- El seu mandat al banc central no expirava fins a l'exercici 2020
- La seva sortida pot ser la bestreta de la marxa de la presidenta del banc central
El vicepresident de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, Stanley Fischer, ha presentat la dimissió de manera inesperada. Segons ha confirmat la Fed en un comunicat, Fischer ha al·ludit "raons personals" per abandonar el seu lloc, que exercia des de maig de 2014 a proposta de Barack Obama i expirava el 2020, tot i que el seu càrrec com a vicepresident finalitzava al juny de 2018.
En una carta enviada al president dels Estats Units, Donald Trump, Fischer, de 73 anys i que va ser governador del Banc d'Israel des de 2005 a 2013, ha explicat que deixarà el seu lloc el proper 13 d'octubre. A la carta, de tan sols dos paràgrafs, Fischer explica al president que "per raons personals", deixarà el seu lloc en el Consell de Governadors de la Reserva Federal.
Fischer afegeix que "ha estat un privilegi servir" a la Fed i "més especialment, treballar al costat de Janet Yellen i molts altres homes i dones de la Reserva Federal". A més, comenta que durant la seva etapa al banc central, l'economia "ha continuat enfortint" i ha creat "milions de llocs de treball" per als treballadors nord-americans.
"Informats per les lliçons de la recent crisi financera, hem pres mesures per enfortir el sistema financer i fer-lo més resistent i capaç de proveir el crèdit vital per a la prosperitat de les empreses i famílies d'aquest país", ha conclòs.
AVANÇAMENT DE LA SORTIDA DE YELLEN
La seva sortida pot ser interpretada com un avançament de la previsible sortida de Janet Yellen, presidenta de la Fed, el mandat de la qual finalitza al començament de 2018. El mercat espera que Donald Trump proposi el seu principal assessor econòmic, Gary Cohn, com a nou màxim responsable del banc central nord-americà.
Paul Ashworth, economista en cap de Capital Economics als EUA, comenta que la dimissió de Fischer "redueix les possibilitats que Janet Yellen sigui nominada per a un segon mandat quan acabi l'actual, a principis de l'any que ve". Aquest expert afegeix que "Yellen i Fischer són col·legues i comparteixen una visió molt similar sobre la política monetària i la regulació financera".
En aquest sentit, el fet que Donald Trump i el seu secretari del Tresor, Steven Mnuchin, s'hagin compromès públicament a reduir la dura regulació imposada al sector financer després de la crisi, fa preveure que nomenarà un president de la Fed més procliu a reduir aquesta regulació.
"Sembla que Trump està en camí de xocar amb Yellen i Fischer sobre la regulació, ja que els dos són grans defensors de les noves normes. Encara que la dimissió de Fischer no afectarà massa a la política monetària, pot marcar el principi, juntament amb la nominació de Randall Quarles com a vicepresident de Supervisió, d'un canvi al Consell de la Reserva Federal més procliu a una menor regulació".
Precisament Janet Yellen ha assenyalat al comunicat de la Fed que "les profundes idees de Stan, fundades en tota una vida de servei públic, han contribuït de manera excepcional a les nostres deliberacions sobre política monetària". Yellen ha afegit que "estic personalment agraïda per la seva amistat i el seu servei. Trobarem a faltar el seu savi consell, el seu bon humor i el seu fi enginy".