Els tres principals índexs borsaris de Wall Street reboten aquest dimecres (Dow Jones +0,63%, S&P 500 +0,54% i Nasdaq +0,37%). El mercat segueix molt a prop la inestabilitat política que regna a Europa, centralitzada a Itàlia i Espanya, que està arrossegant les borses del Vell Continent.
- 41.794,60
- -
Al Dow Jones, els tres valors més alcistes són Exxon Mobil (+2,51%), Pfizer (+1,03%), i Boeing (+1,07%). D'altra banda, els que més cauen són General Electric (-0,75%) i Apple (-0,50%).
Al capítol de dades, l'atenció dels inversors s'ha dirigit cap a la publicació de l'informe ADP i del PIB dels Estats Units. Segons l'informe ADP, els EUA van crear 178.000 llocs de treball al sector privat al maig, un increment que coincideix amb una revisió a la baixa de la dada d'abril. Per la seva banda, el PIB del país va créixer un 2,2% durant el primer trimestre respecte al 2,3% previst.
Als mercats, la volatilitat i el nerviosisme segueixen instaurats a Europa, després de la jornada 'negra' viscuda dimarts. Cinc dels grans índexs del Vell Continent reboten (IBEX-35 +0,88%, Cac 40 -0,31%, DAX 30 +0,48%, FTSE 100 +0,19% i Psi 20 +0,78%) amb anades i vingudes en el cas del selectiu espanyol.
Les últimes notícies relacionades amb les crisis polítiques d'Itàlia i Espanya passen per les negociacions que aquesta nit han mantingut el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord per arribar a un acord 'in extremis' i així evitar la repetició d'eleccions. Mentrestant, a Espanya s'especula sobre les negociacions entre Pedro Sánchez i Albert Rivera per tirar endavant la moció de censura.
Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,76% respecte al dòlar, fins als 1,1633.
LA TREVA COMERCIAL POT TOCAR EL SEU FINAL
La Xina ha respost aquest dimecres a la intenció del president nord-americà, Donald Trump, de seguir endavant amb el seu pla d'aranzels de 50.000 milions de dòlars sobre productes xinesos i acabar amb la treva que s'havia establert entre les dues potències.
Si els Estats Units insisteixen en les mesures unilaterals, la Xina respondrà en conseqüència, ha precisat avui la portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors, Hua Chunying, segons informa Bloomberg. La Casa Blanca va dir aquest dimarts en un comunicat que publicarà una llista final amb els productes xinesos que es veuran afectats pels aranzels abans del 15 de juny i que els gravàmens s'imposaran "poc després".
L’'OR NEGRE' REPUNTA
Els preus del cru segueixen escalant aquest dimecres després de la seva caiguda. El barril de West Texas, referència als EUA, repunta un 0,24% fins als 66,89 dòlars. El mercat de matèries primeres va justificar la seva caiguda després de conèixer que Rússia i l'Aràbia Saudita, dos dels tres principals productors de cru al món, van deixar entreveure que elevarien la seva producció per compensar la pèrdua de protagonisme de l'Iran i Veneçuela.
No obstant això, els analistes de Credit Suisse han apuntat aquest dimarts que, encara que Rússia i l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) liderada pels saudites elevessin la seva producció, seguirien sense tenir un impacte molt preocupant en els inventaris mundials. Tot dependrà de la decisió que es prengui durant la propera reunió del proper 22 de juny a Viena.
ÀSIA CAU AL COMPÀS D'EUROPA I ELS EUA
El Nikkei cau un 1,5% al tancament als 22.018,52 punts i ha marcat mínims de sis mesos durant la sessió, als 21.920 punts. D'altra banda, els índexs de la Xina continental s'han deixat un 2,5%, després que els EUA hagués anunciat aquest dimarts que imposarà aranzels del 25% sobre béns xinesos per valor de 50.000 milions de dòlars.
Al Pacífic, l'únic índex que no ha tancat amb pèrdues és l’NZX50 de Nova Zelanda, mentre que l’ASX200 australià cau a prop de mig punt. Malàisia pateix una caiguda del 2,85%, Tailàndia, del 0,92%, Corea del Sud, de l'1,96%, igual que Singapur i el Hang Seng es deixa un 1,37% al tancament.