- Deutsche Bank assenyala que "el Govern en minoria de Rajoy serà severament posat a prova"
- L'ús de la força ha estat un error majúscul de relacions públiques de l'Executiu
El Govern de Mariano Rajoy ha perdut la batalla de l'opinió pública davant el desafiament independentista llançat pel Govern de Catalunya i la convocatòria del referèndum il·legal celebrat aquest diumenge. Les imatges violentes als col·legis electorals han estat molt mal rebudes pels analistes dels bancs internacionals, que sense entrar a valorar la legalitat de la consulta, ressalten que l'ús de la força ha estat un error majúscul de relacions públiques per part de l'executiu espanyol.
Jim Reid, prestigiós expert del banc alemany Deutsche Bank, comenta que "la gran notícia del cap de setmana ha estat probablement les estranyes i impactants imatges a Espanya del referèndum 'il·legal' a Catalunya, que va provocar caòtiques i violentes escenes".
Aquest expert afegeix que "les agències estan assenyalant que els esdeveniments han estat un desastre de relacions públiques per a Mariano Rajoy, així que serà important veure quina és la seva reacció". Després de les declaracions del Govern català, Reid afirma que "hi ha una bona probabilitat que declarin la independència durant els pròxims dies, fet que pot obligar Rajoy a fer servir les lleis constitucionals per suspendre l'autonomia de Catalunya".
Aquest expert afegeix que, "com a mínim, el Govern en minoria de Rajoy serà severament posat a prova per aquest malson constitucional". La seva opinió és que el conflicte acabarà amb "negociacions, compromisos i potser més diners transferit des de Madrid als catalans. No obstant això", afegeix, "aquestes negociacions seran ara més complicades".
En la mateixa línia, els analistes del banc holandès Rabobank destaquen aquest dilluns que "la reacció violenta" del Govern de Mariano Rajoy per impedir el referèndum il·legal celebrat aquest diumenge a Catalunya ha posat "sota pressió" la prima de risc espanyola.
"El que no era esperat, en qualsevol cas, és la violència utilitzada per evitar el vot. Unes 800 persones van resultar ferides en la lluita contra la policia durant el referèndum. Aquesta violència té un desenvolupament important tant en el desenvolupament de la qüestió catalana com en el risc polític d'Espanya de manera més àmplia", asseguren aquests analistes.
Les tàctiques emprades per la policia espanyola corren el risc de tornar-se en contra del Govern, ja que entelen la seva imatge i galvanitzen el suport a la causa secessionista
"En primer lloc", expliquen, "aquesta violència s'inflamarà les tensions a la regió i fa molt més difícil per a Madrid arribar a una solució política a la qüestió de l'estatus de Catalunya, mentre augmenta el risc que el Govern regional segueixi endavant amb el seu objectiu d'una declaració unilateral d'independència".
Els analistes de Berenberg consideren que "Espanya s'enfronta una crisi política", encara que veuen el país com "una democràcia estable sota l'imperi de la llei". No obstant això, tot i que consideren molt improbable que Catalunya sigui independent durant els propers anys, després del viscut en el referèndum "les forces independentistes han aconseguit una victòria tàctica".
Les previsions de l'entitat alemanya indiquen que Catalunya no tindria els mitjans suficients per imposar una independència total. "Els problemes abundarien aviat: qui recull quins impostos, qui controla la policia regional, etc. En algun moment, Barcelona i Madrid hauran de parlar", asseguren. Aquesta època de confusió pot provocar un enfonsament en el "sentiment econòmic espanyol" i, segons vaticina Berenberg, "desaccelerar modestament el creixement espanyol des de la seva exuberant ritme de 3,2% fins al 2,5%".
Berenberg proposa un escenari d'acord entre Rajoy i Puigdemont. "Catalunya es manté dins d'una Espanya reformada, mentre que Espanya atorga a Catalunya un estatut especial amb molt més poder sobre la seva fiscalitat, similar a l'estatut especial de la regió basca", ofereix l'entitat alemanya. No obstant això, els analistes matisen que aquest acord "pot ser molt difícil d'aconseguir immediatament".
UNES NOVES ELECCIONS A CATALUNYA
Segons Barclays, el següent capítol d'aquest conflicte és "unes noves eleccions a Catalunya". L'entitat britànica no dóna credibilitat a la victòria del 'sí' en el referèndum. Al seu informe, consideren clau vigilar els propers passos d’ambdós governs, "per veure si opten per les negociacions o l'escalada del conflicte", indiquen al seu informe.
De moment, Mariano Rajoy ha anunciat que un dia després del referèndum demanarà la seva compareixença al Congrés dels Diputats i ha reiterat que està obert al diàleg amb tots els partits polítics dins dels límits de la llei. "A causa de la clara victòria dels partidaris del" sí ", tot i la baixa participació, sembla probable que Puigdemont declari unilateralment la seva independència, encara que no creiem que sigui reconegut pel tribunal constitucional, per organitzacions internacionals o per la UE", apunten els analistes.
En un informe previ al referèndum, l'entitat britànica indicava que si des de la Moncloa activen l'article 155 de la Constitució, algunes de les competències delegades a la regió de Catalunya podrien ser eliminades. "Això podria provocar un nou augment de la tensió entre el govern regional i el central. No podem descartar cap tipus d'escenaris, cosa que podria lògicament tenir un impacte negatiu en el mercat", conclouen al seu informe.
"TÀCTICA ERRÒNIA I EQUIVOCADA"
Jasper Lawler, expert de London Capital Group (LCG), afirma que "a més de ser moralment errònies, les tàctiques violentes de l'Estat espanyol també semblen tàcticament equivocades. La qüestió de la independència catalana és ara més potent que mai".
Aquest expert espera que "l'IBEX i la resta d'actius espanyols es comportin pitjor que la resta d'actius europeus". En la seva opinió, "la forta intervenció de l'Estat espanyol vol dir que els inversors han de seguir tenint en compte el risc de la independència catalana sobre els actius europeus".
David Madden, analista de CMC Markets, afirma que "el caos a Catalunya" està provocant vendes a la borsa espanyola, ja que "els violents enfrontaments entre la policia i els votants han espantat els inversors i el diner està sortint del país. Aquest expert destaca que "la contundent resposta de Madrid ha provocat més divisió sobre la qüestió catalana".