ventas minoristas

Les vendes al detall als Estats Units van baixar al novembre un 0,6%, i van superar la previsió de consens, que esperava una caiguda del 0,1%, segons les dades del Departament de Comerç. A l'octubre, s'havia registrat un increment de l'1,3%. En termes monetaris, les vendes al detall van arribar al novembre als 689.400 milions de dòlars.

Tot i això, en termes anuals les vendes al detall han registrat un augment del 6,5% en relació amb el novembre del 2021.

Les vendes del comerç al detall van caure un 0,8% des de l'octubre, però van augmentar un 5,4% en relació amb el mateix mes de l'any passat. Les benzineres van augmentar un 16,2% des del novembre del 2021, mentre que els serveis de menjar i beguda van créixer un 14,1% des de l'any passat.

Les caigudes mensuals més importants es van registrar en els mobles per a la llar i en la venda de recanvis per a l'automòbil (-2,6%), mentre que els increments més grans es van registrar a les botigues d'aliments, amb una pujada mitjana del 0,8%.

Les vendes al detall excloent-ne els automòbils van baixar al novembre un 0,2%, mateix descens que el registrat a les vendes del Grup de Control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, mentre que el consens esperava un augment del 0,3% després de l'increment del 0,5% (revisat a la baixa des del 0,7%) registrat al mes anterior.

Des d'Oxford Economics assenyalen que "els detalls de les vendes al detall del novembre són millors del que suggereix el titular i una prova més que l'economia té un impuls cap al 2023, cosa que dona suport a la nostra decisió recent d'endarrerir l'inici de la recessió del primer al segon trimestre del 2023".

"Les vendes al detall suggereixen que la despesa real del consumidor es manté saludable al quart trimestre, amb un creixement d'un 2% anualitzat. Els consumidors segueixen estant disposats a gastar, però la marea canviarà gradualment durant els propers mesos a mesura que es refredi el creixement dels ingressos, s'esgotin els estalvis excedents persistents i es facin sentir els efectes negatius sobre la riquesa derivats de la caiguda dels preus de les accions i l'habitatge”, han afegit.

Des de Pantheon Macroeconomics manifesten que "les vendes generals es van veure deprimides principalment per una caiguda del 2,6% en les vendes d'automòbils, cosa que accentua una tendència a l'alça pronunciada".

"Estem en alerta per una forta desacceleració al primer trimestre, ja que un mercat laboral més feble fa que les persones estiguin menys disposades a gastar els estalvis acumulats durant la Covid per mantenir un consum elevat", han afegit.

PETICIONS D'ATUR

També van caure més del que s'esperava les peticions setmanals de desocupació, que a la setmana del 9 de desembre van baixar fins a les 211.000, després de les 231.000 registrades a la setmana anterior (revisades a l'alça des de les 230.000), mentre que el consens esperava que es mantinguessin a les 230.000.

Els analistes d'Oxford Economics destaquen que aquestes dades "pinten una imatge d'un mercat laboral que encara està massa ajustat per a la Fed i deixarà la Fed en camí de continuar pujant les taxes encara més el 2023 després de l'augment de taxes de 50 punts bàsics" realitzat aquest dimecres.

Amb tot, recorden que aquests registres "poden ser confusos durant les vacances, però el baix nivell de reclams inicials és un recordatori que els ocupadors són poc inclinats a acomiadar els treballadors que els ha costat trobar".

Aquest dijous també s'ha publicat l'índex manufacturer del desembre que elabora la Fed de Filadèlfia, i que mostra una millora de sis punts des del mes passat, tot i que es manté en territori negatiu amb un -13,8, mentre que el consens esperava que arribés al -10. Aquesta és la quarta lectura negativa consecutiva i la sisena als darrers set mesos.

El 31% de les empreses consultades va reportar disminucions a l'activitat, mentre que el 17% va registrar augments. La majoria (51%) no va experimentar canvis significatius a la seva activitat al llarg del darrer mes.

L'índex de noves comandes va disminuir 9 punts, fins a -25,8, el nivell més baix des de la lectura d'abril de 2020, mentre que l'índex d'enviaments va caure 13 punts, fins a -6,2, la primera lectura negativa des de maig de 2020.

Sobre aquestes dades, els analistes de Pantheon Macroeconomics consideren que “la conclusió aquí és que totes aquestes enquestes regionals són molt volàtils (les mostres són petites) i els moviments de mes a mes s'han de veure amb molta cautela”.

"La indústria manufacturera està sota la pressió de les altes taxes d'interès i el lent creixement mundial, i és poc probable que aquesta imatge canviï molt als mesos vinents. Però cap de les enquestes apunta a una recessió profunda", han conclòs.

contador