Inversores_Contentos

Aquest divendres s’ha frenat lleugerament la sagnia a les borses amb l'alleujament de la banca i gràcies al fort rebot del petroli. El repunt de la renda variable permet alleujar una petita part de les pèrdues de la setmana, en la qual l'IBEX ha patit les dues caigudes més importants des de l’agost.

El selectiu de la borsa de Madrid puja aquest divendres 2,25%, fins a 7.920 punts, en una jornada en què s'ha mogut entre els nivells de 7.771 i 7.895 punts. Malgrat aquest rebot, en l'acumulat setmanal l'IBEX-35 cedeix un 6,8% en la seva pitjor setmana des del desembre, i s'instal·la per sota dels 8.000 punts, cosa que, fins aquest dimecres, no havia passat des del juliol del 2013.

Les borses europees, per la seva banda, pugen un 2,2% de mitjana durant el dia, però baixen un 4,5% en les últimes cinc sessions. Wall Street també es mou amb guanys durant la jornada. El Dow Jones i l’S&P 500 avancen un 1,5%, mentre que el Nasdaq puja un 1,1%.

La tornada dels compradors a la renda variable durant aquest divendres coincideix amb vendes en actius refugi com l'or, que cau un 1%, fins a 1.235 dòlars per unça, o el bo alemany a 10 anys, la rendibilitat del qual rebota des dels mínims de l'abril fins al 0,261%. Això ha contribuït a fer retrocedir la prima de risc un 6,7%, fins a 148,9 punts.

REBOT DEL PETROLI AMB MOLTA VOLATILITAT

El petroli viu un ral·li aquest divendres, amb pujades de l’11% per al barril West Texas, de referència als Estats Units, i del 8,4% per al Brent, que cotitza a 33,4 dòlars cap a les 17.40 hores.

El rebot es produeix després que es marquessin mínims de 12 anys aquest dijous, després que The Wall Street Journal publiqués uns comentaris del ministre d'Energia de la Unió dels Emirats Àrabs a Sky News Arabia. En concret, Suhail bin Mohammed al-Mazrouei va dir que hi ha diversos membres de l'OPEP que podrien cooperar per a una retallada de la producció.

El repunt de la matèria primera i de la resta de matèries primeres fa que els tres valors que lideren els guanys a l'IBEX siguin les metal·lúrgiques Acerinox (+13,42%) i Arcelormittal (+8,16%), a més de la petroliera Repsol (+6,72%).

LA BANCA OFEREIX UNA TREVA

El sector financer ha estat el més castigat en l'onada de vendes de les últimes setmanes, fins al punt que l'IBEX-35 Bancs, índex que aglutina les entitats del sector financer del selectiu, s'enfonsa un 9% durant la setmana i un 15% en l'acumulat de l'any.

No obstant això, aquest divendres aquest índex puja un 3,5%, amb alces destacades per a Banco Santander (+5,2%), BBVA (+4,98%) o CaixaBank (+3,99%).

Aquesta vegada els bancs han trobat suport en els resultats de l'entitat alemanya Commerzbank, que se situen per sobre de les previsions, i l'entitat es dispara a borsa un 18,02%. Així mateix, Deutsche Bank es revalora un 11,8% després d'anunciar que recomprarà deute per valor de 5.400 milions de dòlars.

Els últims dies, els dubtes s'havien instal·lat al voltant de la banca europea, amb un fort càstig per a les accions i també per a les cotitzacions dels famosos bons convertibles contingents (cocos). «Els nostres bancs es troben en una situació molt millor que fa uns anys; s’ha comprat una gran quantitat de capital; els balanços s'han reestructurat, i hi ha un procés que continua amb les noves regles de la unió bancària», ha assegurat aquest divendres Jeroen Dijsselbloem, president de l’Eurogrup. Un missatge de solidesa que comparteix per a la indústria financera nord-americana William Dudley, president de la Reserva Federal (Fed) de Nova York.

«No tenim un sector bancari feble estructuralment, en aquests moments. El mercat actual es mou amb vendes exagerades», opina Paras Anand, director de renda variable europea de Fidelity, en declaracions a Reuters.

FCC COMENÇA L’AMPLIACIÓ

FCC inicia l’ampliació de capital de 700 milions d'euros aquest divendres, amb la qual el magnat mexicà Carlos Slim, actual primer accionista amb un 27,4% del capital, podria haver de llançar una OPA i adquirir el control total del grup. L'ampliació finalitzarà el 7 de març. Aquest divendres, la constructora puja un 1,02% a borsa, fins a 6,44 euros.

OHL, per la seva banda, cedeix un 0,74%. La constructora desmenteix que la Guàrdia Civil hagi registrat la seva seu per l'operació Pública, en el marc d'una investigació a membres del PP de Madrid com Javier López Madrid i Beltrán Gutiérrez.

INCERTESA ECONÒMICA

De fons, continua el temor per una frenada de l'economia mundial. Una por que no ha pogut dissipar la presidenta de la Fed, Janet Yellen, que aquesta setmana ha reconegut davant el Congrés dels Estats Units que les turbulències financeres i la desacceleració de la Xina deixen «un panorama incert» per a les previsions econòmiques, encara que aposta per un creixement sòlid del PIB nord-americà.

«El tebi missatge de Yellen ha decebut», opinen els analistes de Bankinter, que creuen que si les properes dades macro se situen per sota de les expectatives del mercat podríem tornar a veure caigudes considerables a les borses.

A Espanya, a la incertesa econòmica s’hi suma la política. Pedro Sánchez, líder del PSOE, preveu intentar la investidura a principis de març. Aquest divendres s'ha reunit amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, en una trobada que amb prou feines ha durat mitja hora.

L'IPC, EN LÍNIA AMB LES EXPECTATIVES

La dada d'inflació s'ha ajustat a les previsions. L'IPC se situa en el -0,3% anual i el -0,7% mensual a Espanya, i en el 0,5% anual i el -0,8% a Alemanya.

A la zona euro, la dada de PIB reflecteix un creixement de l'1,5% en l'últim trimestre, mentre que la producció industrial va decebre en caure un 1,3% anual al desembre, en comparació de l'increment de set dècimes que projectaven els analistes.

A l'altre costat de l'Atlàntic, les vendes al detall anticipades augmenten un 0,2% durant el mes de gener, una dècima més del previst. Per contra, l'índex de confiança de la Universitat de Michigan se situa en 90,7 punts al febrer, en comparació de la dada esperada de 92,3.

ANÀLISI TÈCNICA

«Sessió de rebot després de la davallada d'aquest dijous, però poca cosa més. L'IBEX-35 ha tancat la sessió d’aquest divendres amb tímids guanys en comparació de les caigudes d'aquest dijous (de gairebé el 5%). Tècnicament, l’espelma d'aquest divendres no significa res, com tampoc no ens diu res l’espelma setmanal», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Ha estat una setmana fortament baixista a les borses europees i especialment a la italiana i a la nostra (per l'important pes del sector financer a l'índex)», afegeix. Dit això, continua, «i tenint en compte que estem immersos en una clara fase baixista, tenim el preu en zona de ningú, a mig camí entre el suport de 7.500 punts i la resistència de 8.200 punts (abans suport)».

Així doncs, «es podria dir que el rebot de l'última sessió de la setmana no significa res dins de l'oceà baixista en què continuem immersos. Ara bé, és cert que, si observem el gràfic de l'Euro Stoxx 50 Total Return i el Dax, el més lògic seria que des d'aquí, amb la volatilitat intradiària a la qual ja ens estem acostumant, experimentéssim un rebot fruit de la sobrevenda i del pànic venedor dels últims dies».

contador