joe biden presidente eeuu nueva
The White House

L'índex de preus de producció (IPP) dels Estats Units es va ubicar el juliol al 0,8% en taxa interanual, enfront del 0,2% del mes anterior, revisat a l'alça des del 0,1%, segons les dades que publica aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. L'avanç és més gran que l'anticipat pel consens, que esperava que es quedés al 0,7%. La taxa mensual va créixer un 0,3%, enfront de l'augment del 0,2% anticipat.

Segons l'organisme que difon les dades, l'augment dels preus de demanda final del juliol "va estar liderat per una alça de 0,5% en l'índex de preus dels serveis", la pujada més gran des de l'agost del 2022, mentre que els béns es van encarir, de mitjana un 0,1% durant el mes.

L'índex de demanda final menys aliments, energia i serveis comercials va pujar un 0,2% el juliol, xifra que suposa el major augment des del 0,3% registrat el febrer d'aquest any. Aquest moviment deixa la taxa anual al 2,7%.

Als serveis de demanda final, l'encariment del 0,5% al mes va estar impulsat pels serveis menys comerç, transport i l'emmagatzematge, que es van enfilar un 0,3%, mentre que els marges de serveis comercials van augmentar un 0,7% al període.

Per la seva banda, els preus dels béns de demanda final van pujar un 0,1% el juliol després de mantenir-se sense canvis el juny. La pujada del juliol va estar liderada per l'índex d'aliments, que va registrar un avanç del 0,5% a l'inici del segon semestre.

Mentrestant, es van registrar caigudes als preus del combustible dièsel (-7,1%) i als índexs de gasolina, fruites fresques, i resines i materials plàstics.

Dins de la demanda intermèdia, l'índex de béns processats va caure un 0,6% el juliol, fet que suposa la seva sisena baixada mensual consecutiva. A més, els preus dels béns no elaborats van créixer un 1,7% i van registrar l'augment més important des de l'agost del 2022, i l'índex de serveis va augmentar un 0,5%.

Més del 60% de la caiguda de juliol en els preus dels béns processats per a productes intermedis es pot atribuir a una disminució del 7,6% a l'índex de productes siderúrgics.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "les tendències subjacents mostren que la inflació de l'IPP està tornant a la taxa anterior a la pandèmia, encara que és probable que el progrés sigui més lent el segon semestre que el primer".

"Si bé aquestes dades consolaran els funcionaris de la Fed, és probable que els formuladors de polítiques mantinguin un to agressiu i vigilin de prop si l'augment en els preus dels serveis del mes passat persisteix als propers mesos", afegeixen.

contador