ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos fed jerome powell
RESERVA FEDERAL DE EEUU - Archivo

El president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, ha avançat aquest dimecres noves pujades en els tipus d'interès al llarg d'aquest any, tot i que ha matisat que la magnitud dependrà de l'evolució dels principals indicadors econòmics, de manera que la pausa que l'organisme va adoptar la setmana passada deixarà pas a noves alces abans que s'acabi l'any.

"Gairebé tots els participants del FOMC esperen que sigui apropiat augmentar les taxes d'interès una mica més per a finals d'any", ha indicat al seu Informe Semestral de Política Monetària al Congrés, presentat davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants del país.

A més, ha assegurat que la velocitat a què l'organisme mou els tipus "ja no és tan important" com a l'inici del procés d'enduriment monetari.

“El nivell al qual elevem els tipus és una qüestió separada de la velocitat a què ens movem. Al principi del procés, la velocitat era molt important, però ja no ho és ara. Té sentit pujar els tipus, però a un ritme més moderat", ha manifestat.

Powell ha explicat que, per determinar el grau d'enduriment addicional que pot ser apropiat per tornar la inflació al 2%, el banc central tindrà en compte "l'enduriment acumulatiu de la política monetària, els retards amb què la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, i l'evolució econòmica i financera”.

"Continuarem prenent les nostres decisions reunió a reunió, amb base a la totalitat de les dades entrants i les seves implicacions per a les perspectives d'activitat econòmica i inflació, així com el balanç de riscos", ha detallat.

Al conclave monetari de la setmana passada, la Fed va decidir mantenir sense canvis els tipus d'interès a la forquilla d'entre el 5% i el 5,25%, una decisió sobre la qual Powell ha assegurat que busca "permetre que el Comitè avaluï informació addicional i les seves implicacions per a la política monetària".

"Hem estat veient els efectes de la nostra política d'enduriment de la demanda als sectors de l'economia més sensibles a les taxes d'interès. Tot i això, portarà temps que es materialitzin tots els efectes de la restricció monetària, especialment en la inflació", ha assegurat.

A més, "l'economia enfronta vents en contra a causa de condicions creditícies més estrictes per a les llars i les empreses", cosa que "probablement afectarà l'activitat econòmica, la contractació i la inflació", en una magnitud que "segueix sent incerta".

Powell ha reiterat el compromís del banc central amb l'objectiu d'inflació del 2%, i per això considera necessari "un període de creixement per sota de la tendència i una certa relaxació de les condicions del mercat laboral".

Sobre la situació del mercat laboral, ha assegurat que "segueix sent molt ajustat", si bé "hi ha alguns senyals que l'oferta i la demanda al mercat laboral s'estan equilibrant millor".

"El creixement del salari nominal ha mostrat alguns signes de moderació i les vacants laborals han disminuït des del començament de l'any. Si bé la bretxa entre llocs de treball i treballadors s'ha reduït, la demanda laboral encara supera considerablement l'oferta de treballadors disponibles“, ha manifestat.

Powell s'ha referit també a la situació del sistema bancari, que veu "sòlid i resistent", en part gràcies a les "mesures decisives" de la Reserva Federal, juntament amb el Departament del Tresor i la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits.

"Les fallides bancàries recents, incloent-hi la fallida de Silicon Valley Bank, i la tensió bancària resultant han ressaltat la importància de garantir que comptem amb les normes i pràctiques de supervisió adequades per a bancs d'aquesta mida. Estem compromesos a abordar aquestes vulnerabilitats per aconseguir un sistema bancari més fort i resistent", ha conclòs.

contador