- Los fondos AQR y Marshall Wace han recrudecido la presión en los últimos días
- Viking Global és el més agressiu amb una posició curta de l'1,13% del capital
Els baixistes han posat el focus en Bankia. El banc parcialment nacionalitzat s'ha convertit en l'entitat financera més pressionada pels 'curts', després de la fi de Banc Popular. Dos dels 'hedge funds' que van ser més agressius amb el Popular, precisament, ho són ara en l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri juntament amb el fons de cobertura Viking Global.
- 1,78€
- 2,65%
La pressió a la baixa s'ha disparat aquest any alhora que la pujada en borsa de l'entitat. De fet, el conseller delegat, José Sevilla, va atribuir en la presentació de resultats del primer trimestre el comportament dels 'hedge funds' a les alces borsàries. Després de concretar-se les condicions de la fusió amb Banc Mare Nostrum (BMN), el banc va experimentar un nou ral·li en borsa que va venir acompanyat d'un nou repunt de les posicions curtes. No obstant això, l'estabilització de l'acció al juliol no ha frenat aquesta pressió.
Tot el contrari. Els 'hedge funds' han seguit prenent posicions contra Bankia, que ja està entre els 10 valors més aguaitats pels baixistes en la borsa espanyola. L'agregat de posicions curtes va aconseguir el 2,95% divendres passat, segons l'actualització d'aquests registres publicada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). És a dir, la dada més alta des que el regulador publica aquestes xifres des de l'any 2011, computant les posicions superiors al 0,2%.
El banc, del que l'Estat és el principal accionista a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) amb un 65,9% del capital, cotitza amb una capitalització borsària de 12.700 milions d'euros. És a dir, la inversió a la baixa supera els 370 milions d'euros, dins dels gairebé 6.000 milions apostats pels baixistes contra cotitzades de l'Ibex 35. Una aposta només inferior en termes absoluts a les inversions posicionades contra Telefónica, DIA, Amadeus i Banc Santander.
No obstant això, els 'curts' no s'han conformat amb aquests nivells de pressió a la baixa. Els 'hedge funds' AQR Capital Management i Marshall Wace han repuntat les seves apostes, aconseguint en cada cas el 0,9% del capital. Marshall la incrementa des del 0,82% anterior, i AQR des del 0,8%. Tots dos han realitzat aquests moviments durant l'última setmana. Els dos fons de cobertura van estar entre els més agressius contra el Popular fins al final, i tenen àmplies apostes a la baixa en diverses empreses cotitzades de la borsa espanyola.
El vehicle britànic Marshall està liderat per Paul Marshall i Ian Wace, dos exrespectivament de Mercury Asset Management i Deutsche Bank, i gestiona entorn de 20.000 milions d'euros. Per la seva banda, AQR és un altre dels 'hedge funds' més actius en la borsa espanyola. Té la seva seu en Connecicut (Estats Units), i està encapçalat per antics executius de Goldman Sachs com Clifford S. Asness, David Kabiller, John Liew o Robert Krail, amb actius sota gestió per valor de més de 170.000 milions d'euros.
L'altre fons que supera el llindar del 0,5% del capital, a partir del que la CNMV publica els noms propis dels baixistes, és Viking Global, que va construir la seva posició aquest any i va aconseguir el 7 de juliol l'1,13% del banc. El fons està liderat pel noruec Ole Andreas Halvorsen i té sota gestió més de 20.000 milions de dòlars. Va sorgir l'any 2000 després del respatller del seu mentor Julian Robertson, qui va fundar dues dècades abans Tiger Management, una signatura nord-americana de 'hedge funds' amb la qual va tenir èxit i fama.