photo d archives le president americain biden assiste a un rassemblement du dnc a rockville dans le maryland 20221109172220

L'agència S&P ha avisat que els Estats Units es troben en aquests moments en una posició de més debilitat que quan va rebaixar la seva qualificació creditícia sobirana el 2011.

"La posició externa és gairebé la mateixa, però crec que la governabilitat s'ha debilitat i la fractura dels entorns polítics és molt pitjor, i això ha portat a tancaments governamentals, ha portat a temors que el govern pugui incomplir el seu deute a caisa del sostre del deute, i ha portat a un cop d'estat fallit el 6 gener del 2021", ha explicat John Chambers, expresident de la qualificadora, en declaracions a 'CNBC'.

En aquest sentit, cal recordar que S&P va rebaixar la qualificació creditícia a llarg termini dels EUA d''AAA', que representa una qualificació "lliure de risc", a 'AA+' el 2011, com a conseqüència de la polarització política després d'una altra disputa sobre el sostre del deute a Washington.

La principal economia del món s'enfronta a la possibilitat d'un tancament del Govern si demòcrates i republicans no aconsegueixen un acord finançament abans de l'inici de l'Any Fiscal 2024, que tindrà lloc l'1 d'octubre.

Els majors inconvenients arriben des del Partit Republicà, on el Freedom Caucus de la Cambra, ha estancat les negociacions en exigir retallades de despeses internes més pronunciades.

"El Freedom Caucus de la Cambra no vol que aprovi un projecte de llei de finançament a curt termini i tampoc vol que aprovi un projecte de llei òmnibus basat en els nivells de finançament ja acordats; i no hi ha prou temps -o consens entre els republicans de la Cambra- per renegociar els nivells de finançament", ha afirmat Libby Cantrill, responsable de polítiques públiques de Pimco.

S&P, però, no ha estat l'única que ha llançat la veu d'alarma. Moody's també ha advertit sobre l'impacte que tindria un altre tancament del Govern a l'economia nord-americana i en la seva qualificació creditícia, en ser "un esdeveniment de crèdit negatiu" per al rating sobirà dels EUA.

"Si bé els pagaments del servei del deute públic no es veurien afectats i és poc probable que un tancament de curta durada pertorbi l'economia, subratllaria la debilitat de la fortalesa institucional i de governança dels Estats Units en relació amb altres governs amb qualificació 'AAA' que hem destacat als últims anys”, han subratllat els experts de l'agència.

L'agost, Fitch ja va rebaixar la qualificació dels EUA de 'AAA' a 'AA+' pel "deteriorament fiscal previst per als propers tres anys", per l'erosió de la governança i per la creixent càrrega del deute general. Segons ha indicat Fitch, "els repetits enfrontaments polítics pel sostre del deute i les resolucions d'última hora han erosionat la confiança en la gestió fiscal" del país.

Noticias relacionadas

contador