ventas minoristas

Les vendes al detall als Estats Units van caure al desembre un 1,1%, segons les dades del Departament de Comerç, mentre que la previsió de consens esperava un descens menor, del 0,8%. En termes monetaris, les vendes al detall van arribar als 677.100 milions de dòlars.

Tot i la caiguda registrada al darrer mes de l'any, la taxa anualitzada dona un creixement del 6,0% per sobre dels nivells registrats el desembre del 2021. Les vendes totals per als 12 mesos del 2022 van augmentar un 9,2% des del curs anterior.

Les vendes del comerç al detall van caure un 1,2% des del novembre del 2022, però van augmentar un 5,2% en taxa anualitzada. Els minoristes sense botigues van incrementar les seves sortides en un 13,7% des del desembre del 2021, mentre que els serveis de menjar i llocs per beure van vendre un 12,1% més al darrer any.

Per Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade, les dades mostren "que l'economia dels EUA s'està desaccelerant, ja que els consumidors dubten a furgar a les butxaques", i considera que "han donat suport al preu de l'or, ja que els operadors creuen que és poc probable que la Fed adopti una política agressiva davant d'una economia feble”.

Des d'Oxford Economics valoren que "l'impuls menor de la despesa dels consumidors a finals del 2022 és un senyal que el principal motor de creixement de l'economia està començant a fallar".

"Esperem que comenci una recessió al segon trimestre, ja que la inflació elevada, la disminució dels ingressos, l'esgotament de l'excés d'estalvi i els lleus efectes negatius en la riquesa porten els consumidors a reduir les despeses", valoren.

CAIGUDA DELS PREUS DE PRODUCCIÓ

A més, aquest dimarts s'ha publicat l'índex de preus de producció (IPP) per a demanda final, que ha registrat una caiguda del 0,5% al desembre, segons les dades de l'Oficina d'Estadístiques Laborals, molt superior al descens del 0,1% anticipat pel consens. En termes anuals, aquest indicador va augmentar un 6,2% el 2022 després del creixement del 10% registrat el 2021.

Segons l'entitat que difon les dades, el descens de l'últim mes de l'any "es pot atribuir a una caiguda de l'1,6% als preus dels béns de demanda final, mentre que l'índex de serveis va pujar un 0,1%".

Pel que fa al preu dels béns, la caiguda de l'1,6% -que va ser la més pronunciada des del descens de l'1,8% del juliol- es deu principalment a la reculada del 7,9% a l'energia, on destaca el caiguda del 13,4% en els preus de la benzina. Per part seva, el cost dels aliments de demanda final va disminuir un 1,2%.

Mentrestant, el creixement a l'índex de serveis es va veure impulsat per un augment del 17,6% als marges de la venda al detall de combustibles i lubricants. Els serveis de passatgers de línies aèries, atenció hospitalària i equip professional i comercial les vendes a l'engròs també van pujar, mentre que els principals descensos es van registrar al transport per camió (-1,7%).

Els preus de la demanda final menys aliments, energia i serveis comercials van pujar un 0,1% al desembre, després d'augmentar el 0,3% al novembre. En el còmput anual, el creixement va ser del 4,6% el 2022, després d'un augment del 7,0% el 2021.

Els analistes d'Oxford Economics assenyalen que la "sorpresa a la baixa a l'informe de l'IPP del desembre" reafirma les seves expectatives que "la inflació general de l'IPP es refredi notablement durant els propers mesos, encara que gran part de l'última caiguda es pot atribuir a la volatilitat de la demanda final d'energia, cosa que modera algunes de les notícies positives".

"No esperem descensos absoluts anuals a l'índex general el 2023, però la inflació hauria de caure per sota de la marca del 2% per al segon trimestre de l'any", manifesten.

Noticias relacionadas

contador