bandera eeuu 1200x800

El mercat laboral dels Estats Units gaudeix d'una salut molt millor del que s'esperava, com mostra l'informe d'ocupació conegut aquest divendres, que xifra en 336.000 els llocs creats al llarg del setembre, una dada que s'ha quedat molt per sobre dels 170.000 avançats pel consens. Les borses estan reaccionant amb vendes, ja que "les bones notícies són dolentes per als mercats".

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, assegura que "com que les bones notícies són males notícies per als mercats, les accions s'estan venent agressivament a mesura que es torna a descomptar l'augment de les taxes d'interès el novembre".

"El costat positiu, si n'hi ha, és que els guanys de mitjana per hora van estar per sota de les expectatives i van caure lleugerament en la comparativa interanual, cosa que significa que, si bé el mercat laboral i l'economia segueixen sent forts, això encara no s'està reflectint significativament als salaris", afegeix.

Per Stephen Innes, soci director de SPI Asset Management, la preocupació més gran que deriva de l'informe d'ocupació és "si la recent acceleració del creixement soscavaria un dels mandats clau de la Reserva Federal", ja que aquesta dada "suggereix que el progrés s'ha estancat significativament al front del reequilibri de l'ocupació, i que podrien ser necessàries accions addicionals per part de la Reserva Federal”.

"Com que els preus del petroli estaven retrocedint a causa dels temors de recessió impulsats per les taxes, les dades d'ocupació súper calentes poden, paradoxalment, limitar els guanys del mercat del petroli i fins i tot podrien desencadenar una altra liquidació si els rendiments dels bons nord-americans a 10 anys s'acosten al 5%", assegura.

"LES DADES AUGMENTEN EL RISC D'UNA ALTRA PUJADA DE TIPUS"

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "les peculiaritats estacionals van impulsar el creixement de l'ocupació, però no prou per descartar tota la fortalesa". També consideren que "les dades sobre ocupació augmenten el risc d'una altra pujada de tipus".

"Continuem pensant que la Reserva Federal actuarà amb cautela a causa del ràpid enduriment de les condicions financeres des de la reunió del FOMC del setembre. No obstant, una sorpresa alcista a l'informe de l'IPC de la setmana que ve podria inclinar la balança a favor d'una pujada de tipus a la reunió de l'1 de novembre", asseveren.

Sobre la situació dels salaris, argumenten que "continuen sent massa forts per a la Reserva Federal, encara que la majoria de les mesures de creixement salarial avancen en la direcció correcta".

Des de Pantheon Macroeconomics subratllen que "l'augment de les ocupacions al sector privat es concentra en una acceleració generalitzada als serveis, amb un augment de 234.000, més del doble de la mitjana de 106.000 dels tres mesos anteriors".

"El creixement interanual dels salaris mitjans va caure una dècima fins al 4,2%, el més baix des del desembre del 2020. Això no és prova suficient per a la Reserva Federal que els guanys salarials s'estan desaccelerant, perquè les dades de salaris són desgavellats i poc fiables", afegeixen.

Joaquín Robles, analista d'XTB, també coincideix a assenyalar que "aquesta dada podria incrementar la volatilitat davant el temor d'una nova pujada en els tipus d'interès a la propera reunió de la Reserva Federal l'1 de novembre".

"També podria generar repunts en la rendibilitat del bo a 10 anys als EUA fins a la zona del 5%, que molt probablement anirà acompanyada per caigudes a la borsa. La taxa d'atur continua a un dels nivells més baixos de la seva història, encara que també cal tenir en compte que la taxa de participació salarial està a un dels nivells més baixos de les darreres quatre dècades”, explica.

Neil Wilson, director de mercats de Markets.com, assegura que "els salaris van viure l'augment mensual més suau des del 22 de febrer i l'augment interanual més petit des del juny del 2021, una bona notícia per a la Reserva Federal".

"Altres factors importants van estar una mica més en línia amb les expectatives: els salaris amb prou feines van augmentar un 0,2% i la desocupació encara es va mantenir en un 3,8%... per la qual cosa el titular és males notícies són bones notícies, però la resta de l'informe és una mica més del que s'esperava i indica que no hi ha gaire pressió dels salaris i la taxa de desocupació”, destaca.

Després d'aquest informe, "els mercats ara veuen un 32% de possibilitats d'un augment del FOMC el novembre, enfront del 23% abans de les dades, i un 50% de possibilitats d'un augment per a cap d'any".

Noticias relacionadas

contador