joe biden presidente eeuu nueva
The White House

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha baixat el juny al 3% en taxa interanual, enfront del 4% registrat el maig, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest moviment s'ha situat lleugerament per sota del que s'havia anticipat, ja que s'esperava un 3,1%. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha retrocedit mig punt, fins al 4,8%, mentre que el consens apuntava a un 5%.

En termes mensuals, l'índex general va avançar el 0,2% el juny, millorant les expectatives del mercat, i suposa una acceleració des de la pujada del 0,1% registrada al maig. Pel que fa a la taxa subjacent, el repunt mensual també va ser del 0,2%, la meitat que el mes anterior, i per sota del 0,3% que esperava el consens.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex d'habitatge va ser el que va contribuir més a la pujada mensual de tots els articles, amb més del 70% de l'augment, amb la contribució de l'índex d'assegurances de vehicles de motor".

L'índex d'aliments va augmentar un 0,1% el juny després de pujar un 0,2% el mes anterior, amb l'índex d'aliments a la llar sense canvis durant el mes, enfront l'alça del 0,4% per als aliments fora de la llar. Les carns, aus, peix i ous van disminuir un 0,4% el cost mitjà, ja que l'índex d'ous va caure un 7,3% durant el mes després de caure bruscament el maig.

En termes interanuals, els aliments registren una alça del 5,7% durant els darrers 12 mesos, amb un increment mitjà del 4,7% en el cost del menjar a casa i del 7,7% per a l'alimentació fora de casa.

Per la seva banda, el cost de l'energia va pujar un 0,6% al mes, amb un comportament mixt als principals índexs de components energètics, que inclou pujades a la gasolina (1,0%) i a l'electricitat (0,9%), mentre que el gas va registrar una caiguda de l'1,7% en el preu, fet que suposa el seu cinquè descens consecutiu.

Durant els dotze últims mesos, els preus de l'energia s'han moderat un 16,7% als EUA, a causa del descens del 26,5% en el cost de la gasolina i del 18,6% en el gas natural, mentre que la electricitat es va encarir un 5,4% des del juny de l'any passat.

Naeem Aslam, director d'anàlisi de Zaye Capital Markets, assegura que "aquesta és la millor notícia per als mercats des del començament de l'any pel que fa a les dades de l'IPC dels EUA".

"Aquesta és la xifra més baixa des de la pandèmia, i sens dubte és una bona notícia per a l'economia, però és important tenir en compte que encara és una situació transitòria. Però, en general, els operadors estan celebrant aquesta situació", afegeix.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que "això no dissuadirà la Fed d'augmentar les taxes a la propera reunió, però pot avançar la discussió sobre la taxa terminal, fixant el preu d'una segona pujada de taxes a finals aquest any".

"És una advertència interessant que els guanys per hora i setmanals van augmentar considerablement, continuant una tendència des del fons a mitjans del 2022", afegeix.

Per a Franco Macchiavelli, responsable d'anàlisi d'Admirals a Espanya, "la dada confirma allò que el mercat estimava: una reducció considerable en les dues lectures, destacant-ne la lectura subjacent. Això anima els mercats en vista que la lluita contra la inflació sembla que està guanyant terreny, amb una Fed menys pressionada per continuar contraient l'economia mitjançant pujades addicionals”.

"El 'soft landing' (aterratge suau) comença a cobrar més sentit i els mercats podrien començar a descomptar aquest escenari. Les expectatives de pausa en el ritme de pujada podrien augmentar considerablement. No obstant, considerem que el banc central nord-americà pot seguir mostrant una postura relativament restrictiva per no inundar un optimisme excessiu als mercats", valora.

Ryan Brandham, cap de Mercats de Capital Globals d'Amèrica del Nord a Validus Risk Management, assegura que "aquesta publicació mostra que la inflació es va desaccelerar fins i tot més del que s'esperava, cosa que complaurà la Fed", si bé assenyala que "encara hi ha una alta probabilitat d'un augment al juliol, a mesura que el FOMC s'acosta al final del cicle d'enduriment monetari”.

Noticias relacionadas

contador