joe biden presidente eeuu nueva
The White House

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha baixat al maig al 4% en taxa interanual, enfront del 4,9% registrat l'abril, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest moviment s'ha situat lleugerament per sota del que s'havia anticipat, ja que se n'esperava un 4,1%. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha retrocedit dues dècimes, fins al 5,3%, en línia amb el que s'esperava.

En termes mensuals, l'índex general va avançar un 0,1% al maig i va millorar les expectatives del mercat i suposa una desacceleració des de la pujada del 0,4% registrada l'abril. Pel que fa a la taxa subjacent, el repunt mensual va ser del 0,4%, la mateixa xifra del mes anterior, i també en línia amb la previsió de consens.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex d'habitatge va ser el que més va contribuir a l'augment mensual de tots els articles, seguit d'una pujada a l'índex d'automòbils i camions usats".

L'índex d'aliments va augmentar un 0,2% al maig, després d'haver estat sense canvis durant els 2 mesos anteriors, amb descensos de l'1,2% en carns, aus, peix i ous, mentre que la indústria làctia va veure com els preus es reduïen un 1,1%.

En termes interanuals, els aliments registren una alça del 6,7% en els darrers 12 mesos, amb un increment mitjà del 5,8% en el cost del menjar a casa i del 8,3% per a l'alimentació fora de casa.

Per la seva banda, el cost de l'energia va caure un 3,6% al mes, a causa del descens dels principals índexs de components energètics, com ara la gasolina (-5,6%), el gas natural (-2,6% ) i l'electricitat (-1%).

Durant els dotze últims mesos, els preus de l'energia s'han moderat un 11,7% als EUA, a causa del descens del 19,7% en el cost de la gasolina i de l'11% en el gas natural, mentre que l'electricitat es va encarir un 5,9% des del maig de l'any passat.

Naeem Aslam, director d'anàlisi de Zaye Capital Markets, destaca que "les dades de l'IPC han mostrat clarament que la Fed necessita prendre's l'estiu lliure ara pel que fa a la política monetària", ja que "la inflació s'està desaccelerant i s'està movent en aquesta adreça".

"Els comerciants ja esperen algun tipus de pausa per part de la Fed o almenys alguns indicis a la reunió que està prevista per demà. En termes simples, sembla que hi ha menys fusta per tallar per a la Reserva Federal a mesura que la inflació comença a refredar-se”, afegeix.

Ryan Brandham, cap de mercats de capital global d'Amèrica del Nord a Validus Risk Management, assegura que el descens de la inflació "probablement donarà a la Fed el consol que necessita per pausar les pujades de tipus a la reunió del FOMC de demà" .

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que “la Fed té la cobertura per ser pacient en avaluar les dades entrants sobre la inflació i el mercat laboral”.

"L'índex de preus al consumidor del maig no altera el pla de la Fed de fer una pausa aquesta setmana i la recent caiguda en els preus del petroli dona suport al nostre pronòstic que el banc central romandrà en espera durant la resta d'aquest any abans de començar a retallar les taxes d'interès a principis del 2024", conclouen.

Des de Pantheon Macroeconomics manifesten que “una desinflació general tan ràpida farà que a la Fed li resulti més difícil justificar l'augment de les taxes novament”, encara que no descarten un augment al juliol.

"Tot depèn de les dades, però esperem un informe d'ocupació més suau i un IPC subjacent del 0,2% per al juny, per la qual cosa el nostre cas base continua sent que la Reserva Federal s'ha acabat", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador