La volatilitat continua sent la nota dominant en el selectiu espanyol, que una jornada més ha patit pel petroli i la incertesa política.
L'IBEX ha tancat la sessió d’aquest dimecres amb una pujada del 0,21% i una cotització de 8.934 punts. Les borses europees, per la seva banda, han seguit una deriva similar, i han acabat la sessió amb pujades del 0,30% de mitjana.
La intranquil·litat s'ha instal·lat als mercats, i els rebots que es produeixen són merament puntuals, ja que la situació del petroli continua preocupant els inversors. És per això que la volatilitat continua sent la nota dominant en les operacions, tant a la borsa espanyola com a les europees, encara que, com sempre, l'IBEX es comporta una mica pitjor que els seus homòlegs del Vell Continent.
A Espanya la incertesa política continua condicionant les operacions borsàries, encara que aquest dimecres els partits han fet un pas endavant cap a l'acord. En concret, s'han constituït les Corts i s'ha elegit el nou president del Congrés, el socialista Patxi López, després de l'acord aconseguit per PP, PSOE i Ciutadans.
Ara queda per veure si aquestes formacions també arribaran a un acord per facilitar la investidura o si, com ha estat advertint el PSOE durant les últimes setmanes, no cedeixen. Si cap partit no aconsegueix formar govern, caldrà convocar noves eleccions, una notícia que no agradaria gens a les borses.
D'altra banda, el petroli continua en el punt de mira, i és que la sobreoferta de cru i la constant caiguda del preu del barril tenen els mercats amb l’ai al cor. Aquest dimecres el petroli, que ha arribat a pujar un 3%, s'ha girat bruscament i ha passat a cotitzar amb signe negatiu arran de les decebedores dades d'inventaris als EUA.
En concret, les reserves de cru van augmentar de 234.000 barrils la setmana passada, segons les dades de l'Agència Internacional d'Energia (EIA, per les sigles en anglès), que recull la CNBC, i se situen per sota dels 2.504 milions de barrils que esperaven els analistes. Això hauria d'haver estat positiu per al mercat, ja que l'increment de reserves incentiva una disminució de la demanda de petroli a curt termini.
No obstant això, ha pesat més l'elevat augment de les reserves de gasolina per part de les empreses nord-americanes, de 8,4 milions de barrils, en comparació de les expectatives d'un increment de 2,7 milions, així com l’augment de les reserves de destil·lats, que inclouen dièsel i combustible per a calefacció, que s’eleven de 6,1 milions de barrils, en comparació dels dos milions previstos.
Precisament, després de publicar-se aquestes dades l'IBEX ha començat a moure's sense una tendència clara, passant del signe positiu al negatiu, encara que finalment ha acabat registrant lleugers guanys.
TELEFÓNICA CELEBRA LA LLIGA I LA CHAMPIONS
Telefónica ha tancat la sessió d’aquest dimecres amb guanys del 0,65% per celebrar l'acord que ha aconseguit Movistar+ amb Mediapro per emetre tota la Lliga i la Champions. En concret, s'ha adjudicat la distribució del nou canal beIN Sports La Liga, que emetrà a partir de la propera temporada vuit partits de la competició espanyola. A més, l'operador de Telefónica ha arribat a un acord amb Mediapro per incorporar a la seva oferta la Champions League i la UEFA Europa League.
L'acord, que Telefónica va fer públic aquest dimarts en un fet rellevant publicat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), puja a 2.400 milions d'euros i ha suscitat les reticències de Vodafone i Orange, que han dit que Telefónica haurà d'incloure en la seva oferta majorista a tercers els continguts de la Lliga que ha aconseguit.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha explicat que «la sessió de l'equador de la setmana no aporta res de nou des del punt de vista tècnic. De fet, es podria dir que hem tingut un calc de les últimes dues sessions».
L'expert ha assenyalat que, després de les «interessants pujades al llarg del dia», al final hem tancat «lluny dels màxims i pràcticament sense canvis significatius». «Per tant, continuem deixant les portes obertes a la possible continuïtat del rebot, com a mínim, cap a la resistència de 9.200-9.230 punts (abans suport). Per sota, tenim com a suport més immediat els mínims d'aquest dimarts, de 8.818 punts».
I, quant a les borses europees, ha destacat el fet que «els suports que presenten en els mínims del mes d'agost no s'han perforat, almenys de moment». No obstant això, diu que «pel costat negatiu» no podem oblidar que «els principals índexs europeus han emplenat en la sessió d'aquest dimecres els buits baixistes (zones de resistència) que van dibuixar en la sessió del dia 7 de gener, i des d'aquí han perdut impuls, la qual cosa ens reafirma en el fet de ser prudents i assumir el mínim risc possible en les inversions».