Les borses europees viuen la seva tercera pujada en les últimes quatre jornades amb l'impuls de la banca i de les companyies relacionades amb les matèries primeres en un dia en què el petroli s'ha arribat a disparar un 6%. L'IBEX també ha trobat suport en les constructores.
El selectiu de la borsa de Madrid es revalora un 2,79%, fins a 8.364,90 punts, en una sessió en què s'ha mogut entre els nivells de 8.140 i 8.366 punts, cosa que significa que tanca prop dels màxims del dia. L'IBEX ja ha rebotat gairebé un 8% en les últimes quatre jornades, malgrat l'ensopegada d'ahir dimarts. No obstant això, en l'acumulat de l'any encara baixa un 12%.
El repunt de les accions espanyoles es produeix en un context d'incertesa política. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, líders del PSOE i Podem, respectivament, mantenen negociacions per formar govern. En aquest sentit, Iglesias ha demanat a Sánchez «deixar de banda la prepotència i l'arrogància» per poder arribar a un acord, ja que, en la seva opinió, «cal rebaixar el to».
La resta de parquets europeus es mouen amb una tendència similar a la de Madrid. Aquest dimecres els principals índexs del Vell Continent pugen un 2,5% de mitjana. Wall Street també cotitza amb alces, que són de l'1,3% per al Dow Jones i l’S&P 500 i de l'1,7% per al Nasdaq, abans que la Reserva Federal (Fed) publiqui aquesta tarda les actes de la reunió del mes de gener, en la qual el banc central va decidir mantenir els tipus en l’interval situat entre el 0,25% i el 0,5%.
«No esperem grans sorpreses. La Fed ha tingut diverses ocasions per modular el missatge oficial i frenar les caigudes de les borses fent referència a l'enduriment de les condicions financeres i al deteriorament de les economies emergents», apunten els analistes de Bankinter. Però, «en lloc d’agafar el lideratge, ha preferit esperar i veure com evolucionen els esdeveniments», afegeixen.
Ara bé, amb el permís del banc central nord-americà, el petroli continua sent la gran referència dels mercats aquesta setmana arran de l'acord de l'Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela de congelar-ne la producció, encara que s'esperava una retallada. A més, l’Iran ha assegurat que està disposat a donar suport als esforços per estabilitzar els preus del cru, incloent-hi una possible cooperació amb altres productors, siguin o no membres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), de la qual forma part.
La informació, publicada per Reuters, cita el ministre de Petroli persa, Bijan Zanganeh, que no ha confirmat si la cooperació inclouria un compromís de no augmentar la producció. El cru es dispara al voltant d'un 5%, encara que tant el Brent com el West Texas han arribat a disparar-se un 6%.
EMPRESES: IMPULS DE LA BANCA
Amb el rebot del cru, les companyies relacionades amb les matèries primeres lideren les pujades a l'IBEX, amb revaloracions de l’11,79% per a la metal·lúrgica ArcelorMittal i del 5,47% per a la petroliera Repsol.
No obstant això, el principal impuls per al selectiu espanyol, a causa del seu pes del voltant del 40% a l'IBEX, el trobem en el sector financer. L'índex de bancs es revalora un 3,85%, amb alces del 4,06% per a BBVA i del 4,27% per a Santander. Per la seva banda, Bankia puja un 4,71% en una jornada en què l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri ha decidit posar en marxa un procés per retornar els diners als inversors detallistes que van adquirir accions en la sortida a borsa el 2011.
La banca ha trobat suport en els resultats de Credit Agricole, molt superiors al que s’esperava. L'entitat francesa es dispara un 14,9% a la borsa de París.
L'altre sector que impulsa l'índex madrileny és el de les constructores. L'IBEX-35 Construcció es revalora un 3%, amb pujades del 8,5% per a OHL i del 4,88% per a ACS.
Per contra, els dos pitjors valors del selectiu són Técnicas Reunidas (-2,36%) i Enagás (-1,5%), l’endemà de decebre amb les xifres dels seus resultats del 2015.
Al mercat continu les accions de classe B d'Abengoa es revaloren un 4,29%, fins a 0,17 euros. La multinacional andalusa ha fet públics més detalls del seu pla de viabilitat, amb el qual vol evitar el concurs de creditors. La nova Abengoa valdria 5.395 milions d'euros, set vegades més que si és liquidada, ha informat l'empresa, que reconeix que necessita 826 milions d'euros de liquiditat aquest 2016 per sobreviure.
Fora del mercat, aquest dimecres la Guàrdia Civil ha irromput al banc xinès ICB per blanqueig de capitals.
ECONOMIA
El deute públic espanyol va arribar el 2015 al 99%, després d'augmentar de 36.139 milions d'euros, fins a 1,069 bilions d'euros.
A la zona euro, la producció de construcció va baixar un 0,4% anual i un 0,6% mensual al desembre.
A l'altre costat de l'Atlàntic, la dada de permisos de construcció reflecteix una caiguda del 0,2% mensual al gener, una dècima millor del que s’esperava. Per la seva banda, la xifra d'habitatges nous augmenta un 0,5%, en comparació del 0,3% que esperaven els analistes.
També ha estat positiva l'estadística de producció industrial, amb un increment mensual al gener del 0,9%, cinc dècimes per sobre del previst.
ANÀLISI TÈCNICA
«No cal dir que, després del tancament d'aquest dimecres, la zona de resistència de 8.200-8.250 punts ha quedat polvoritzada i, per tant, passa a millor vida», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «Les properes zones de control les tenim en els 8.615 i els 8.900 punts», afegeix.
Per sota, prossegueix l'expert, «pel costat dels suports, no n’hi ha cap fins al nivell de 7.920 punts (buit alcista d'aquest dilluns). Molts diran que les pujades no són fiables, ja que s'han produït amb un volum inferior al que hem vist en les caigudes, però és cert que la pauta del volum ja no és ni de lluny tan fiable com abans de l'última gran crisi».
«El que és innegable, i em refereixo només al curt termini, és l'estreta correlació entre les borses i el petroli. Insisteixo, només en termes de curt termini. En aquest moment, tenim el futur del barril de cru (tipus Brent) revalorant-se per sobre del 5%, fins a 34,16 dòlars», apunta Rodríguez. Així doncs, «estarem atents a la important resistència que presenta en els màxims de la sessió de l'1 de febrer (36,25 dòlars), perquè, si és capaç de saltar per sobre d’aquest nivell i confirmar preus, podríem veure un interessant rebot a les borses mundials impulsat per l'or negre», conclou.