Les borses europees no han aconseguit prorrogar el rebot després de dos dies de pujades i han acabat amb retrocessos una jornada en què l’Aràbia Saudita i Rússia han acordat congelar el nivell de producció de petroli, encara que s'esperava una retallada. A l'IBEX destaca la caiguda del 23% de Técnicas Reunidas després que l’empresa hagi presentat resultats.
El selectiu de la borsa de Madrid cedeix un 0,51%, fins a 8.137,60 punts, en una sessió en què ha obert a l'alça i ha arribat a tocar el nivell de 8.262 punts, encara que a mitja sessió ha canviat de signe i ha arribat a caure fins al nivell de 8.092 punts.
Les borses europees, per la seva banda, baixen un 0,6% de mitjana. A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street cotitza amb pujades del 0,5% per al Dow Jones, del 0,6% per a l’S&P 500, i de l’1% per al Nasdaq. Cal tenir en compte que la borsa de Nova York va estar tancada ahir dilluns per festiu, dia en què la borsa de Tòquio es va disparar un 7%, i els parquets del Vell Continent, un 3% de mitjana.
Malgrat l'ensopegada de la renda variable europea, «hi ha una sensació de reestabilització als mercats», expliquen els analistes de Bankinter. Els experts consideren que el to positiu de les dues jornades prèvies tornarà a les borses.
L’ARÀBIA SAUDITA I RÚSSIA DECEBEN
Representants de l'Aràbia Saudita i Rússia, els dos principals productors de petroli del món si n'excloem els Estats Units, han acordat a Qatar congelar la producció per evitar que els preus del cru continuïn caient en un pacte en què també participaran Qatar i Veneçuela.
El ministre veneçolà de Petroli, Eulogio del Pino, ha dit que aquest dimecres mantindrà a Teheran converses amb l’Iran i amb l'Iraq per intentar que s'adhereixin a l'acord, cosa que sembla complicada, ja que tots dos països volen incrementar la producció aquest any per recuperar quota de mercat: el primer, després de l'aixecament de l'embargament petrolier de la Unió Europea i els Estats Units, i el segon, davant la disminució de la producció provocada pel llarg conflicte bèl·lic que va començar el 2003.
Lluny d'impulsar els preus del petroli, que s'havien disparat un 14% des de dijous, el Brent retrocedeix un 3,4%, fins a 32,84 dòlars, i el West Texas baixa un 2,2%, fins a 28,8 dòlars. El rebot de les últimes jornades s'havia produït després que el ministre d'Energia de la Unió dels Emirats Àrabs, Suhail bin Mohammed al-Mazrouei, hagués dit que hi havia membres importants de l'Organització de Països Exportadors (OPEP) disposats a retallar la producció. Tanmateix, això no ha estat així ni per part de països del càrtel ni per part de Rússia, que ara com ara el que han acordat és mantenir els nivells d'oferta i comprometre's, això sí, a no augmentar-los.
GAIREBÉ DOS MESOS SENSE GOVERN
A Espanya la notícia del dia és l'escàndol de Vitaldent, que s'ha descobert que cobrava part de les franquícies en negre i tenia doble comptabilitat. Però, més enllà del frau d'aquesta empresa no cotitzada, la política continua sent un punt d'incertesa per als mercats gairebé dos mesos després de les eleccions del 20 de desembre.
Aquest dilluns Podem ha fet una «volta de rosca» a les negociacions que manté amb el PSOE amb vista a la investidura que intentarà Pedro Sánchez el 2 de març. La formació morada va presentar un informe titulat «Bases polítiques per a un govern estable i amb garanties» en què es recull un augment de la despesa pública addicional de 96.000 milions d'euros d’aquí al 2019, la qual cosa suposaria una pujada del 20,7% més en un termini de quatre anys, cosa que, per a alguns dels economistes que han analitzat les xifres, no quadra.
EMPRESES: DAVALLADA DE TÉCNICAS REUNIDAS
Técnicas Reunidas ha caigut amb força aquest dimarts: un 22,98%, fins a 22,275 euros, en el segon dia de més negociació de la seva història borsària. El valor s'ha enfonsat després de presentar els resultats del 2015, que posen de manifest un descens del benefici net del 55%, fins a 60 milions d'euros.
En un dia de retrocés per al petroli, Repsol ha tornat a ser una de les accions que més ha baixat de l'IBEX en cedir un 2,21%. També tornen les caigudes per a la banca, amb un descens del 0,65% per a l'IBEX-35 Bancs i caigudes destacades per a Popular (-3,2%) o Sabadell (-1,89%). Per la seva banda, Santander cedeix un 0,17% en un dia en què la presidenta, Ana Botín, ha dit als accionistes, en la seva carta anual, que no descarta «compres menors als països estratègics» i ha assegurat que el càstig que està patint a borsa la cotització del banc càntabre «és injust».
La companyia que puja més de l'índex de la borsa de Madrid és Abertis (+2,08%). Per la seva banda, Sacyr es revalora un 1,47% l’endemà de fer oficial un ERO que afectarà entre el 25% i el 30% del negoci de la construcció a Espanya, la qual cosa implica l'acomiadament d'entre 350 i 420 treballadors.
ECONOMIA: DECEPCIÓ AMB L'ÍNDEX ZEW
En l’àmbit macro, la dada de l'índex ZEW de confiança inversora a Alemanya s'ha situat en 1,0 punts, lluny de la dada de 10,2 punts del mes de gener i lleugerament per sota de les expectatives.
D'altra banda, als Estats Units l'índex manufacturer d'aquest mes continua en terreny negatiu, amb una dada de -16,64 punts, pitjor del que preveia el mercat però millor que la xifra del mes de gener, de -19,37 punts.
ANÀLISI TÈCNICA
«Aquest dimarts l'IBEX-35 començava la sessió amb un important buit alcista de l’1% i ha acabat tancant relativament a prop dels mínims de la sessió. D'alguna manera, es pot dir que el comportament era l'esperat, ja que, com comentàvem ahir dilluns, hi ha la possibilitat que l'imponent buit alcista amb què vam començar la setmana, de 7.920 punts, sigui emplenat (totalment o parcialment)», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
«És cert que no tots els buits s'emplenen, però l'experiència em diu que la gran majoria sí», reconeix Rodríguez. «O, dit en altres paraules, mentre l'IBEX-35 no tanqui el buit alcista d'aquest dilluns, entenem que les correccions de molt curt termini podrien ser interpretades com oportunitats per enfilar-se al carro de les compres, al del rebot en curs», afegeix l'expert.
Com a objectius de pujada per al potencial de rebot, continua Rodríguez, «tenim els nivells de 8.600 i 8.900 punts. De moment, estem parlant de simples rebots dins d'una tendència baixista que a dia d'avui continua intacta, tal com indiquen els successius màxims i mínims decreixents, que ara com ara continuen intactes. Per cert, la zona de resistència de 8.200 punts de la qual tantes vegades hem parlat ja no ho és: ara la tenim en el nivell de 8.250 punts».