• Trump ha duplicat els aranzels a Turquia i la lira turca es desploma un 13%
New York Stock Exchange, NYSE, markets, Wall Street, US, America. Photo: George Rex

Wall Street registra vendes del 0,5% durant l'última sessió de la setmana. El mercat es tenyeix de vermell marcat per les tensions comercials i la inestabilitat política entre els Estats Units i diversos països com Rússia i Turquia.

  • 44.251,28
  • -

"Acabo d'autoritzar duplicar els aranzels sobre acer i alumini pel que fa a Turquia, ja que la seva moneda, la lira turca, es deprecia ràpidament contra el nostre fort dòlar. L’(aranzel) a l'alumini ara serà del 20% i el de l'acer del 50%. Les nostres relacions amb Turquia no són bones en aquest moment!", ha publicat Donald Trump al seu compte oficial de Twitter.

Rússia ha amenaçat als EUA amb recórrer a "altres mitjans" a la guerra econòmica

En aquest escenari, la lira turca s'està desplomant un 20% en l'encreuament contra el dòlar i l'euro es deprecia un 0,9% enfront del 'bitllet verd', fins als 1,1425.

També a política internacional, Estats Units va anunciar dimecres que imposarà sancions a Rússia pel 'cas Skripal'. Aquest divendres, el país de Vladímir Putin reacciona amenaçant els de Trump amb recórrer a "altres mitjans" per reaccionar a aquesta guerra econòmica si fos necessari.

"No m'agradaria comentar les converses sobre sancions futures, però puc dir una cosa: si alguna prohibició a les operacions dels bancs o sobre l'ús de la moneda possiblement podríem dir-li clarament una declaració de guerra econòmica", ha afirmat el primer ministre rus, Dmitri Medvédev. D'altra banda, la tensió comercial entre Pequín i Washington segueix latent.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas repunta un 0,8%, fins als 67,34 dòlars, després que l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) afirmés que "el recent refredament del mercat, amb la relaxació de les tensions pel subministrament a curt termini, els preus més baixos i un menor creixement de la demanda podrien no durar massa".

Pel que fa a dades econòmiques, l'Índex de Preus al Consum (IPC) dels EUA s'ha mantingut al 2,9% interanual el juliol, sense canvis respecte al mateix mes de l'any passat. Una dada per sota de les expectatives, que apuntaven que se situaria al 3%. No obstant això, l'IPC subjacent, és a dir, el que no té en compte aliments frescos ni energia, s'ha situat al 2,4%, una dècima per sobre del que estimaven els experts.

ÀSIA I EUROPA ES TENYEIXEN DE VERMELL

El Vell Continent cotitza amb caigudes en cinc de les seves principals índexs borsaris (IBEX-35 -0,99%, CAC 40 -1,08%, DAX 30 -1,54%, FTSE 100 -0,67% i PSI 20 -0 ,37%). En el cas del selectiu espanyol, l'IBEX cau amb la resta de places europees davant la tensió de Rússia i els EUA, a més de la crisi de la lira turca que cada vegada es fa més gran.

Per la seva banda, les borses asiàtiques han tancat l'última sessió de la setmana en vermell. El Nikkei ha perdut un 1,39%, el Kospi sud-coreà més d'un 1% i a la Xina, el Xangai ha acabat cedint un 0,44%. Per la seva banda, l'índex Hang Seng de Hong Kong s'ha deixat un 0,9% i l'australià S&P/ASX 200, ha cedit un 0,16%.

Noticias relacionadas

contador