• Les majors reduccions es produeixen en Mediaset, OHL i Banc Sabadell
  • Els 'curts' controlen més de 6.000 milions d'euros de la capitalització de la borsa espanyola
ep ana botin presidentabanc santander
Europa Press

Els baixistes no se'n van de vacances. Almenys, no en la borsa espanyola, on les dues últimes setmanes van fer modificacions en les seves apostes contra 39 empreses cotitzades, segons les dades actualitzades publicades aquest dilluns per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

  • 8,55€
  • 0,94%
  • 9,00€
  • -1,15%

En total, els 'curts' han disminuït les seves posicions en 23 empreses i les han augmentat en altres 16. És a dir, les inversions a la baixa que realitzen contra una empresa mitjançant el lloguer d'accions. Quan reben els títols els venen i, per retornar-los, els recompren. Si durant aquest període l'acció cau, ells guanyen.

La CNMV recopila les posicions curtes superiors al 0,2% i publica les dades agregades en cada empresa. Un registre que actualitza cada dues setmanes, l'última vegada aquest dilluns, amb dades fins al divendres 21 de juliol. En total, els baixistes tenen apostada contra les cotitzades de la borsa espanyola una inversió de més de 6.000 milions d'euros.

El valor més pressionat pels 'curts' és DIA, encara que en aquesta ocasió han reduït l'agregat de posicions curtes en 0,4 punts percentuals del capital fins al 24,49%. Una reducció que, en termes del percentatge de l'accionariat, coincideix amb la qual han dut a terme els 'hedge funds' en Acciona i Sacyr, descendint l'acumulat fins al 0,41% i el 3,87% respectivament.

Encara que el descens més gran es produeix en Mediaset, on han passat d'apostar el 2,12% de la seva capitalització contra l'evolució dels seus títols fins a quedar-se en l'1,28%. També destaca la caiguda de l'aposta en OHL, des del 8,16% fins al 7,46%; mentre que en Banc Sabadell han emprès el mateix camí en baixar des del 2,41% fins a l'1,81%.

El replegament en el Sabadell no s'estén a tots els bancs. De fet, els fons de cobertura Viking Global, AQR Capital Management i Marshall Wace han portat la pressió contra Bankia fins a màxims històrics des que el regulador publica aquestes estadístiques, en aconseguir el 2,95% del capital del banc parcialment nacionalitzat. L'augment de 0,25 punts percentuals coincideix amb el qual han dut a terme en Banc Santander alhora que s'executa l'ampliació de capital de 7.000 milions d'euros, amb el que sumen ja el 0,75% de l'entitat presidida per Ana Botín, el nivell més alt des d'abril de 2013.

Per la seva banda, els baixistes han empitjorat les seves apostes contra dos dels valors més pressionats de la borsa espanyola, Cellnex i Tècniques Reunides. En el primer cas, augmenten les posicions curtes en la companyia de torres de telecomunicacions en un 0,32% del capital fins al 6,55%. En la signatura d'enginyeria del sector petrolier el salt és del 0,47% del capital fins a l'11,1%.

No obstant això, són altres dues empreses menys habituals en aquests registres les que lideren el creixement de les inversions a la baixa. Els fons han incrementat la pressió en Acerinox en un 0,58% fins al 2,26%, només menys que l'augment del 0,73% del capital d'Almirall fins a aconseguir l'1,01% de la farmacèutica.

Noticias relacionadas

contador