• Las casas de apuestas sitúan la opción del Brexit en un 25%, aproximadamente
  • La libra esterlina ha registrado su mayor subida contra el dólar en siete años
  • Las empresas expuestas a Reino Unido, como IAG y Ferrovial, las que más han subido
  • Banco Santander, con fuertes intereses en UK, también ha registrado fuertes ascensos
  • La última encuesta da los mismos escaños al PSOE y a Unidos Podemos
inversores-contentos2

L'IBEX-35 tanca amb forts guanys del 3,41%, fins a 8.647,10 punts. El sentiment dels inversors cap a la renda variable ha canviat de manera considerable, després que s'hagin conegut aquest cap de setmana diverses enquestes que anticipen la permanència del Regne Unit dins de la Unió Europea al referèndum que se celebrarà aquest dijous, 23 de juny. Aquest factor ha fet que el selectiu espanyol, igual que la resta de borses europees, hagi iniciat la setmana amb una gran pujada.

  • 11.659,20
  • 0,35%

L'enquesta Opinium ha atorgat un 44% de suport a la permanència enfront del 44% de suport al Brexit, mentre que en el sondeig fet públic per YouGov guanya la permanència a la UE per un 44%, enfront del 43% que opta pel Brexit i el 9% d'indecisos. Finalment, l'enquesta de Survation revela que el 45% dels britànics opta per seguir a la UE enfront del 42% dels quals prefereixen el Brexit i el 13% d'indecisos, segons recull Capital Borsa.


Després de les caigudes acumulades les últimes setmanes, la lliura ha superat aquest dilluns el 2% de revaloració enfront del dòlar, la qual cosa ha suposat la seva major pujada en més de set anys, des de finals de 2008. La firma d'apostes Paddy Power assenyala que la possibilitat de romandre a la UE és ara del 80% (es paga 1 a 4), un percentatge que ha pujat amb força durant el cap de setmana. Per la seva banda, la possibilitat de sortir de la UE per part del Regne Unit és del 25% i es paga 3 a 1.


POQUES DADES MACROECONÒMIQUES


A Espanya s'han publicat les dades de la balança comercial. El dèficit comercial va aconseguir els 5.580,8 milions d'euros fins a l’abril, la qual cosa suposa un descens del 28,2% respecte del mateix període de l'any anterior. A més, és el segon millor registre de la sèrie històrica per a aquest període, segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.


Les exportacions van créixer un 1,8% entre gener i abril, fins als 83.345,8 milions d'euros, màxim històric de la sèrie per a l'acumulat en aquest període. Per la seva banda, les importacions van retrocedir un 0,8% i van registrar un total de 88.926,6 milions d'euros. La taxa de cobertura es va situar en el 93,7% en finalitzar el primer quadrimestre de l'any, 2,4 punts més que el mateix període de 2015.


En aquest sentit, l'expert José Luis Martínez Campuzano, portaveu de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), ha explicat que el principal motor de les vendes a l'abril ha estat el de l'automòbil, amb un augment del 30,9% anual, juntament amb el sector de béns d'equip, que puja un 16,5%. A més, el sector alimentari puja un 6,9% i el de productes químics cau un 2,8%.

Així, les vendes de manufactures de consum pugen un 15%. El 71,9% de les compres espanyoles van dirigides al continent europeu, dada que ha millorat un 9,7%. Al seu torn, cauen un 7,3% les vendes a Amèrica i pugen en relació a Àsia un 7,6% i a Àfrica un 3,1%.


En el cas d'Alemanya s'ha conegut que l’Índex de Preus del Productor (IPP) del passat mes de maig en taxa mensual ha estat del 0,3%, enfront del 0,1% del període anterior, i la dada anual correspon al -2,8%, en comparació del -3,1% anterior.


ELECCIONS GENERALS A ESPANYA: ES PUBLIQUEN MÉS ENQUESTES


A més, hem continuat coneixent enquestes sobre les eleccions del 26-J a Espanya. El PSOE ha aconseguit retallar distància amb Units Podem i les coalicions després que es conegués l'última enquesta diària elaborada pel diari 'El Periódico'. Tots dos grups tenen una estimació d'escons d'entre 83 i 87, encara que el PSOE seguiria per darrere quant al nombre de vots 21,9%, enfront del 24% de la coalició habitada.


El PP seguiria guanyant les eleccions i l'estimació li dóna entre 114 i 118 escons (28,3% dels vots), un descens d'entre 5 i 6 escons respecte de desembre. Per la seva banda, Ciutadans obtindria entre 38 i 42 parlamentaris (14,9% dels vots), similar als 40 que va aconseguir durant els comicis del 20D.


FERROVIAL, IAG I BANCO SANTANDER LIDEREN ELS ASCENSOS A L'IBEX


Les empreses amb una major exposició al Regne Unit, com l'aerolínia IAG, la constructora Ferrovial o Banco Santander, han liderat els guanys al selectiu espanyol.
Per la seva banda, la companyia de telecomunicacions Cellnex i l'empresa d'embolcalls carnis Viscofan s'han estrenat al parquet, en substitució de Sacyr i OHL, amb pujades per sobre del 2% per a la primera i superiors al 3% per a la segona.


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX-35: IMPORTANT BUIT ALCISTA


"L'IBEX-35 desperta la setmana amb un important buit alcista diari proper al 3% que podria acabar sent setmanal. Així i tot, és aviat per cantar victòria ja que l'IBEX-35 cotitza encara lluny de la zona de resistència que presenta en la directriu a la baixa de l'últim any, ara en els 9.000 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


"Si bé és cert que el senyal de fortalesa el tindrem només quan l'índex tanqui i confirmi per sobre dels màxims de finals de maig, en els 9.155 punts. Del que es dedueix que a dia d'avui estem davant un simple rebot però no és menys cert que sempre sabem com comencen les coses però no com acaben. En el curt termini, resulta molt interessant que el buit a la baixa de la sessió de divendres 10 de juny en els 8.490 punts s'hagi anul·lat, o el que és el mateix, tancat", afegeix aquest expert.


"El principal problema amb el qual ens trobem en aquest moment és que són amplis els dos últims buits alcistes dibuixats en molt dels títols directors, com per exemple a BBVA. I ja sabem per experiència que la gran majoria dels buits s'emplenen, encara que no tots. Per tant, no podem descartar que a qualsevol moment l'IBEX-35 corregeixi cap a la zona dels 8.500 punts per emplenar parcialment el buit alcista dibuixat aquest dilluns. Per tant, i resumint, encara que és cert que podríem estar davant una mica més que un rebot, a dia d'avui l'IBEX-35 segueix immers dins de la impecable tendència a la baixa de l'últim any. Si, després, estem a davant del començament d'alguna cosa més, l’anirem veient segons evolucionin els preus", conclou Rodríguez.

contador