joe biden presidente eeuu nueva
The White House

Les peticions setmanals de desocupació als EUA han arribat a les 228.000, la setmana finalitzada el 15 de juliol, xifra que suposa un descens des de les 237.000 registrades durant els set dies previs, segons les dades publicades aquest dijous pel Departament de Treball nord-americà. Aquest moviment ha sorprès el consens, que esperava un augment fins a les 242.000.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va pujar fins als 1.754.000, xifra que suposa un increment de 33.000 respecte al període previ.

Les taxes més altes de desocupació es van registrar a Puerto Rico (2,4), Nova Jersey (2,3), Califòrnia (2,1), Connecticut (2,0), Rhode Island (2,0), Massachusetts (1,9), Nova York (1,8), Oregon (1,7), Minnesota (1,6) i Pennsilvània (1,6).

Els majors augments en sol·licituds inicials es van produir a Nova York (+8.043), Ohio (+1.783), Pennsilvània (+1.413), Iowa (+1.368) i Arizona (+1.118), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Connecticut (-3.538), Nova Jersey (-3.290), Michigan (-1.434), Minnesota (-758) i Rhode Island (-751).

Ryan Brandham, director de mercats de capitals globals per a Amèrica del Nord a Validus Risk Management, destaca que "en general, el mercat laboral dels EUA continua mostrant resistència a les pujades anteriors de la Fed. Aquest resultat no dissuadirà el FOMC de continuar amb la caminada la setmana que ve".

Els analistes d'Oxford Economics assenyalen que "les sol·licituds inicials de desocupació van caure al nivell més baix des de mitjans de maig a la setmana passada, ja que els factors estacionals van continuar empenyent la xifra principal a la baixa".

"Deixant de banda el soroll estacional, les dades de peticions són consistents amb un mercat laboral que es pot tornar menys ajustat, però encara es caracteritza per molt pocs acomiadaments. El FOMC encara està en camí, al nostre parer, per pujar les taxes durant la seva reunió de la setmana que ve", conclouen.

Per part seva, des de Pantheon Macroeconomics subratllen que "sembla raonable pensar que l'impacte dels tancaments en les reclamacions no ajustades és menor del que és habitual aquest any, ja que els fabricants d'automòbils acceleren la producció per reconstruir els inventaris".

contador