- Iberdrola y Morgan Stanley se han convertido en las protagonistas de este miércoles en el plano empresarial
- La reunión del BCE de este jueves, en la que se espera que se mantengan sin cambios los tipos, centra la atención
L'Ibex 35 ha tancat instal·lat en els màxims de la sessió, pujant un 1,06% fins als 8.575 punts. Els inversors semblen haver recuperat part de la confiança perduda els últims dies com a conseqüència de les tensions geopolítiques a Turquia, i en la jornada d'aquest dimecres els mercats han reprès la senda alcista. Així, no només el selectiu espanyol ha pujat, també la resta de borses europees, que han rebotat un 1% de mitjana.
- 13,38€
- -0,19%
- 11.617,90
- -0,80%
- 131,28$
- -1,78%
Tot el que ha succeït a Turquia després del fallit cop d'estat del passat divendres segueix estant molt present entre els inversors, sobretot per les conseqüències que pugui tenir en termes econòmics, però aquest dimecres semblen haver deixat de banda aquestes preocupacions i s'han centrat en la temporada de resultats. Són moltes les empreses que estan publicant els seus comptes, encara que tota l'atenció l’ha portat a Espanya Iberdrola, i als EUA Morgan Stanley.
L'elèctrica espanyola ha tancat amb una pujada del 2,49% en borsa després de presentar resultats del primer semestre, període en el qual va reduir el seu benefici un 3,3% fins als 1.456,7 milions d'euros a causa, principalment, de la depreciació de la lliura esterlina i el real brasiler per l'exposició que té a aquests països. Iberdrola, però, ha complert amb les expectatives del consens d'analistes i les ha superat lleument, ja que s'esperava un benefici net de 1.452 milions d'euros.
Per la seva banda, Morgan Stanley ha superat les expectatives dels experts en presentar un benefici per acció (BPA) de 75 centaus, enfront de la dada prevista pel consens de 59 centaus per al segon trimestre. Els ingressos, per la seva banda, van aconseguir els 8.909 milions de dòlars, superant també la xifra de 8.300 milions esperada pel mercat.
Malgrat que els resultats han millorat les previsions, la veritat és que han estat pitjors que els registrats al mateix període de l'any anterior. I és que el benefici net de 1.582 milions de dòlars és un 12% inferior als 1.807 milions del segon quadrimestre de 2015. A més, els ingressos s'han reduït un 8% des de la xifra de 9.700 milions de dòlars de l'any passat. Malgrat això, els inversors han rebut de bon grat aquestes xifres, i al moment del tancament en el Vell Continent les accions del banc pujaven un 2,89%.
QUÈ DIRÀ MARIO DRAGHI?
Els inversors estan centrats en la temporada de resultats, però també es mantenen a l'espera de la reunió que mantindrà aquest dijous el Banc Cental Europeu (BCE), la primera després que els britànics votessin a favor de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea (UE), és a dir, a favor del conegut com 'Brexit'. No s'espera que l'organisme que dirigeix Mario Draghi vagi a modificar els tipus d'interès, però si que desperta gran interès la roda de premsa posterior a la cita, ja que en ella el president del BCE pot donar pistes sobre les noves mesures d'estímul que podrien adoptar-se.
En aquest sentit, Daniel Pingarrón, estrateg d’IG, ha dit que “la sobre-reacció europea després del referèndum sobre el Brexit sembla excessiva, en un laberint replet de dubtes, que trigarà anys a recórrer i que podria comptar amb la col·laboració dels bancs centrals per fer-ho més suportable”. Segons l'expert, “el BCE podria anunciar variacions tècniques al programa de compres de deute per incrementar el rang d'actius incorporables al seu balanç”, i encara que aquestes notícies puguin portar les borses a mantenir la pujada d'aquest dimecres, la veritat és que “estem lluny de cimentar una estructura alcista sòlida”. “És probable que el Brexit hagi encegat qualsevol possible camí alcista significatiu pel que queda d'any, restant possiblement entre un 5% i un 10% de potencial de pujada”, ha conclòs.
I, d'altra banda, els mercats estan molt pendents també de la decisió de la Comissió Europea (CE) sobre la possible sanció a Espanya i Portugal per incomplir el dèficit. Aquest dimecres Brussel·les ha anunciat que fixarà la quantia de la multa la setmana vinent, concretament el dimecres 27 de juliol, i ha dit que s’ajornarà la congelació de fons fins a l'estiu. A més, en una setmana la CE dirà quin és la senda fiscal que hauran de seguir Madrid i Lisboa els propers anys.
ANÀLISI TÈCNICA
“Aquest matí comentàvem que atès que en la sessió d'aquest dimarts el nostre selectiu havia tocat la part inferior, per definició suporti, del lateral de les últimes sessions el més lògic seria apostar per un nou moviment alcista cap a la part alta d'aquest lateral, concretament cap a la zona dels 8.610 punts. I hem tancat molt prop d'aquesta zona de resistència”, ha assenyalat José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
Per a l'expert, això vol dir que “si finalment som capaços de saltar per damunt (encara que la confirmació del moviment només la tindrem en preus de tancament) caldria esperar del nostre Ibex 35 un ràpid moviment cap a la resistència dels 8.760-8.800 punts”. Segons Rodríguez, “a l'entorn dels 8.800 punts tenim en aquest moment a la directriu a la baixa de l'últim any”.
Ara bé, si el que tenim davant és una potencial formació de continuïtat alcista en forma de 'bandera', “caldria esperar que, com a mínim, l'Ibex 35 experimentés un interessant moviment de recuperació en els preus amb objectiu en els màxims de la sessió preBrexit (8.912) i només per sobre d'aquest nivell podríem parlar d'un autèntic salt qualitatiu quant a l'aspecte tècnic del nostre selectiu”.