bancos_sistema

Els dubtes s'han apoderat de nou dels inversors, i el selectiu espanyol s'ha mantingut en terreny negatiu durant tota la jornada. Com acabarà la setmana?

L'IBEX-35 ha tancat la sessió d’aquest dijous amb una caiguda del 4,88% i una cotització de 7.746 punts. Ha acabat en els mínims de la sessió i registrant la seva pitjor jornada des del mes d'agost, fins al punt que des que va començar l'any ja ha caigut un 18,30%, mentre que el 2015 va retrocedir un 7,15%. I la resta de borses europees s'han comportat igual que el selectiu espanyol, ja que han caigut un 3% de mitjana. La culpa és del sector bancari, que, després d’impulsar els mercats aquest dimecres, ha patit una nova garrotada que l’ha portat a protagonitzar les pèrdues més sonades de la sessió.

Dins del sector, destaca Société Générale, que aquest dijous ha caigut a borsa després de presentar uns resultats que el mercat ha considerat decebedors. L'entitat francesa ha tancat la sessió amb pèrdues del 12,57% després de publicar els seus comptes del quart trimestre: el benefici del banc va augmentar un 20% el quart trimestre, fins a 656 milions d'euros, però va ser gràcies als extraordinaris procedents de la venda de la seva participació en el gestor d'actius Amundi.

I per si això fos poc, l'entitat també ha advertit que aquest any el seu benefici podria quedar per sota de l'objectiu inicial. Això ha fet que ressorgeixin amb força els dubtes sobre una nova crisi de la banca a Europa, que han arrossegat tot el sector.

A més, les advertències que ha llançat Mirabaud sobre la banca espanyola tampoc no hi han ajudat. El banc d'inversió ha alertat del que passaria amb les entitats si es complís el seu «pitjor» escenari polític a Espanya, que no és sinó el d'un govern d'esquerres a «tres bandes» constituït per PSOE, Podem i IU.

Segons Mirabaud, en cas que finalment es materialitzés un executiu d'aquest tipus, això tindria com a resultat, pel que fa als bancs, un «fort impacte en la valoració», de manera que calcula que els preus de les accions de la banca espanyola podrien arribar a caure un 56% en aquest escenari polític.

Però els dubtes sobre la banca no només han afectat les entitats europees. La banca també cau als EUA, encara que una mica menys que al Vell Continent.

TIPUS D'INTERÈS NEGATIUS

I en l’evolució de les borses d’aquest dijous, tenint en compte les poques referències que arriben des de l'Àsia, pels festius de la Xina i el Japó, també hi ha influït, i molt, la decisió del Banc de Suècia, que ha retallat els tipus fins al -0,5%. Ho ha fet des de la taxa anterior del -0,35%, amb l'objectiu d'impulsar la inflació i evitar l'apreciació de la corona sueca.

No obstant això, no és l'únic, ja que diversos bancs centrals han demostrat que és possible que existeixin els tipus negatius, i a més la idea comença a estendre's arreu del planeta. De moment, els bancs centrals del Japó, Suècia, Suïssa i Dinamarca ja han adoptat aquesta opció.

YELLEN I LA SEVA SORPRESA AMB EL DÒLAR

A més, aquest dijous ha tornat a parlar la presidenta de la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès), Janet Yellen, aquesta vegada davant el Comitè Bancari del Senat dels EUA. Aquest dimecres va mostrar un enorme pessimisme en la seva compareixença davant el Congrés, que ha tornat a repetir en parlar de les turbulències econòmiques que poden afectar el creixement. A més, ha reconegut que el banc central nord-americà no havia anticipat l'apreciació del dòlar.

Yellen ha hagut de tornar a contestar la pregunta de si els tipus d'interès negatius són una opció per a la Fed. «La Fed avalua si són una possibilitat, i no ha acabat aquesta feina. Ara com ara no els hem de treure de sobre la taula», ha dit.

I davant la situació que s'ha viscut als mercats aquest dijous, els experts es pregunten com acabaran la setmana, les borses. Connor Campbell, analista de Spreadex, diu que «ara la gran pregunta és si aquest divendres continuarà el horrorshow a les borses», i explica que, «tenint en compte fins a quin punt els inversors es mostren temorosos, això és una cosa difícil de predir».

Això sí, destaca que l'última jornada de la setmana té «una cosa a favor: les dades. Se’n publicaran un munt». I és que Alemanya, Itàlia i la zona euro presentaran les seves xifres preliminars del PIB del quart trimestre, mentre que als EUA es publicaran les xifres de vendes al detall, els preus d'importació i la confiança del consumidor. «Els mercats estaran esperant (o millor dit, resant) perquè, amb una mica de distracció (com dimecres), la setmana acabi amb una nota lleugerament més positiva.»

Per la seva banda, Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, ha dit que «l'alegria a les borses ha durat un dia, i avui els selectius tornen a caure més o menys en la mateixa magnitud amb què van pujar aquest dimecres». Això, assenyala l'expert, «sens dubte torna a evidenciar l'extrema feblesa en què estem immersos». Les caigudes d'aquest dijous «tornen a demostrar que el moviment d'aquest dimecres va ser un mer rebot circumstancial, però que en el fons no ha canviat res. L'aversió al risc i el pànic continuen sent màxims, i no s'entreveu cap canvi imminent».

EL CÀSTIG A LA BANCA

Aquest dijous, com dèiem, la banca ha estat la més perjudicada. A l'IBEX, el sector ha tancat la jornada amb pèrdues del 6,77%: els pitjors valors han estat Santander (-6,87%), Bankia (-7,64%) i BBVA (-7,14%).

En l'àmbit europeu, a més de les pèrdues de Société Générale, destaquen les de Deutsche Bank (-6,14%) i BNP Paribas (-6,02%).

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «ja tenim el suport de 7.500 punts molt a la vora». «En els millors moments de la sessió d'aquest dimecres, quan l'IBEX-35 es disparava per sobre del 3%, ens fèiem la pregunta de si ens trobàvem davant un simple pull back (pujada temporal) cap a la primera i important zona de resistència, abans suport, de 8.200 punts.»

I confirma que «sí, que es tractava d'un simple pull back per agafar de nou embranzida a la baixa». L'expert destaca que, «arribats a aquest punt, la propera zona de suport la tenim en el nivell de 7.500 punts i, per sota, tenim la zona de 7.000-7.200 punts (projecció mínima teòrica de la gran formació setmanal en cap-i-espatlles)».

«En qualsevol cas, tenim més del mateix. És a dir, un mercat amenaçat pel pànic venedor amb un sector financer extremadament feble. I dins dels índexs europeus, continuen sent l'IBEX-35 i la borsa italiana els més tocats en les últimes sessions». Rodríguez assenyala que «rebots a banda, com el de la sessió d'aquest dimecres, la veritat és que a dia d'avui no hi ha cap catalitzador que ens convidi a apostar per un rebot sostingut en el temps».

contador