bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha viscut una jornada de vaivens continus: s’ha estat movent entre el terreny positiu i el negatiu, i finalment ha tancat la sessió amb lleugers guanys.

L'IBEX-35 ha tancat la sessió d’aquest dijous gairebé pla, amb una pujada del 0,03% i una cotització de 8.767 punts. Ha aconseguit aguantar així la tendència que s'ha estès per tot Europa, amb vendes generalitzades que han fet que la resta de borses del Vell Continent hagin acabat el dia amb caigudes del 0,30% de mitjana, i ha tancat la seva sisena sessió consecutiva de pujades.

A Espanya la incertesa política ha pesat entre els inversors, que veuen amb desconfiança el que pot oferir la segona votació de la investidura de Pedro Sánchez. Aquest dimecres el líder del PSOE no va aconseguir la confiança del Congrés, que va rebutjar per 219 vots en contra enfront de 130 vots a favor la investidura del socialista. A més, va haver-hi una abstenció.

En aquesta primera «ronda» Sánchez necessitava majoria absoluta, i malgrat que aquest divendres només necessita majoria simple per ser elegit nou president del Govern (més sís que nos), la veritat és que la investidura és complicada atesa la postura en què s'han instal·lat el PP i Podem, que, segons sembla, mantindran aquest divendres. Tots dos partits han dit que tornaran a votar «no» a Sánchez, la qual cosa fa gairebé impossible que pugui convertir-se en el successor de Mariano Rajoy.

D'altra banda, aquest dijous s'han conegut diverses referències macro tant a Espanya com als EUA. A Espanya destaquen les dades d'execucions hipotecàries sobre habitatges habituals, que es van situar en 30.334 el 2015, xifra un 13% inferior a la del 2014. Així ho revela l'estadística d'execucions hipotecàries publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), de manera que les execucions hipotecàries sobre habitatges habituals canvien de tendència després d'haver-se incrementat un 8% durant l'exercici 2014.

A més, hi ha hagut subhasta del Tresor, que ha col·locat 4.515 milions en bons i obligacions a mitjà i llarg termini, en l’interval mitjà previst (entre 3.750 i 5.250 milions d'euros), encara que amb uns tipus més baixos que en les subhastes anteriors del mateix paper. Ho ha aconseguit malgrat la incertesa política, que amenaça d’allargar-se.

DADES ALS EUA

D'altra banda, als Estats Units s'han conegut les dades d'atur setmanal, que s'han situat per sobre del que s’esperava. Les sol·licituds inicials d’atur han pujat fins a 278.000, per sobre de les 271.000 esperades. I les sol·licituds contínues han pujat fins a 2,257 milions, per sobre dels 2,250 milions previstos.

Aquestes dades s'han publicat just un dia abans de l'informe d'ocupació del mes de febrer, davant el qual no tots els experts es mostren igual d'optimistes. N’hi ha que destaquen que les dades conegudes aquesta setmana (l'informe ADP d'ocupació i les dades setmanals d'atur) revelen la bona salut del mercat laboral nord-americà, però n’hi ha que creuen que l'economia americana s'enfronta a una important aturada. «Ja veurem si l'informe d'ocupació, de gran importància, ajuda a millorar el sentiment inversor», ha dit Connor Campbell, analista de Spreadex.

Així mateix, s'ha publicat el PMI de serveis dels EUA, que ha caigut per sota de 50 al febrer, la qual cosa indica una contracció de l'activitat del principal sector econòmic del país. Concretament, ha caigut fins a 49,7 punts, des dels 53,2 punts registrats al gener, amb la qual cosa s’ha situat per sota de 50 punts per primera vegada en els últims dos anys i mig.

ELS COMPTES DE MERCADONA I EL REBOT DE SACYR

Mercadona, encara que no cotitza a borsa, ha acaparat els titulars aquest dijous després de presentar resultats. I és que va obtenir un benefici net de 611 milions d'euros el 2015, la qual cosa suposa un augment del 12% respecte al de l'exercici precedent. Al seu torn, les vendes de la cadena de supermercats valenciana van pujar un 3%, fins a 20.831 milions d'euros, segons ha fet públic el president de la companyia, Juan Roig.

Així mateix, destaca el rebot que ha experimentat Sacyr en el selectiu espanyol, en el qual ha tancat amb pujades del 7,52% després d'anunciar la venda de tres hospitals a Portugal per 113 milions. Sacyr Concesiones ha venut el 98% de la seva societat HC-Hospitais Concesionados, tenidora de la seva participació en les concessions de tres hospitals a Portugal (Braga i Vila Franca de Xira, un 51%, i Isla Terceira, a les illes Açores, un 40%) al fons d'infraestructures Aberdeen. L'import de l'operació puja a 113 milions d'euros, considerant conjuntament el valor de la participació i el deute associat.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «la sessió d'aquest dijous, encara que ha acabat amb pujades insignificants, ens deixa un bon sabor de boca perquè, a més de ser la sisena sessió consecutiva de pujades, hem arribat a veure l’índex cotitzar en el terreny de les pèrdues per sobre del 0,80%».

«Això vol dir que l'estructura de rebot de les últimes sessions continua aquí, intacta. La propera zona de resistència la tenim en el nivell de 8.900 punts i, per damunt, i més important, tenim la zona de 9.100-9.200 punts, que és on hi ha el nostre principal objectiu de pujada per al rebot. I després, ja ho anirem veient».

Segons l'expert, «l'aspecte tècnic dels últims dies en títols directors com Banco Santander, BBVA, Repsol i Telefónica continua convidant a l'optimisme». A més, s'ha referit al petroli, i ha indicat que «està sent el principal catalitzador de les pujades de les borses a Europa i a Wall Street. I és que l’“or negre” continua cotitzant còmodament per sobre de la resistència de 36,25 dòlars (per al futur continu del barril tipus Brent). Aquest no presenta resistències importants fins a la zona de 42,50-43 dòlars».

contador