inflacion portada bandera eeuu

La inflació es desaccelera menys el previst als Estats Units. L'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar al gener al 6,4% en taxa interanual, enfront del 6,5% registrat al desembre, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sobre de les expectatives, que esperaven una caiguda fins al 6,2%. La subjacent ha caigut al 5,6% anual, mentre el mercat n'esperava un 5,5%.

En termes mensuals, la pujada de l'IPC general va ser del 0,5%, en línia amb el que s'esperava, fet que suposa una acceleració des del 0,1% del desembre, mentre que la taxa subjacent va repuntar un 0,4%, també en línia amb les expectatives de consens.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex d'habitatge va ser, de llarg, el que més va contribuir a l'augment mensual de tots els articles, representant gairebé la meitat de l'augment mensual a totes les categories, amb els índexs d'aliments, benzina i gas natural també contribuint".

Entre les categories que van registrar augments al gener s'inclouen l'alberg, l'assegurança de vehicles motoritzats, la recreació, la indumentària i el mobiliari de la llar, mentre que es van produir descensos als índexs d'automòbils i camions usats, atenció mèdica i tarifes aèries.

L'índex d'aliments va augmentar un 0,5% al gener, amb pujades en quatre dels sis principals grups que el conformen, mentre que es van registrar descensos a les fruites i verdures (-0,5%), i els productes lactis i relacionats es van mantenir sense canvis des del desembre.

El cost de l'energia va augmentar el 2,0% al gener, amb l'índex de benzina creixent el 2,4% durant el mes. El gas natural va pujar un 6,7% i l'índex d'electricitat es va incrementar un 0,5%.

En termes anuals, l'energia es va encarir un 8,7%, amb una pujada en el preu de la gasolina de l'1,5%, mentre que l'electricitat va augmentar un 11,9%, menys de la meitat del 26,7% que va fer créixer el cost del gas en els darrers 12 mesos.

Pel que fa a la inflació subjacent, el seu creixement anual del 5,6% es deu, principalment, a l'escalada en el cost de l'habitatge, els preus del qual van créixer un 7,9% durant els darrers 12 mesos, i representen gairebé el 60 % de l'augment total de l'índex subjacent.

LA VALORACIÓN DE LOS EXPERTOS

Per Neal Keane, cap d'operacions de vendes a la corredoria internacional ADSS, "la lluita de la Fed contra la inflació ha topat amb alguns obstacles en l'intent d'acostar-se al seu objectiu d'inflació del 2%".

La publicació d'aquest informe unit a la fortalesa del mercat laboral generarà preguntes a la reunió del Comitè Monetari de la Fed al proper mes. L'expectativa actual és d'un altre augment de 25 punts bàsics en les taxes d'interès, atesa el senyal que la lluita contra la inflació és lluny d'acabar, no es poden descartar augments superiors a 25 punts bàsics", afegeix.

John Leiper, director financer de Titan Asset Management, destaca "la reducció de la magnitud i el fet que la inflació s'hagi tornat a accelerar poden fer que els inversors es qüestionin la còmoda narrativa de Rínxols d'or que la renda variable ha valorat en els darrers mesos”.

"Després d'un sòlid mes de gener, la renda variable nord-americana ha topat recentment amb una resistència i podria tenir dificultats a partir d'ara, mentre els participants al mercat assimilen les dades i recalibren les seves expectatives. En termes generals, on sigui que els tipus assoleixin el seu nivell màxim, els mercats hauran de desviar la seva atenció de la magnitud de noves pujades de tipus a la realitat que els tipus continuaran sent elevats durant algun temps", valora.

Per a Tom Kremer, estrateg sènior de Quintet Private Bank, "la inflació dels EUA continua tenint una tendència a la baixa, però, com han deixat clar les revisions recents i l'informe de l'IPC d'avui, és possible que la caiguda no es produeixi tan ràpid i sense problemes com els mercats havien arribat a anticipar als últims mesos”.

"Si bé les dades d'avui van ser una mica decebedores per als que esperaven una ràpida normalització de les pressions inflacionàries, no creiem que canviïn fonamentalment les perspectives de la Reserva Federal. Esperem que la taxa dels fons federals arribi a un pic just per sobre del 5% a la primavera, seguit d'una llarga pausa", considera.

Els analistes d'Oxford Economics, en canvi, es fixen en el creixement del 0,6% mensual a l'índex de serveis i destaquen que els seus preus "són més rígids que els dels béns i estan impulsats per la fortalesa de l'economia nacional, en particular el mercat laboral i el creixement dels salaris nominals”.

"Per tant, la inflació dels serveis no ha tocat sostre. L'habitatge va representar aproximadament la meitat de l'augment total de l'IPC, cosa que no asseurà bé a la Fed. Els preus de lloguer van pujar un 0,7% al gener. Tot i que les rendes del mercat s'han renovat, cal aproximadament un any perquè això s'incorpori a l'IPC", afegeixen.

Amb tot, el seu escenari base preveu que "la inflació s'hauria de moderar més notablement a la segona meitat d'aquest any a mesura que s'intensifica la desinflació de béns i la inflació de serveis arriba al punt màxim".

Segons el criteri de Jon Maier, CIO de Global X, "l'habitatge va continuar sent el component més feble, seguit dels aliments i l'energia", i considera que "una inflació més persistent hauria de portar una Fed més agressiva".

James Bentley, director Financial Markets Online, assenyala que "molts observadors del mercat estan decebuts per com d'enganxosa que s'ha tornat la inflació dels EUA".

"La inflació dels EUA va en la direcció correcta, però massa lentament per al gust de la Reserva Federal, i com a resultat, ningú hauria d'esperar un viratge cap a una postura de 'colòms' a curt termini", conclou.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics estimen que "aquest informe no canviarà l'opinió de ningú sobre el panorama de la inflació; tant els falcons com els coloms no hi trobaran res a destacar. No canvia la probabilitat molt alta d'una alça de 25 punts bàsics al març i no diu res sobre maig, això està molt lluny".

Noticias relacionadas

contador