Les borses continuen tenint dubtes pel que fa a l'escenari econòmic global, i l'informe d'ocupació dels Estats Units no ha aconseguit dissipar-los, ja que ha quedat per sota del que s’esperava. L'IBEX cau un 3,6% en una setmana en què dimecres va arribar a perdre momentàniament el nivell de 8.200 punts per primera vegada des del juliol del 2013.
No obstant això, el selectiu de la borsa de Madrid ha remuntat aquestes dues últimes jornades i acaba la sessió d’aquest divendres amb una cotització de 8.499,5 punts després de pujar un 0,37% en una jornada en què s'ha mogut entre els 8.411 i els 8.615 punts, per la qual cosa tanca lluny dels màxims del dia. Per la seva banda, les borses europees retrocedeixen un 1% durant la sessió i un 5% en l'acumulat setmanal.
«Els inversors desplegaven aquesta setmana les seves majors cotes de pessimisme, cosa que als mercats s’ha traduït en jornades de fortes pèrdues. Les pujades de la sessió d’ahir dijous i la d'avui divendres han salvat els mobles i han fet que el parquet espanyol baixi al voltant d'un 3% en arribar al tancament de divendres», resumeix Rodrigo García, analista d’XTB.
El parquet del Vell Continent més ressagat torna a ser el de Milà. L’FTSE MIB, principal índex italià, baixa un 2% aquest divendres i un 19% des que va començar l'any, castigat pels dubtes sobre la solvència dels bancs, cosa que ha afectat el sector financer europeu. A Espanya, l'índex de bancs cau un 3,3% durant la setmana, malgrat que aquest divendres avança un 2,5%, amb fortes pujades per a CaixaBank (+5,52%), Popular (+2,59%), Santander (+2,46%) o BBVA (+2,34%).
A escala local, la incertesa no es dissipa en el panorama polític. Pedro Sánchez, líder del PSOE, continua les negociacions després de ser proposat pel rei Felip VI per intentar la investidura, i aquest divendres ha criticat Pablo Iglesias per proposar-li «una negociació en exclusiva i excloent». No obstant això, en aquest inici de febrer l'analista d’XTB considera que «l'IBEX no ha tingut cap consideració per les dificultats que travessa Espanya per formar un govern estable».
L'INFORME D'OCUPACIÓ, PER SOTA DEL QUE S’ESPERAVA
La renda variable continua el seu periple baixista d’aquest any enmig dels dubtes pel que fa al creixement global i la desacceleració de les dues principals economies del món, la Xina i els Estats Units. En aquest últim cas, el mercat esperava amb atenció les dades sobre el mercat laboral de l'informe d'ocupació, que es publica el primer divendres de cada mes.
Els analistes projectaven una xifra de 190.000 llocs de treball creats al gener, en comparació de la dada de 262.000 que es va registrar al desembre. La dada final ha quedat molt per sota, en 151.000 llocs de treball, i la taxa d'atur s’ha reduït una dècima, fins al 4,9%.
Wall Street ha reaccionat amb vendes, amb caigudes superiors a l’1% al Dow Jones i a l’S&P 500 i de prop del 3% al Nasdaq en el moment del tancament d'Europa.
La pitjor dada del mercat laboral arriba amb l'enduriment de les condicions financeres com a conseqüència «de la volatilitat dels mercats», i els indicadors d'activitat econòmica «posen de manifest una certa desacceleració, així que el més normal és que les empreses reaccionin endarrerint els seus plans d'inversió», opinen els analistes de Bankinter.
ARCELORMITTAL LIDERA LES CAIGUDES
El grup metal·lúrgic ArcelorMittal ha presentat resultats amb una pèrdua operativa de 465 milions d'euros per al 2015, vuit vegades més que el 2014, després que la producció d'acer caigués un 8% durant l'any, fins a 10 milions de tones. Així mateix, ArcelorMittal ha anunciat que farà una ampliació de capital de 3.000 milions de dòlars, i també que vendrà la seva participació de Gestamp Automoción per 750 milions d'euros (1.000 milions de dòlars). Les seves accions cauen un 5,68% i lideren les pèrdues a l'IBEX.
Carlos Slim i Esther Koplowitz han anunciat un canvi en el seu pacte d'accionistes que permet que l'inversor mexicà superi el 30% del capital i llanci una OPA sobre el 100% d’FCC, que acaba la sessió amb una alça del 0,39%.
VOLATILITAT AMB EL PETROLI
El petroli cau aquest divendres més d'un 1%, i durant la setmana acumula un retrocés de gairebé el 5% malgrat que dimecres es va disparar fins a un 8% per les expectatives renovades d'una reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per reduir-ne la producció.
Encara que el resultat setmanal és similar, els moviments de la renda variable i del cru han estat oposats en les últimes jornades.
ANÀLISI TÈCNICA
«La bona “sensació” que començava a donar-nos l'IBEX-35 en els millors moments de la sessió (quan pujava un 2%) ha quedat en no-res després del gir que ha fet Europa en el tram final de la sessió, castigada per Wall Street, que pressiona amb força a la baixa (S&P 500: -1,5%; Nasdaq 100: -3%)», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «El sector de la tecnologia està pressionat a la baixa i creuem els dits perquè Apple, en les properes sessions, no perfori el suport de 92 dòlars.»
Tornant a l'IBEX, «tècnicament hem tancat lluny dels màxims del dia i hem perdut una gran oportunitat per apropar-nos a la important zona de resistència de 8.900 punts, ja que per sobre d'aquesta resistència tindríem una petita figura de volta en forma de “doble vall” d'interessants implicacions alcistes». No obstant això, continua l'expert, «almenys hem aconseguit desvincular-nos de la resta d'Europa, que ha tancat amb caigudes mitjanes de l’1% (si bé la borsa italiana cau més d’un 2%). A manera de resum, les zones de control han de quedar molt clares, i aquestes no són altres que els 8.200 punts per sota i els 8.900 punts per sobre».