inflacion dolares eeuu
Alberto Sánchez.

La inflació es desaccelera més ràpidament del previst als Estats Units. L'Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha situat al novembre al 7,1% en taxa interanual, enfront del 7,7% registrat a l'octubre, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada, a més, s'ha situat per sota del 7,3% esperat pel consens. Aquest va ser el menor augment interanual des del desembre del 2021.

L'índex d'energia va augmentar un 13,1% durant els últims 12 mesos, i l'índex d'aliments va augmentar un 10,6% en taxa interanual, tot i que les dues xifres es troben per sota de les registrades a l'octubre.

El preu dels aliments a la llar va augmentar un 12% als darrers 12 mesos. L'índex de cereals i fleca, així com el de productes lactis, va augmentar un 16,4% durant el darrer any. Els principals grups d'aliments restants van registrar augments que van del 6,8% (carns, aus, peix i ous) al 13,9% (altres aliments a la llar).

La inflació subjacent, que exclou per calcular el preu dels aliments i de l'energia, també s'ha comportat millor del que s'esperava al novembre, ja que ha baixat fins al 6% en taxa interanual, després de tocar el 6,3% a l'octubre, mentre que el consens esperava un descens fins al 6,1%. La taxa mensual dona un augment del 0,2%, per sota del 0,3% anticipat pel mercat.

En termes mensuals, la pujada de l'índex general va ser del 0,1%, cosa que mostres una desacceleració des del 0,4% registrat a l'octubre, i també es troba per sota del 0,3% avançat pel consens.

L'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana subratlla que l'índex d'habitatge va ser, amb diferència, el que va contribuir més a l'augment mensual de tots els articles, i va superar fins i tot els nivells de compensació sobre les disminucions als índexs d'energia.

L'índex d'aliments va augmentar un 0,5% durant el mes, mentre que l'energia va disminuir un 1,6% des de l'octubre impulsat per les caigudes en el preu de la benzina, el gas natural i l'electricitat.

Els índexs d'habitatge, comunicació, recreació, assegurança de vehicles motoritzats, educació i roba es troben entre els que van augmentar durant el novembre, mentre que es van registrar caigudes als automòbils i camions usats, l'atenció mèdica i les tarifes aèries.

Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, considera que "Santa ha lliurat un paquet força bo a la Reserva Federal, que ara pot celebrar el Nadal amb més pau sabent que la inflació s'està movent en la direcció que ells volen amb molt de vent de cua darrere".

"La lectura de l'IPC d'avui ha confirmat que les apostes ultrahawkish (ultradures) ja han acabat i les apostes moderadament hawkish són en què els comerciants estan més enfocats. És més probable que tinguem més debilitat per a l'índex del dòlar, cosa que és una bona notícia per als preus de l'or", ha afegit.

Srijan Katyal, director global de serveis d'estratègia i comerç d'ADSS, destaca que "l'augment de l'IPC de només un 0,1% per arribar al 7,1% mostra que és possible que ens acostem al pic d'inflació, amb una inflació més baixa en un horitzó no gaire llunyà”.

"Això recolza encara més el consens general que la Fed mantindrà la prescripció d'augments de taxes aquest dimecres, amb un augment de 50 punts bàsics ja cotitzat fermament als mercats. Un augment de 75 punts no està descartat, però un objectiu més baix serà el resultat probable de la reunió del FOMC mentre la Fed calibra les seves polítiques monetàries”, ha afegit.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics coincideixen a assenyalar que aquesta dada "no canvia la decisió de la Fed de demà: pujaran 50 punts bàsics. Però el to del president Powell probablement serà menys agressivament 'hawkish' (dur) que al novembre, i els seus col·legues més moderats probablement s'encoratjaran amb aquest informe. Ara creiem que 25 punts bàsics és més probable l'1 de febrer, i creiem que aquesta serà la pujada final”.

Noticias relacionadas

contador