 punts.


Per sobre dels 8.328 punts "el més lògic és que el nostre selectiu, probablement recolzat en el sector financer, intenti posar a prova la important zona de resistència que presenta en els nivells preBrexit, en els 8.885 punts". D'aquesta manera, la zona de resistència a batre per poder dir que de debò alguna cosa podria estar canviant a l'Ibex 35 finalment. Es troben en el rang de preus dels 8.850 punts (per on passaria la directriu a la baixa) i els 8.912 punts (els màxims de la sessió preBrexit).


"Mentrestant, tot el que succeeixi per sota d'aquesta directriu a la baixa seguiran sent, com sempre, simples rebots. Per baix, de la banda dels suports, tenim el buit alcista dels 7.835 punts i per sota els mínims anuals en els 7.580 punts", conclou l'analista.

contador