panico bolsas

L'IBEX signa aquest dilluns la seva desena jornada consecutiva de caigudes en el que és la pitjor ratxa dels seus 24 anys d’història. La sessió ha estat marcada una altra vegada pel petroli, i marca l’inici d’una setmana en què les eleccions generals de diumenge seran protagonistes a Espanya, i la reunió de la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès) de dimecres ho serà a escala internacional.

En tancar la sessió, l'IBEX baixa un 2,10%, fins a 9.428,50 punts, mínims de la jornada, després d'haver arribat a pujar un 1% en els primers trams de cotització, fins a 9.732,10 punts. L’índex espanyol encara no ha tancat cap sessió d’aquest desembre amb guanys, i durant el mes ja cau un 9,2%.

També cotitzaven amb guanys les borses europees, però la nova caiguda del petroli, que s'apropa als mínims del 2004, també ha provocat vendes en la renda variable que han tombat les borses mundials. Les borses europees acaben la sessió amb retrocessos de l'1,8% de mitjana. El vermell també es contagia a Wall Street, on, en el moment del tancament dels parquets del Vell Continent, el Dow Jones perd un 0,26%, l’S&P 500 baixa un 0,30% i el Nasdaq cau un 0,41%.

El mercat del cru continua baixista davant la pressió que suposa l'excés d'oferta i l'amenaça que aquesta creixi amb un augment de les exportacions per part de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) a través del petroli d'Iran, després que conclogui l'aixecament de sancions internacionals al seu comerç exterior per l'acord en matèria nuclear amb els Estats Units i altres potències occidentals. Cap a les 17.30 hores, els futurs del Brent, cru de referència a Europa, cauen un 1,6% fins a 37,70 dòlars, al mercat de matèries primeres de Nova York (NYMEX). «Els mercats continuen patint pel petroli. El Brent pesa, i empeny els índexs globals cap a números vermells», assenyala Connor Campbell, analista de Spreadex.

SETMANA MARCADA PER LES ELECCIONS DEL 20-D I LA FED

Amb aquesta onada de vendes comença una setmana en la qual la política és protagonista a Espanya. Diumenge se celebren eleccions generals, i totes les enquestes apunten a un Parlament fragmentat. El Partit Popular aconseguiria la primera posició el proper 20 de desembre, però lluny de la majoria absoluta, segons els últims sondejos. Per la seva banda, PSOE, Ciutadans i Podem lluiten per guanyar vots en aquest últim tram de campanya electoral per aconseguir el segon lloc.

Aquest dilluns, a partir de les 22.00 hores, se celebra un debat entre el president del Govern i candidat del PP, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Més enllà de la incertesa política a escala local, la reunió de la Fed de dimecres marcarà el ritme de la renda variable internacional. El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), compost per 10 alts funcionaris del banc central nord-americà, es reunirà dimecres, i el mercat creu que apujarà els tipus per primera vegada des del 2006. En concret, els inversors atorguen un 79,4% de probabilitats a una pujada de les taxes de fons federals (tipus de referència) per part de la Fed des de l’interval actual d’entre el 0% i el 0,25% fins al 0,5%, segons l'indicador FedWatch de CME.

No obstant això, a més de la decisió, serà important conèixer el missatge per avaluar el vigor i la velocitat amb què la institució normalitzarà la seva política monetària al llarg de l’any que ve.

EMPRESES

Aquest dilluns, les constructores són les companyies més malparades. L'IBEX-35 Construcció, de fet, baixa un 2,35%. OHL lidera les caigudes amb uns retrocessos del 7,23% i, molt a prop seu, Sacyr s'enfonsa un 7,14%.

Els títols vinculats a les matèries primeres també es troben entre els que retrocedeixen més. El fabricant d'acer ArcelorMittal acaba la sessió amb una caiguda del 6,71%, mentre que la petroliera Repsol cau un 3,89%.

A l'altre costat de la balança, només hi ha dues companyies que acaben la sessió amb signe positiu, i en tots dos casos amb guanys molt moderats: del 0,38% per a Aena i del 0,22% per a Indra.

Fora de l'IBEX, destaca el debut al mercat continu de la biofarmacèutica Oryzon, que es dispara un 35,69%, fins a 4,60 euros.

A més, cal continuar parlant d'Abengoa. La multinacional andalusa es reuneix aquest dilluns amb els bancs creditors per mostrar-los les seves propostes per obtenir liquiditat. Els títols de classe B baixen un 3,78% fins a 0,28 euros.

ECONOMIA

Sense dades macro per analitzar a Espanya, aquest dilluns destaquen les referències que han arribat durant el cap de setmana de la Xina. La dada de producció industrial reflecteix un increment del 6,2% al novembre, per sobre del 5,7% previst pels analistes. D’altra banda, les vendes al detall van augmentar el mes passat un 11,2% respecte a l'any anterior, en aquest cas, en línia amb les projeccions del mercat.

També s'ha publicat la producció industrial de la zona euro: en aquest cas, l'estadística és del mes d'octubre, amb un augment del 0,6% mensual i de l'1,9% mensual. En tots dos casos, el resultat supera les previsions.

ANÀLISI TÈCNICA

«Cap als mínims anuals! Aquest matí ens despertàvem amb un rebot de prop de l’1% des del buit alcista setmanal de 9.600 punts, que, d'alguna manera, era l'únic suport al qual ens podíem agafar abans de mirar cap als mínims anuals», assenyala José María Rodríguez.

«La feblesa té una magnitud tan important que l’IBEX-35 ja acumula 10 sessions consecutives de pèrdues. Tant és així que en poques sessions hem passat de cotitzar amb un saldo anual pla a caure un 7,33% quan falten només 12 sessions per tancar l'any», recorda l'expert. «Tècnicament, anem de cap als mínims anuals, de 9.230-9.200 punts (suport potencial decreixent)», adverteix.

«I toquem fusta perquè la figura potencial de cap-i-espatlles a què podria estar donant forma el selectiu acabi fallant. Continuem prestant molta atenció al sectorial de bancs europeu (SX7E), que ha tancat el dia molt a prop del suport que presenta en els mínims de principis d'any, de 122,68 punts. És clau aconseguir aguantar, en espelmes setmanals, per sobre d'aquest suport, ja que per sota començaríem a veure fantasmes per tots costats», indica Rodríguez.

contador