inflacion portada bandera eeuu

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha repuntat a l'agost el 3,7% en taxa interanual, enfront del 3,2% registrat al juliol, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest moviment s'ha situat lleugerament per sobre del que s'havia anticipat, ja que se n'esperava un 3,6%. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha retrocedit 4 dècimes, fins al 4,3%, en línia amb el que s'esperava.

En termes mensuals, l'índex general va avançar un 0,6% l'agost, en línia amb el que s'esperava, cosa que confirma una acceleració dels preus des del 0,2% al qual van créixer el juliol. Per la seva banda, la taxa subjacent va augmentar un 0,3%, per sobre del 0,2% del juliol, mentre que el consens n'esperava un 0,2% més.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex de benzina va ser el que més va contribuir al creixement mensual de tots els articles, representant més de la meitat de l'augment. També va contribuir a l'augment mensual d'agost l'avenç continu a l'índex d'habitatge, que va pujar per 40è mes consecutiu".

L'índex energètic va pujar un 5,6% l'agost, ja que tots els principals components energètics van augmentar al mes, en què destaca l'alça del 10,6% que va registrar el cost mitjà de la gasolina, així com la pujada del 9,1% del fueloil.

Tot i els augments mensuals d'agost, però, l'índex energètic va caure un 3,6% durant els últims 12 mesos, un període en què el cost de la gasolina va disminuir un 3,3%, mentre que l'índex de gas natural va caure un 16,5%, i el fueloil es va abaratir un 14,8%. En canvi, l'índex d'electricitat va augmentar el 2,1% durant l'últim any.

Per part seva, l'índex d'aliments va pujar un 0,2% l'agost, com ja va fer al mes anterior, amb alces del 0,2% per als aliments a la llar, que van desaccelerar des del 0,3% del juliol. Els índexs de grups d'aliments de les botigues es van dividir al llarg del mes, amb tres augments i tres disminucions. Les carns, aus, peix i ous es van encarir un 0,8% l'agost, impulsat per una alça del 2,2% a la carn de porc. A més, l'índex d'aliments fora de casa va augmentar un 0,3% l'agost.

Aquestes xifres deixen l'augment interanual dels aliments al 4,3%, amb alces del 3% per als aliments a casa i del 6,5% per al menjar fora de casa. La resta de grans grups d'alimentació van registrar augments que van des del 0,3% (làctics i productes afins) al 4,8% (begudes no alcohòliques).

Richard Garland, estrateg en cap d'inversions d'Omnis Investment, destaca que "és poc probable que l'augment de la taxa d'inflació nord-americana l'agost impulsi la Reserva Federal a augmentar encara més les taxes d'interès aquest mes, més aviat ara les mirades se centraran al novembre".

"El principal impacte en la taxa d'inflació general prové de l'augment dels preus de l'energia, però és probable que la Reserva Federal tingui en compte això atès que la inflació subjacent continua sent moderada i les expectatives d'inflació han estat caient. és probable que el novembre hi hagi cada vegada més evidència d'una desacceleració del mercat laboral que alimentarà demandes salarials més baixes, per la qual cosa tampoc no està garantit un augment el novembre", afegeix.

Per a John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, "hi ha missatges contradictoris a l'informe de l'IPC d'avui, en part a causa de l'augment dels preus de la gasolina que va reforçar la xifra principal", si bé troba "tranquil·litzador", que "la inflació subjacent per a l'any, excloent-ne l'energia i els aliments, s'alineés amb les expectatives i fos 40 punts bàsics inferior a la lectura anterior".

"Seguim esperant que la Reserva Federal mantingui els tipus a la propera reunió. Els mercats estan valorant una probabilitat lleugerament més gran d'una altra pujada a finals d'aquest any", preveu.

Per part seva, Neil Wilson, director de mercats de Markets.com, apunta que "després d'aquest informe, la principal qüestió que plana sobre la reunió de la Reserva Federal segueix sent al gràfic de punts".

"Encara veiem una pujada més aquest any. Si els punts són els mateixos que el juny, els mercats podrien moure's per fixar el preu amb més probabilitat que la Reserva Federal pugi les taxes el novembre i retrocedir sobre quan la Reserva Federal comenci a retallar", destaca.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que aquestes dades no canvien la seva opinió que "la Reserva Federal romandrà en suspens durant la resta d'aquest any", i esperen "que els funcionaris de la Fed passin per alt l'augment de l'IPC general".

"No obstant, esperem que una economia en desacceleració, unes condicions més flexibles al mercat laboral i un creixement salarial moderat recolzin una major desacceleració de la inflació, cosa que permetrà a la Reserva Federal mantenir la política estable fins que comenci a retallar gradualment les taxes a mitjans del 2024", conclouen.

Des de Pantheon Macroeconomics asseguren que "la xifra bàsica d'avui augmenta les probabilitats d'una pujada de tipus la setmana que ve, però no gaire".

"Esperem que la Reserva Federal es mantingui en suspens, però que indiqui la seva voluntat de tornar a pujar les taxes en funció de les dades. La nostra opinió sobre les dades del període anterior a la reunió de novembre suggereix que la Reserva Federal tampoc augmentarà les taxes en aquest moment, creiem que la probabilitat d'un altre augment és del voltant del 25%”, detallen.

contador